Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jurnal de Protest. Rămăşiţe

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Repetaţi rimele: „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”, „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”, „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”...

Unul dintre referenurile Protestului a fost „Noaptea ca hoţii!” şi-ntr-o dimineaţă, ce-am putut citi în articolul Mariei Iordănescu din Dilema veche (26.01.-01.02.17, „Cum serbează elevii Unirea”)? O poezea folosită de-un dascăl întru serbarea cu clasa a Zilei Unirii (24 ianuarie). Din care rima strâmb rău cu refrenul Străzii următoarea strofă (ultima, aveam să găsesc pe net, din „Doina Unirii” semnată de Jianu Liviu-Florian alias... Florian din Transilvania):

 „O lumânare pentru vii,/ O lumânare pentru morţi,/ Mai drepţi, mai buni, mai răi, mai hoţi,/ Suntem ai Tăi, Hristoase, toţi,/ Uniţi pe cruci, pe ţepi, pe roţi,/ Numai să vii, numai să fii!”

Lăsând deoparte chestia cu ţepi (în loc de ţepe), repetaţi rimele: „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”, „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”, „morţi/ hoţi/ toţi/ roţi”...

Câteva zile mai târziu, într-o emisiune a TVR1, două intervenţii a doi invitaţi demne de reţinut. Prima îi aparţine fostului parlamentar Radu F. Alexandru, care a diferenţiat între stare de spirit (cea a protestatarilor din stradă, „excepţională”) şi atitudine (mersul la vot), „care-i un proces”. A doua îi aparţine deputatului USR Dan Barna, el livrând o imagine faină pentru ceea ce s-a întâmplat cu OUG 13:un film foarte prost, din care a fost concediat actorul principal (Iordache), iar regizorul (Grindeanu) şi producătorul (Dragnea) au rămas...

Şi dacă am ajuns la TVR 1, să rămânem un pic: într-o seară (13 februarie a.c.), la emisiunea Emmei Zeicescu, un VeVe în mare vervă! Ce gargaragiu (talentat, nu zic!) e VeVe-ul ăsta! Cum care? ăla, Văru Jan, marele scriitor şi finanţist, co-groparul USR (aia scriitoricească) şi mirabilul miruit scăpat de două ori de mâna Justiţiei de către colegii parlamentabili. Deci: Varujan Vosganian (ALDE) l-a făcut cu repetiţie din vorbe pe fostul său coleg Marian Petrache (PNL), luându-l peste picior, ironizându-l cât cuprinde. Există oameni pe care parcă nu-i poţi înţelege. Aşa cum nu-i pot înţelege nici pe ieşenii care l-au tot votat pe Văru Jan, cu toate că nu ştiu să-i poată asocia cineva numele cu vreun bine făcut Iaşului...

Dar haideţi să sărim pârleazul oceanic până-n SUA, ca să vedem ce-a spus Bill Gates, printre altele, într-un interviu pentru The Atlantic (26.02.17). Creatorul Microsoft a prezis o reîntoarcere a adevărului („I predict a comeback for the truth”), considerând că, în măsura în care anumite soluţii sunt create nefiind bazate pe fapte, acestea n-o să aibă acelaşi succes precum cele bazate pe fapte. Ca să adauge că „democracy is a self-correcting thing” - „democraţia-i o chestiune care se auto-corectează”. Mda, am oftat eu de dincoace de Atlantic, de acord - câtă vreme democraţia nu devine o formă fără fond, cum tinde să devină pe malurile Dâmboviţei.

Pe care maluri, vorba lui Călin Nicolescu, „Diavolul corupţiei se costumează în «drepturile omului»” (Adevărul, 28.02.17): „Toate aceste dezbateri întortocheate, ca şi multe alte atacuri ale politicienilor asupra Justiţiei, induc omului simplu, subliminal, ideea ticăloasă că marii corupţi nu au comis decât mici păcate domestice, pe care fiecare dintre noi le facem într-o formă sau alta”. Iar ucenicii diavolului sunt, după umila mea părere, ALDE Tăriceanu, Şerban Nicolae, Eugen Pricolicea şi alţi campioni ai luptei pentru apărarea drepturilor omului politic certat cu legea, întru apărarea, pe scurt, a propriei piei şi a vestitului ciolan autohton.

În data de 2 martie 2017, am trecut pe Primăverii pe lângă un pom cu merele rămase agăţate-n crengi. În 1991, am publicat o tabletă-n cotidianul Monitorul proaspăt apărut despre un măr de acasă, de la Amnaş, în care mereu putrezea bună parte din mere în pom, fără să cadă - de unde asemuirea mea a acestora cu comuniştii: nu cad singuri, trebuie să iei parul şi să-i dai jos. În zilele Protestului, gaşca GIO-penală ALDE-PSD mi-a retrezit senzaţia.

Două zile mai târziu, îmi notam următorul joc de cuvinte: Mi(ni)sterul Justiţiei; Mi(ni)sterul Transporturilor; Mi(ni)sterul Educaţiei; şamd.

Pe 6 martie (ziua 34 de Protest), tot spiritul ludic m-a cuprins (iar când apare acesta, să ştiţi că lucrurile s-au cam rezolvat, dar nu, nu neapărat în bine. El, spiritul ludic, nefiind decât expresia hazului de necaz...), şi-am lansat pe FB niscaiva ştiri alternative:

Sorin Grindeanu e premierul României.

Liviu Dragnea nu are nicio proprietate în Brazilia.

Călin Popescu-Tăriceanu nu e omul Moscovei şi nici, adaug acum, fan Brexit.

Înainte să-nchei cu o vorbă faină nemaiauzită de mine, să-i dăm cuvântul lui Pavel Năstase, ministrului Educaţiei (!!!): „Îmi doresc foarte mult manuale simplificate, faţă de cele existente, CA ŞI VOLUM, iar ceea ce va rămâne să fie de calitate”. Of, ca-şi-ul ăsta de-acu îi ca şi normă!

În fine, spuneţi drept, aţi mai auzit vorba asta: „Cine mişcă, mişcă-n brişcă!”? Am auzit-o pe 7 martie la Realitatea TV de la o parlamentară PNL, cu specificarea „cum spunem noi ardelenii”, ea referindu-se la faptul că senatorul PSD Şerban Nicolae, cu ale sale amendamente halucinante la Legea graţierii, în nici un caz nu-i de capul lui în PSD, cum a lăsat să se-nţeleagă vulpea Dragnea. Ei, şi cum senatorul cu pricina n-a păţit nica ulterior, iaca, nu s-a mişcat în brişcă.

Brişcă, nota bene (pentru cine nu ştie), e un regionalism pentru briceag.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri