Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jongleriile „rechinului imobiliar“ din fruntea comisiei de urbanism, partea I

GALERIE
florin bocaBloc Iasi Florin Boca (1)Bloc Iasi Florin Boca (2)Bloc Iasi Florin Boca (3)
  • florin boca
  • Bloc Iasi Florin Boca (1)
  • Bloc Iasi Florin Boca (2)
  • Bloc Iasi Florin Boca (3)
- +

„Ziarul de Iaşi“ publică astăzi jongleriile imobiliare ale celui mai nou baron PSD de la Iaşi. În ciuda intereselor imobiliare imense, Florin Boca a ajuns, cu sprijinul primarului, şeful Comisiei de urbanism a Consiliului Local. Anterior, şi-a „plasat“ soţia şefă tot în Primărie, la „Spaţii comerciale“. În paralel, Boca se ocupă direct sau prin interpuşi de dezvoltarea de proiecte imobilare. Păcurari, Copou, Bucium sau Centru sunt doar câteva dintre zonele de interes. În Păcurari, o vilă a fost transformată „peste noapte“ într-un bloc cu 14 apartamente. În Centru, sora sa are în plan trei blocuri. În Bucium şi Copou face achiziţii de terenuri, iar cel puţin unul nu apare în declaraţia de avere. Afacerile sunt de ordinul milioanelor de euro. Boca a devenit membru PSD în urmă cu doi ani, dar a căpătat rapid influenţă în partid, fiind unul dintre apropiaţii primarului Mihai Chirica. Menţinerea acestuia în fruntea comisiei de urbanism este, în aceste condiţii, o sfidare pe faţă a ieşenilor de bun-simţ.

Interesele imobiliare ale şefului Comisiei de urbanism de la Primărie, Florin Boca, cuprind cel puţin patru zone importante ale oraşului. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi modul în care Boca s-a implicat, direct sau prin interpuşi, în dezvoltarea de proiecte imobiliare. În Păcurari, o locuinţă a fost transformată peste noapte într-un bloc cu 14 apartamente, în Centru o firmă apropiată lui forţează aprobarea a trei blocuri, iar în Bucium şi Copou face achiziţii de terenuri. În perioada 2011 - 2016, Boca, alături de soţia sa, care este şefă tot în cadrul Primăriei, la Serviciul Administrare Spaţii Comerciale, a vândut 15 bunuri (14 locuinţe şi un teren) pentru care a încasat circa 730.000 euro. Dar aceasta este averea de la „vedere“. După cum vom arăta mai jos, în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2016, familia Boca a încasat o sumă şi mai mare din valorificarea altor 14 apartamente, printr-o firmă paravan.

Cum s-a transformat o vilă într-un bloc cu 14 apartamente

Una dintre zonele de interes ale şefului Comisiei de urbanism este platoul de lângă Cimitirul Evreiesc, în vecinătatea locului unde a fost construit cartierul „Colina Însorită“. Zona a cunoscut un adevărat boom imobiliar în ultimii ani, iar Boca nu a rămas indiferent trendului, dar modul în care a ridicat o construcţie pe platou ridică mari semne de întrebare.

În februarie 2013, actualul preşedinte al Comisiei de urbanism a achiziţionat un teren de 944 mp la o licitaţie organizată de un executor judecătoresc. Un an mai târziu, obţine o autorizaţie (230/25.03.2014) de la Primărie pentru „construire locuinţă şi împrejmuire pe teren proprietate“. Pe 7 mai 2015, Boca vinde terenul către Rafant Company, firmă deţinută de sora sa, Irina-Ramona Boca. În următoarea lună, Rafant scoate un certificat de urbanism pentru „locuinţă colectivă“ cu 14 apartamente (1756/17.06.2015). Câteva luni mai târziu, obţine şi autorizaţia de construire 1004/5.10.2015, iar peste numai două săptămâni, minune mare: se încheie şi procesul verbal de recepţie 487/21.10.2015, eliberat de Primăria Iaşi.

Astfel, „locuinţa“ pe care Boca a avut iniţial autorizaţia 230/2014 a devenit o „locuinţă colectivă“ cu acte în regulă pe numele Rafant Company. Imobilul are 14 apartamente (13 cu 2 camere şi unul cu 4 camere), şi toate au fost vândute în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2016. Afacerea familiei Boca se ridică aici la cel puţin 700.000 euro, ţinând cont de faptul că, pe site-uri de profil, un apartament cu 2 camere a fost scos la vânzare cu minimum 50.000 euro.

Contactat telefonic, şeful Comisiei de urbanism a susţinut, iniţial, că, la momentul vânzării către Rafant, pe teren nu era edificată vreo construcţie, pentru ca apoi să admită că exista o „construcţie nefinalizată“. În acelaşi timp, a precizat că forma construcţiei nefinalizate era aceeaşi cu cea actuală, singura diferenţă fiind „poate“ la nivel de regim de înălţime.

„Eu nu am construit apartamente acolo, eu am solicitat acolo autorizaţie pentru construire locuinţă, am început până la o anumită parte din construcţia respectivă, după care am vândut (...) Nu am de unde să ştiu ce acte s-au derulat mai departe“, a declarat Florin Boca.

„Ziarul de Iaşi“ a fost ieri în zona blocului familiei Boca şi a vorbit cu mai mulţi vecini. Toţi cei pe care i-am întrebat au precizat că, în vara anului trecut, imobilul era deja ridicat, şi, ulterior, s-a lucrat doar la finisaje. Întrebat dacă după momentul vânzării către firma surorii sale a mai avut vreo implicare în proiect, Boca a negat. În urmă cu două zile, „Ziarul de Iaşi“ a solicitat de la Primăria Iaşi informaţii privind modul în care a fost autorizată construcţia din Păcurari, dar instituţia nu a oferit un răspuns.

Bloc de 10 etaje în Centru

Un alt proiect dezvoltat de sora lui Boca prin compania Rafant are în vedere zona Splai Bahlui - stradela Sf. Andrei, în apropiere de Hotel Internaţional. În perioada aprilie - iunie 2015, firma a cumpărat şase terenuri şi a obţinut drept de proprietate asupra unei suprafeţe totale de 2.230 mp. În timp ce unele achiziţii erau încă în desfăşurare, Rafant obţine de la Primărie certificatul de urbanism 1432 din data de 26 mai 2015 pentru „construire locuinţe pe teren proprietate“. Ulterior, alte trei certificate au fost emise în relaţie cu acest proiect: 1622/15.06.2015, 2221/5.08.2015 şi 3193/21.10.2015. Ultimul act menţionat prevede şi demolarea construcţiilor existente pe teren (locuinţe ale foştilor proprietari).

Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul Rafant vizează construcţia unui bloc de 10 etaje (33 metri) şi a încă două imobile cu câte un etaj. Toate cele trei clădiri sunt prevăzute cu două niveluri în subsol. Proiectul nu a ajuns încă pe masa Comisiei de Urbanism, întrucât este încă la faza de avizare din partea altor instituţii. Unul dintre avize este necesar de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Până acum, forul a luat de două ori decizia de a-l amâna (iulie 2016 şi septembrie 2016) şi a trimis dosarul la Comisia Naţională.

„Pentru zona studiată nu există reglementări privind zonele protejate“, este unul dintre argumentele Comisiei.

În plus, în decizie se arată că zona nu este reglementată în Planul Urbanistic General al Iaşului.

„Prin înălţime şi volumetrie, imobilul propus se suprapune peste Palatul Culturii sau intră în concurenţă din diferite unghiuri de vizibilitate cu monumentele din zonă“, se mai arată în decizia Comisiei.

Întrebat despre acest proiect al firmei deţinute de sora sa, Florin Boca a negat că ar avea vreo contribuţie la implementarea lui.

„În ceea ce priveşte proiectele Rafant, nu am absolut nicio implicare“, a spus Boca.

Întrebat dacă nu vede o stare de incompatibilitate a sa ca şef al Comisiei de Urbanism, Boca a infirmat.

„Dacă voi avea pe masă vreodată orice proiect ce priveşte vreo rudă de-a mea sau pe mine personal, eu categoric trebuie să informez acest lucru de la începutul şedinţei, ori să nu particip, ori să mă abţin. Nu ştiu, nu am văzut care e modalitatea legală prin care să nu fie chiar niciun conflict. Nici de interese, nici de incompatibilităţi“, a mai spus şeful Comisiei de urbanism

Un teren din Copou nu apare în declaraţia de avere

Florin Boca este unul dintre cei mai bogaţi consilieri locali, iar an de an a derulat afaceri imobiliare. Potrivit declaraţiilor de avere depuse în perioada 2012 - 2016, Boca, alături de soţia sa, a vândut 14 bunuri pentru care a încasat peste 700.000 euro. Apartamentele în cauză au fost obţinute prin construire sau cumpărare în perioada 2009 - 2012. Şeful Comisiei de urbanism a continuat achiziţiile şi în ultimii ani. În 2015, a cumpărat un teren de 300 mp în Bucium în prelungirea unei proprietăţi pe care o deţinea deja, iar, în 2016, un teren de 400 mp în Copou. În declaraţia de avere completată pe 15 iunie 2016, Boca a omis să treacă şi terenul de 400 mp din str. Ursulea, o zonă atrăgătoare pentru dezvoltatorii imobiliari şi cu un istoric complicat din punct de vedere funciar. Şeful Comisiei de urbanism a intrat în posesia terenului încă din aprilie 2016.

„Eu am completat toate lucrurile aşa cum cere legea, nu cred că am încălcat ceva. Nu pot să trec în declaraţia de avere un bun despre care am numai prezumţia că sunt proprietar. Ar trebui să am intabulare, e teren luat prin executare, pot apărea contestaţii“, a comentat Boca.

Cazurile prezentate mai sus nu sunt singurele proiecte imobiliare în care şeful Comisiei de urbanism are interese directe sau indirecte pentru derularea lor.

În ediţiile viitoare vom prezenta şi alte afaceri derulate de Boca prin interpuşi şi vom arăta care sunt legăturile dintre el şi unii mari dezvoltatori imobiliari care au interese în aprobarea unor proiecte controversate în cadrul Comisiei de urbanism.

Amintim că, săptămâna trecută, Boca a iniţiat, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi“, demersul de a suprareglementa accesul presei la şedinţele Comisiei de Urbanism, în scopul de a nu mai permite ziariştilor să participe la reuniuni. În perioada iunie - septembrie 2016, „Ziarul de Iaşi“ a fost singura instituţie media care a avut un reprezentant la şedinţele Comisiei de urbanism. Asta tocmai pentru a transparentiza la maximum activitatea unei comisii supusă permanent intereselor imobiliare, care calcă adesea în picioare interesul public.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri