Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jos pomenile sociale!

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Fără Traian Băsescu, viaţa politică e pustie; o păşune stearpă pe care zburdă în voie Victor Ponta!

Rezultatele ruşinoase  de la Olimpiada braziliană ne dezvăluie din nou cât de neadecvată la noile timpuri a ajuns România. Deşi jocurile olimpice de la Rio nu s-au încheiat, la finalul lor ne vom plasa, în clasamentul pe medalii, neîndoios, pe la coadă, mult înapoia unor naţiuni semnificativ mai mici, dar vizibil mai competitive. Până când sportul românesc nu va re-deveni politică de stat, beneficiind de fonduri substanţiale, dar şi de o infrastructură modernă deservită de specialişti pasionaţi, pricepuţi în a transforma eternele talente în performeri, România va rămâne ciuca bătăilor (de joc). Iar dacă "imagine” nu ai, nimic nu ai!

Prăbuşirea sportului românesc apare în contextul în care cultura, educaţia şi sănătatea sunt la rândul lor îngrozitor de bolnave. Din ce în ce mai bolnave. Cu toate acestea, periodic, guvernanţii se laudă cu o economie care duduie, graţie unei rate de creştere ce depăşeşte binişor media europeană - o evoluţie implacabilă menită a recupera întârzieri istorice. Abia când pierd puterea, politicienii încep să explice că, de fapt, e vorba de o creştere nesănătoasă, bazată pe consum, ce nu ajută deloc marea masă a populaţiei, ci doar nişte intermediari. Aşa e! În realitate, şi în comparaţie cu alte naţiuni, există tot mai puţini bani "curaţi” (adică nesifonaţi de intermediarii "deştepţi”!) pentru cultură, educaţie, sănătate şi, evident, pentru sport. Dar şi tot mai puţini politicieni doritori să schimbe ceva (în bine) în oricare dintre aceste domenii.  

Tocmai de aceea, enervantele intervenţii la posturile comerciale de televiziune ale lui Victor Ponta, devenit un soi de Mafaldă fără fustă, dar cu o mulţime de volănaşe, ce prezice de fiecare dată tăieri de pensii şi de salarii, au căpătat accente penibile. El este premierul care a blocat măruntele, dar absolut necesarele investiţii din România, pentru a se folosi de banii respectivi în scopuri electorale. În trei ani de mandat, Ponta nu a avut curajul să iniţieze nici o reformă mai acătării, dar a minţit cât pentru 30 de ani. În buna tradiţie a PSD, a ascuns întreaga murdărie sub preş şi toate scheletele clămpănitoare în şifoniere, mizând pe lipsa de sagacitate a alegătorului, care face prea rar şi prea târziu conexiunile edificatoare. De pildă, abia acum au început să înţeleagă unii ce efect devastator a avut asupra României "epoca Ion Iliescu”!  

Trist este faptul că, în pofida păcatelor de mai sus, pesedistul  Victor Ponta creşte în sondajele de opinie, fiind considerat un ex-prim-ministru de succes, dar şi un politician de încredere. E adevărat că, avându-i printre contracandidaţii la simpatia românilor, pe evazivul Dragnea, pe bolovănosul Iohannis, pe ştersul Cioloş, ca şi pe neputincioşii de la PNL, mai că pricepi de ce a ajuns Ponta favoritul electoratului. Deşi marginalizat  în PSD, dar în lipsa prădătorilor de top, fostul premier zburdă acum în voie pe stearpa păşune politică românească. Spre ce?   

Dată fiind această situaţie sigur aducătoare de rele, nu pot decât să aştept cu maximă curiozitate o eventuală întoarcere în politica de vârf a "carnasierului” Băsescu! Abia acum, prin raportarea unora la altora, descoperim diferenţa colosală dintre acest antipatizat  şi doldora de defecte, dar solid politician şi nătăfleţii din jur.

Mi-ar plăcea să cred că nu e o întâmplare că, taman acum - când se pomeneşte pe diferite voci (inclusiv paranormale!) de această posibilă întoarcere, un deputat din partidul lui Băsescu are tupeul să se ia de unele ajutoare sociale. Românii puturoşi, dar îngrijorător de mulţi nu ar mai trebui "sponsorizaţi” de cei puţini, care muncesc din greu, via partidele politice! Aşa da!

Să ne gândim! Ce şanse ar avea la toamnă un partid care ar anunţa de la început că vrea să desfiinţeze ajutoarele sociale necuvenite (repet: necuvenite!)? Poate că, la şase ani după ce a amputat salariile bugetarilor, a venit vremea ca Traian Băsescu să-şi îndrepte greşeala, tăind pomenile sociale. Pentru a majora pensile şi salariile românilor. Dar şi pentru a-i face în ciudă lui Victor Ponta!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri