Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ISC: Primăria a călcat legea în picioare la etajul IV. Bloc cu scandal în cartier de case

GALERIE
bloc timofte smardan1
  • bloc timofte smardan1
- +

Inspectoratul de Stat în Construcţii consideră că documentaţia iniţială pentru un bloc de pe strada Smârdan CL „a fost întocmită şi aprobată cu încălcarea prevederilor legale“. Şi autorizaţiile de construire ulterioare prin care blocul a crescut în înălţime au fost emise cu încălcări ale legii. „Considerăm abuzivă atitudinea inspectorului care a întocmit raportul şi îl vom reclama superiorilor săi pentru neglijenţă şi necunoaştere a legii“, este replica Primăriei.

 

Aprobarea de către Primărie a unui proiect imobiliar ridică mari semne de întrebare. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) arată, într-o adresă, că ar fi fost mai multe încălcări ale legislaţiei în urbanism. ISC s-a sesizat după petiţii trimise de cetăţeni afectaţi de proiect, dar şi de politicieni liberali. Proiectul prevede construirea unui bloc pe str. Smârdan 53-55, la intersecţia cu str. Barbu Lăutaru. Amplasamentul se află în cea mai contestată zonă din punct de vedere imobiliar din ultimii ani: afaceriştii au dat năvală, au ridicat blocuri la limita legii sau cu încălcarea actelor normative şi au provocat revolta oamenilor care locuiesc în zonă, în cea mare parte a lor în locuinţe individuale.

Blocul ce face obiectul verificărilor ISC a urmat aceeaşi „reţetă“ ca în cazul altora din zonă: iniţial a avut 3 etaje (ultimul retras), apoi a fost solicitată o supraetajare, reautorizarea fiind aprobată de Primărie la a treia încercare. ISC arată, în răspunsul acordat petiţionarilor şi Instituţiei Prefectului, că, în urma verifică­rilor inspectorilor, s-a constatat că nu a fost respectată întru totul legislaţia atât în cazul emiterii hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobat planul urbanistic zonal (PUZ), cât şi în cazul celor trei autorizaţii de construire emise ulterior. „Conside­răm abuzivă atitudinea inspectorului care a întocmit raportul şi îl vom reclama superiorilor săi pentru neglijenţă şi necunoaştere a legii“, este replica Primăriei, prin vocea lui Sebastian Buraga, purtător de cuvânt.

Supraetajarea blocului a fost legală?

Blocul din Smârdan a fost aprobat printr-o decizie a CL din august 2016. Ulterior, au fost emise trei autorizaţii: aprilie 2017 (ce a consemnat începerea construcţiei), iulie 2018 (o intrare în legalitate cu referire la construirea a două grinzi şi turnarea unei plăci) şi august 2019 (supraetajare cu 20% a imobilului). Iniţial, blocul a avut un regim cu subsol, parter şi trei etaje (ultimul etaj retras), iar, prin autorizaţia de acum două luni, Primăria a permis construirea celui de-al patrulea etaj: încă 5 apartamente care îi vor rotunji semnificativ veniturile afaceristului imobiliar. Anterior, aceeaşi instituţie a respins propunerea de supraetajare. Conform ISC, documentaţia iniţială de aprobare a PUZ-ului în CL „a fost întocmită şi aprobată cu încălcarea prevederilor legale“. De asemenea, cele trei autorizaţii ulterioare ar fi fost emise cu încălcări ale legilor din urbanism.

Adresa ISC nu detaliază neregulile şi menţionează că la imobil „urmează să fie efectuat un control în execuţie la obiectivul sesizat“ şi, la finalul verificărilor, va dispune măsuri. Unul dintre argumentele celor care au sesizat autorităţile vizează faptul că supraetajarea ar fi fost ilegală. În schimb, Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primărie, spune că proiectul are toate avizele necesare. Un punct de vedere este aşteptat şi de la prefectul Marian Şerbescu, respectiv dacă vor fi sau nu atacate în instanţă autorizaţiile. Deocamdată, prefectul a precizat ieri că documentaţiile sunt în analiză şi instituţia poartă în acest sens o corespondenţă cu ISC. Beneficiarul planului urbanistic, Gheorghe Timofte, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri