Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iohannis, la Mărăşeşti: Pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană

GALERIE
iohannis-marasesti-cipriansterian
  • iohannis-marasesti-cipriansterian
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, la ceremonia de comemorare a centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, că în acest moment pacea este asigurată prin Uniunea Europeană şi prin eforturile fiecărei generaţii, pledând pentru unirea tuturor forţelor din societate de a contracara populismul şi demagogia.

Iohannis, la Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti: 

"La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuţi în luptă care se odihnesc în pământul ţării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credinţă acestuia. Fie-le ţărâna uşoară! Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puţini, aliaţii  se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei României. Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi", a afirmat Iohannis, în discursul său.

Preşedintele Iohannis a menţionat profesionalismul şi sacrificiile de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor militarii români, afirmând că ei sunt continuatorii tradiţiilor de glorie ale Armatei Române din Marele Război.

"Viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul Armatei, izvorât din coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar Unită, dar şi pentru o Românie mai democratică şi mai incluzivă. Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale şi sporirea drepturilor economice, România anului 1917 avea să-şi dezvolte o solidaritate socială care a fost capabilă să conducă la importantele victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, dar şi să se împotrivească ferm puternicelor tentative de bolşevizare", a mai spus Iohannis, subliniind meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al Guvernului şi al politicienilor epocii, de a fi "însufleţit naţiunea prin exemplul lor de stăruinţă politică şi diplomatică".

Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-az arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.

"Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta şi păstrarea identităţilor naţionale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică îşi asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securităţii, prosperităţii şi solidarităţii. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a spus el.

Preşedintele a făcut un apel pentru unitate, ca toţi factorii de decizie să îşi unească energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare. 

"Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său. O Românie educată şi competitivă. O Românie care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorităţi sau parte a unei minorităţi", a conchis el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri