Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră la nivel național

La Iași a fost inaugurat un serviciu de utilizare în comun al unei flote de mașini electrice

GALERIE
caby_01caby_02
  • caby_01
  • caby_02
- +

Doar câteva mari orașe ale lumii beneficiază de acest tip de serviciu: Paris, San Francisco, Copenhaga.

Compania Tester Casa Auto a lansat în urmă cu câteva zile un serviciu de utilizare în comun a unei flote de mașini electrice (car sharing). Este o premieră la nivel național, Iași-ul devenind primul oraș din România în care un asemenea serviciu este disponibil. La nivel mondial, servicii de car sharing (cu modele electrice) mai există la Paris, Copenhaga, Indianapolis,Grenoble și San Francisco.

Prin lansarea acestui serviciu, denumit CABY, Tester Casa Auto devine prima companie de la noi care face un pas concret pe linia decongestionării traficului în oraș și înlocuirea vehiculelor poluante cu unele ecologice, cu emisii zero. Cum funcționează? Abonații serviciului au la dispoziție o flotă de 10 mașini electrice (pentru început) pe care le pot folosi oricând au nevoie, pe raza orașului. Prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil, abonatul află unde este localizată cea mai apropiată mașină. Când ajunge la vehicul, acesta se descuie automat (tot grație aplicației de pe telefonul mobil), iar apoi i se permite să o pornească. Apoi abonatul merge unde are nevoie, iar ulterior lasă mașina pentru următorul utilizator (mașina se va încuia singură). Sună SF, dar sistemul este deja funcțional. Mașinile aflate în flotă au autonomie de până la 300 de kilometri cu singură încărcare.
 
"Pentru început acest serviciu se adresează companiilor, dar pe viitor el va disponibil și pentru persoane fizice, pe măsură ce vom crește flota de mașini", ne-a declarat Bogdan Pițigoi, președintele companiei Tester Casa Auto, inițiatorul acestui nou serviciu. „Ne pasionează mașinile și ne preocupă modul în care acestea îi ajută pe oameni. Ne dorim ca oamenii să călătorească mai simplu, mai plăcut și mai eficient în orașe fără poluare. Pentru aceasta am creat CABY, un concept modern în România, menit să ne facă tuturor călătoriile din oraș mai plăcute și mai simple”, a adăugat Bogdan Pițigoi.
 
CABY dezvoltă propria rețea de stații de încărcare a mașinilor în parteneriat cu E.ON, care „a demarat un program internaţional de mobilitate alternativă ce vizează realizarea unei reţele pan-europene de staţii de încărcare. Pe lângă faptul că reprezintă un model de business de perspectivă, este şi o iniţiativă ce are o puternică legătură cu eforturile de protejare a mediului înconjurător. De asemenea, prin implicarea în astfel de proiecte dorim să venim cu soluţii inovatoare în întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri”, a declarat Dan Morari, director general E.ON Energie România.
 
Două dintre aceste stații de încărcare sunt găzduite de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dl. prorector, prof.univ.dr.ing. Marcel Istrate, declarând că „dezvoltarea proiectelor inovatoare este un atribut al mediului academic, susținerea implementării proiectelor în care avem expertiză  și care contribuie la reducerea impactului ecologic fiind un obiectiv asumat al școlii”.
Autoritățile locale prezente la lansarea programului (prin domnul președinte CJ Maricel Popa) au promis că vor suplimenta numărul de stații de încărcare prin construirea la sediul Consiliului Județean și la Aeroport a unor astfel de stații. Ideal ar fi dacă și primăria s-ar implica și ar oferi facilități în privința parcării acestor mașini, așa cum se întâmplă în alte capitale europene (la Oslo pentru mașinile electrice nu se percep taxe de parcare).
Sistemul de tarifare este unul flexibil, care îmbină timpul și distanța de deplasare și scutește utilizatorii de costurile deținerii și întreținerii unui vehicul propriu – achiziție, combustibil, revizii, taxe sau, foarte important, asigurări.
O echipă de mentenanță asigură curățenia mașinilor și starea lor tehnică, astfel încât CABY pune mereu la dispoziția clienților mașini curate și în stare perfectă de funcționare.
 
Pentru mai multe detalii, cei interesați pot vizita www.caby.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri