Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Șefii E.ON, prinși de primarii din Iași. „Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“

GALERIE
sedinta cj iasi
  • sedinta cj iasi
- +

Problemele ridicate au fost dintre cele mai diverse. La cele mai multe, şefii E.ON au dat asigurări că se vor rezolva. Iniţiativa acestei întrevederi aparţine şefului Consiliului Judeţean.

Primarii din judeţ i-au luat la bani mă­runţi pe şefii E.ON. O întâlnire convocată de preşedintele Consiliului Judeţean, Ma­ricel Popa, a fost un bun prilej pentru edili să-şi arate nemulţumirile faţă de activitatea operatorului.

Primarii au reclamat frecventele întreruperi ale curentului electric, intervenţia lentă a E.ON în ceea ce priveşte problemele la iluminatul public din unele comune, imposibilitatea unor săteni din mai multe localităţi de a se racorda la sistemul de energie şi, nu în ultimul rând, punerea în pericol a unui proiect european de 2 milioane de euro.

Reprezentanţii companiei prezenţi la întâlnire au răspuns punctual la multe dintre sesizările prima­rilor, iar în cazul altor probleme ridicate şi-au declarat sprijinul în identificarea unor soluţii.

Cum să pierzi 2 milioane de euro

Una dintre sesizări a aparţinut primarului Ticu Simion, din comuna Ciohorăni. El a arătat ca are în implementare un proiect european integrat de 2 milioane euro, pe care riscă să-l piardă din cauza că E.ON nu oferă un aviz.

„Iniţial, E.ON a dat aviz pentru racordul la energie electrică a u­nui centru de zi pentru bătrâni, iar suma cuprinsă în proiect a fost de puţin peste 100.000 lei. Apoi, au spus că trebuie mo­dernizaţi 3 km de reţea, şi nu 1 km, iar suma a crescut la 500.000 lei. Primăria nu are aceşti bani, şi nu putem schimba amplasamentul centrului, pentru că am pierde proiectul“, a declarat Simion.

El a prezentat o soluţie a proiectantului prin realizarea unui racord în subteran, dar deocamdată nu are un răspuns ferm din partea E.ON.

„Înţelegem importanţa acestei probleme şi împreună vom găsi soluţii. Avem toată deschiderea în acest sens“, a fost răspunsul directorului de vânzări E.ON pe zona Est, Silvia Macedon.

Proiectul de la Ciohorăni mai prevede construirea unei grădiniţe, modernizarea a aproape 3 km de drum, achiziţia unei maşini de pompieri şi dotarea căminul cultural.

„Proiectul trebuie finalizat până la 1 iulie 2017“, a mai spus Simion.

Primar: „Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“

La rândul lui, edilul din Aroneanu, Benone Moruzzi, a solicitat reprezentan­ţilor E.ON o mai bună comunicare cu primăriile din judeţ, astfel ca problemele punctuale care se ivesc să fie rezolvate în timp util.

„Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“, a spus Moruzzi.

În replică, reprezentantul E.ON a susţinut că, pe viitor, se vor găsi soluţii astfel încât să existe mai multe persoane de contact pentru primării.

O altă problemă ridicată de Moruzzi, precum şi de alţi edili prezenţi la întâlnire, a vizat modul în care E.ON planifică investiţiile, şi a susţinut că ar trebui făcută e reevaluare şi o nouă prioritizare.

„Vă asigur că inclusiv până acum planificarea s-a făcut după criterii bine fundamentate în spate şi care, periodic, sunt revizuite“, a spus Silvia Macedon.

În schimb, primarul din Erbiceni a vorbit despre imposibilitatea unor săteni de a se racorda la energie electrică întrucât şi-au ridicat locuinţele fără autorizaţie de construire.

„Nu este doar cazul Erbiceni, ci şi al multor comune din judeţ. Ei plătesc taxe şi impozite la primărie, dar nu se pot racorda la energie electrică“, a precizat Ionel Lungu.

Şi de această dată reprezentanţii E.ON au spus că se poate ajunge la o soluţie, dar important este ca primăriile să conlucreze cu operatorul.

„Aşteptăm săptămâni întregi intervenţia E.ON“

Un alt reproş al primarilor a fost că extinderile de reţea care sunt făcute cu bani de la bugetele locale sunt date cu titlu gratuit către E.ON, dar, atunci când este vorba de preluarea iluminatului public de către o autoritate locală, aceasta trebuie să plă­tească.

„Modul acesta de preluare este prevăzut de lege, noi preluăm exploatarea şi mentenanţa, reţeaua rămâne în pro­prie­tatea autorităţii şi vă asigur că ex­ploatarea şi mentenanţa nu au costuri mici“, au răspuns reprezentanţii E.ON.

Tot legat de investiţii, primarul din Dobrovăţ, Cătălin Martinuş, a subliniat că reţeaua din comuna sa este învechită şi, prin urmare, au loc foarte des întreruperi de curent.

„Dacă la utilizatorii casnici intervenţia durează, de regulă, 24 de ore, în cazul iluminatului public aşteptăm săptămâni întregi. Timpii de intervenţie sunt catastrofali“, a men­ţionat edilul.

În replică, reprezentantul E.ON a precizat că situaţia va fi verificată punctual, iar Primăria Dobrovăţ va primi ulterior un răspuns concret.

O altă pro­blemă a ridicat şi primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, el făcând referire la faptul că debranşările sunt executate fără a oferi oamenilor explicaţii clare şi concrete, iar procedura de rebranşare este atât costisitoare, cât şi anevoioasă.

„Instituţia pe care o reprezint îşi manifestă toată deschiderea şi bunăvoinţa de a oferi un ajutor vizibil la problemele pe care le întâmpină locuitorii din judeţul Iaşi. Le vom acorda o atenţie specială de acum. Garantez că vom oferi tot sprijinul pentru realizarea proiectelor dvs. şi sunt convinsă că, în următoarele luni, vom observa o îmbunătăţire a activităţii şi a colaborării“, a mai spus Silvia Macedon.

La sfârşitul reuniunii, Popa a precizat că intenţia lui este de a organiza astfel de întâlniri o dată la şase luni.

„Îmi doresc să creăm un parteneriat eficient între aceste două instituţii (la întâlnire a participat şi ApaVital, n.r.) şi autorităţile locale. Cred că primul pas a fost făcut. Sper să avem o mai bună comunicare de acum“, a de­clarat Popa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri