Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Juncker la tribună

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Discursul va prefaţa un an politic european pe care majoritatea locuitorilor continentului nostru şi-l doresc mai liniştit - dar vor fi, probabil, dezamăgiţi.

Astăzi, europarlamentarii se vor aduna în plen pentru a asculta şi dezbate „Discursul asupra stării Uniunii” (Europene), pronunţat de preşedintele Comisiei. În mod normal, ar trebui să ne aşteptăm la un Jean-Claude Juncker precaut şi constructiv, dornic să satisfacă principalele grupuri politice din Parlamentul European şi preocupat să accentueze faptul că Uniunea e pe cale să reintre într-o logică pozitivă a integrării, după Brexit şi alte subiecte corozive ce au marcat anul politic 2016-2017.

Totuşi, dincolo de modelul american ce l-a inspirat, acest eveniment a fost gândit pentru a oferi Comisiei o greutate politică suplimentară în duelul de la distanţă cu celelalte structuri comunitare. În acest cadru, domnul Juncker îşi va afirma fără ezitări propria viziune despre ceea ce trebuie (şi ce nu trebuie) întreprins pentru ca proiectul să nu se blocheze. I s-au adus, de-a lungul timpului, multe reproşuri, dar pasivitatea nu s-a numărat printre ele.

Aşadar, el şi-ar putea exprima satisfacţia că faimoasele sale scenarii de evoluţie a UE nu i-au lăsat indiferenţi pe cetăţeni. Au reînceput dezbaterile, poziţiile sunt exprimate cu pasiune: controversa pe tema vitezelor diferite ale integrării nu va avea implicaţii instituţionale, dar a resuscitat interesul publicului. Scepticii ar spune, însă, că a fost doar o încălzire pentru temele deloc teoretice pe care se grăbesc să le plaseze pe agendă politicienii care chiar dau socoteală în faţa unui electorat - ceea ce nu se poate spune despre preşedintele Comisiei, oricât de indulgenţi am încerca să fim. 

Dar domnul Juncker stăpâneşte perfect vocabularul democratic. Va face o reverenţă în faţa gazdelor din hemiciclu, reafirmându-şi încrederea în modelul european de parlamentarism transnaţional. Nu se va abţine, probabil, nici de la pledoaria în favoarea participării cetăţeneşti: odată stăvilit valul populist (aşa tind să interpreteze liderii de la Bruxelles rezultatele electorale din Franţa, sondajele din Germania şi aşa mai departe) se poate reveni fără riscuri la un asemenea mesaj.

Tema pieţei unice şi a monedei unice este mereu prioritară: preşedintele Comisiei va afirma, probabil, că Uniunea s-a însănătoşit ori se reface cu rapiditate. Din câte se pare, grupul socialist a insistat ca în mesaj să se acorde importanţa cuvenită „Europei sociale”, iar domnul Juncker - lider al unei coaliţii executive ad hoc ce include stânga - va face referire la combaterea inegalităţii şi sărăciei sau la extinderea oportunităţilor profesionale pentru tineri. Astfel de angajamente sunt binevenite, pe fondul tendinţelor pozitive din economie, însă responsabilitatea principală aparţine statelor membre.

Majoritatea comentariilor vor viza temele ceva mai aspre ale discursului, cum ar fi cele în care linia europeană tinde să se îndepărteze de cea a Administraţiei de la Washington. Spre exemplu, lumea aşteaptă din partea domnului Juncker o pledoarie temperată în favoarea liberului schimb. Ar fi marcate intrarea în vigoare a acordului cu Canada (provizorie, până la ratificarea sa de către toate statele membre), obţinerea unui text de compromis în negocierile cu Japonia şi, în perspectivă, deschiderea unor negocieri cu Australia şi Noua Zeelandă. În esenţă, această (posibilă) parte a discursului ar fi intepretată drept un reproş adus Administraţiei Trump, ale cărei tendinţe protecţioniste sunt evidente, dar şi partizanilor Brexit, care susţinuseră că din afara UE ar putea stabili mai uşor relaţii comericale avantajoase cu economiile avansate de peste ocean(e).

Discursul va include, probabil, o secţiune consacrată ameninţării teroriste şi eforturilor Comisiei de a stimula cooperarea între serviciile secrete ale statelor-membre. Este, desigur, o problemă foarte sensibilă de securitate naţională. E de aşteptat ca domnul Juncker să enunţe, ca deziderat, realizarea „Uniunii în domeniul securităţii”, dar numele ambiţios nu semnalează o ieşire din logica interguvernamentală. Pe de altă parte, însă, ar fi de aşteptat ca preşedintele Comisiei să pledeze în favoarea unei integrări mai rapide a politicilor de apărare, iar exprimarea sa va fi atent analizată pe ambele maluri ale Atlanticului, mai ales că tema distanţării apare tot mai des şi în vocabularul liderilor naţionali - ceva de neconceput în urmă cu cinci sau zece ani.

Probabil că mulţi observatori aşteaptă să vadă modul în care va fi discutată tema migraţiei, care rămâne gravă mai ales pe ruta „sudică”. Dar nimeni nu poate uita că traseul Orientul Mijlociu-Turcia-Europa a generat cele mai mari probleme politice. Aici, fluxurile s-au diminuat, dar nu au încetat - după cum nu au dispărut nici tensiunile politice. Vom vedea cum va fi formulat apelul la solidaritate europeană, într-o perioadă în care Angela Merkel (aflată în plină campanie electorală) schimbă replici dure guvernul maghiar (aflat mereu în campanie electorală) pe tema cotelor obligatorii şi a verdictului  Curţii Europene de Justiţie, pe care Budapesta nu-l acceptă.

Să aşteptăm, însă, discursul domnului Juncker. El va prefaţa un an politic european pe care majoritatea locuitorilor continentului nostru şi-l doresc mai liniştit - dar vor fi, probabil, dezamăgiţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri