Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire

GALERIE
iohannis
  • iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a primit felicitări din partea politicienilor pentru lupta anticorupţie din ţara noastră, iar moldovenii l-au salutat în stradă cu mesajul: "Aşteptăm oferta pentru unire!".

Klaus Iohannis s-a dus la Chişinău cu două mesaje principale, continuarea parcursului european şi promisiunea sprijinului din partea României pentru această opţiune. De cealaltă parte, politicienii moldoveni şi-au exprimat dorinţa ca şi la ei să existe o luptă anticorupţie ca la Bucureşti.
Vizita de marţi şi miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis în R. Moldova s-a desfăşurat într-un context destul de tensionat la Chişinău, unde, în pofida formării unui nou guvern, tensiunile între principalele formaţiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leancă doreşte să-şi facă propriul partid.
Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).
Şeful statului moldovean l-a primit pe omologul român în mod tradiţional, cu pâine, sare şi vin, iar discuţiile au durat aproape două ore, timp în care cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, despre drumul european al Chişinăului şi despre situaţia din regiune în contextul crizei europene.
Klaus Iohannis i-a transmis aşteptările şi speranţele mari pe care le au faţă de Republica Moldova atât România, cât şi alte state europene. Pe cetăţenii moldoveni i-a asigurat că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Chişinăul pe drumul său european şi democratic. Iohannis şi Timofti şi-au continuat discuţiile şi în cursul serii de marţi, în cadrul dineului oferit de preşedintele moldovean.

Urmează Angela Merkel

Din programul vizitei nu putea lipsi nici vizita la Cricova. Turul a fost efectuat cu autovehicule speciale, descoperite, pentru a putea fi văzute colecţiile de vinuri de la Cricova. Preşedintele român s-a întâlnit, separat, cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, la această ultimă discuţie luând parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
După întrevederi, politicienii moldoveni au vorbit despre discuţiile "sincere" şi au apreciat faptul că Iohannis nu a dat semne că ar avea "o tentativă de ingerinţă în afacerile interne" ale R. Moldova. În acest sens, Mihai Ghimpu a spus că, momentan, preşedintele român nu se poate amesteca în treburile moldovenilor. "Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire" atunci e altă situaţie, a mai spus Ghimpu.
De altfel, unirea a fost "doleanţa" principală a cetăţenilor moldoveni care au dorit să-l vadă îndeaproape de liderul român.  În jur de 100 de moldoveni, cu steagurile României dar şi cu unul al Uniunii Europene, l-au aşteptat pe Klaus Iohannis la Monumentul Ştefan cel Mare, unde şeful statului a depus o coroană de flori. Moldovenii au înfruntat ploaia măruntă din Chişinău şi au venit la monument cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui, cei mai mulţi sperând să poată discuta cu el sau măcar să-i strângă mâna. O doamnă în vârstă îl aştepta cu cartea "Pas cu pas" în speranţa obţinerii unui autograf, iar un domn dorea să-l roage să vină mai des la Chişinău.


Iohannis, după ce a depus coroana de flori, i-a salutat de la distanţă, fără a traversa bulevardul Ştefan cel Mare pentru a se duce în mijlocul lor, moment în care susţinătorii moldoveni au cântat o doină şi au scandat "Unirea! Unirea!" şi "Jos hotarul de peste Prut". Şi studenţii care l-au aşteptat la Universitatea de Stat, unde Klaus Iohannis a ţinut un discurs, au scandat mesaje unioniste şi au afişat pancarde: "Vrem unirea!" sau "Aşteptăm oferta pentru unire!".
Şeful statului a revenit, ieri, la Bucureşti, pentru ca în cursul serii să plece spre Berlin, într-o vizită oficială în care se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

 



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri