Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Închideţi această gaură neagră! La Fortus SA în fiecare oră se pierd 4.000 de lei

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
- +

Timpul nu este cel mai bun aliat al firmei ieşene Fortus SA. Din contră cu fiecare oră care trece şi situaţia firmei nu se rezolvă, creditorii, salariaţii, dar şi statul, care este acţionar majoritar, pierd sume importante de bani. Numai anul trecut, gaura creată a fost de 35,7 milioane lei.

Timpul costă. Nu este o simplă vorbă din popor sau o metaformă mobilizatoare. O dovedeşte din plin o mare firmă din Iaşi, o glorie a industriei comuniste, pentru care orice secundă se tranformă în pierdere. Rezultatele publicate, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 23 februarie a.c., arată că societatea Fortus SA a pierdut anul trecut peste 35,7 milioane de lei, adică 99.200 de lei în fiecare zi, 4.000 de lei pe oră sau 68 de lei pe minut. De cealaltă parte, veniturile realizate în anul 2016 sunt în valoare de doar 915.000 de lei, în timp ce cheltuielile aferente au fost în valoare de puţin peste 36,6 milioane lei. Deoarece firma nu mai produce nimic de doi ani de zile, de când nu mai are nici gaz şi nici curent electric, veniturile care sunt raportate în Buletinul de insolvenţă sunt din vânzările de stocuri, a activelor ori a altor materiale.

 
S-au acoperit doar 2,8% din datorii
 
Conform situaţiei financiare de anul trecut, în baza aprobării creditorilor, s-au vândut prin licitaţie doar în luna decembrie 2016 o cantitate de 3.150 de tone de deşeu metalic, la preţul de 0,78 de bani kilogramul, motoare, 50 bucăţi de mese trasaj a 527 de tone toate, ţeavă transfer abur în cantitate de 430 de tone, deşeu nisip, etc.  Tot în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 23 februarie se confirmă vânzarea pavilionului cu nouă etaje, adjudecat de firma Publiconstruct din Gura Humorului: „Cu ocazia licitaţiei publice din 16 februarie 2017 a fost vândut activul Pavilion central, la preţul de 2.936.867 de euro (...) s-a prevăzut ca plata preţului de adjudecare să se efectueze prin virament bancar: 30% în termen de 15 zile iar diferenţa de 70% în termen de 40 de zile de la semnarea procesului verbal. A fost achitată garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de strigare”. Ţinând cont de faptul că datoriile înregistrate la sfârşitul anului 2016 de către Fortus erau de peste 473 milioane lei, preţul pavilionului acoperă doar 2,8% din cuunatumul acestora. Amintim că pe 23 februarie, fostul administrator judiciar a cerut în instanţă falimentul Fortus şi plata onorariului de  94.840 de lei.
 
Ce se mai vinde
 
Deşi Fortus se află în prezent în plin inventar, acesta nu a putut fi finalizat din cauza mai multor factori. „Inventarierea patrimoniului este în curs de derulare, neputând fi finalizată redactarea tuturor listelor de inventariere datorită unor defecţiuni tehnice apărute în sistemul de operare cu care este ţinută evidenţa analitică pe conturi a mijloacelor fixe. Solicităm acordarea unui termen în continuarea procedurii de reorganizare”, a precizat Todor Ignaţie, reprezentantul Mureş Insolvency SPRL. Astăzi, la Tg. Mureş are loc de la ora 14 convocarea Adunării Creditorilor Fortus, care vor analiza şi dezbate o nouă ofertă depusă de Service Macchine Utensili din Bucureşti, care doreşte să cumpere o maşină de frezat caneluri şi filete lungi. Aceştia oferă suma de 13.000 de euro. Tot astăzi, pe ordinea de zi este trecută şi ratificarea modalităţii /termenelor de plată a preţului pavilionului administrativ adjudecat de societatea Publiconstruct. Dacă acum 17 ani, Fortus înregistra datorii de puţin peste 42 milioane de lei, în 2010 au ajuns la 300 de milioane de lei, iar în prezent suma a urcat la 473 de milioane de lei. La capitoul pierderi, din anul 2001, Fortus merge doar pe minus, în scădere fiind şi numărul de angajaţi ai societăţii. Dacă în anul 1989 numărul de angajaţi era de 11.000, în prezent în registrul angajaţilor figurează doar 250 de persoane. 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri