Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Leşii şi plăieşii

GALERIE
tricolori-ainostrilewandowski-polonia-gol
  • tricolori-ainostri
  • lewandowski-polonia-gol
- +

 

Astăzi, de la ora 21:45, pe Arena Naţională se dispută partida România – Polonia, meci de o importanţă majoră pentru viitorul echipei naţionale de fotbal, în lupta de calificare pentru turneul final al Cupei Mondiale Rusia 2018. Partida va fi transmisă în direct de TVR 1
 
Cine dădea vreo şansă naţionalei masculine de handbal în meciul cu echipa Poloniei, una dintre cele mai bune din lume? Şi totuşi, handbaliştii români care se băteau de la egal la egal, acum doi ani, cu Kosovo şi Israel, au reuşit să obţină o victorie care îi menţine în pole-position pentru lupta calficării la Euro 2018.
Echipa de fotbal a Poloniei este considerată, de asemenea, favorită în partida cu fotbaliştii tricolori. O spun mulţi, inclusiv fostul star al reprezentativei, Adrian Mutu. Şi dacă o spune britiantul, glasul lui Mutu trebuie ascultat. Argumentele nu sunt multe, doar două, dar majore: unul este comportarea excelentă a leşilor la Euro 2016, unde au pierdut la lovituri de departajare, în sferturi, în faţa viitoarei campioane europene, Portugalia, un meci pe care l-au dominat. Al doilea are mai puţine sunete: Robert Lewandowski. O echipă care n-a pierdut în ultima vreme, pe Arena Naţională, în faţa lui Messi, Suarez sau Iniesta, se teme, totuşi de starul de la Bayern München. Jucători buni ca Gilik, Blaszczykowski sau Krychowiak se mai pot găsi. “Lewa” este unic şi tare ne este teamă că cu gândul la anihilarea “nouarului” să primim gol de la alţii. În preliminarii, ambele echipe au dezamăgit: leşii au două puncte mai mult decât “plăieşii”, au un meci lăudat, 3-2 cu Danemarca, dar au încurcat-o în Kazahstan (2-2) şi cu Armenia, meci câştigat de “Lewa”  cu 2-1 în ultima secundă, după ce armenii au ratat de puţin victoria chiar pe terenul lor. Tricolorii lui Christoph Daum, au zdrobit Armenia mai rău ca-n bancurile de la Radio Erevan, în schimb 1-1 cu Muntenegru la Cluj şi 0-0 pe sinteticul din Kazahstan, nu sunt rezultate care să mulţumească.
 
Palmares zdrobitor, în aparenţă
Trecem la istorie: ca şi ai noştri, leşii au avut şi ei o generaţie de aur, în anii 70-82, cu diferenţa ca Lato, Boniek, Szarmach şi actualul antrenor, Adam Nawalka şi-au valorificat mai bine talentul decât Hagi, Popescu, Petrescu ai noştri. Două medalii de bronz la Cupa Mondială şi patru prezenţe consecutive la turneele finale. Trebuie, însă, spus că palmaresul româno-polon prezintă unele ciudăţenii, dar este zdrobitor în favoarea românilor. Linia de clasament este 14-15-4. Adică doar patru victorii poloneze din 33 de meciuri. Cele 15 remize şi golaverajul general de 54-47 arată, totuşi, că meciurile au fost echilibrate. Cu Polonia (ţară megieşă pe atunci) au susţinut tricolorii meciurile cu nr. 2 şi 4 din istoria naţionalei României în 1922 şi 1923. Ciudăţenia numărul 1: Un meci s-a desfăşurat în România, altul în Polonia, dar ambele localităţi gazdă se află acum în Ucraina, graţie “drujbei” sovietice. Şi la Cernăuţi, şi la Lvov, a fost acelaşi scor, 1-1, cel mai răspândit în palmaresul direct. Ciudăţenia numărul. 2: până la meciul nr. 22, disputat în 1979 la Varşovia (scor 3-0, goluri Lato, Terlecki şi Boniek), polonezii n-au mişcat. Cu o singură excepţie, în 1932 la Bucureşti, pe stadionul ANEF. Atunci, Polonia s-a impus cu 5-0, iar acel 5-0 este cel mai mare scor înregistrat între cele două echipe şi atârnă greu în golaverajul general. “Un rezultat fără trecut şi fără viitor”, spunea gazetarul Ioan Chirilă. Se spune că jucătorii Ripensiei Timişoara, care alcătuiau scheletul reprezentativei, s-a supărat că nu au fost convocaţi în totalitate. Se vorbea mereu de un complex românesc al leşilor, similar cu complexul unguresc al tricolorilor. Spre deosebire de vecinii noştri de la Vest, însă, România n-a evitat echipa Poloniei în anii ei de graţie, pentru a-şi păstra palmaresul. Celelalte victorii poloneze s-au înregistrat în 1987 la Bydgoszcz (3-1) şi 1989 la Varşovia (2-1). În fine, ciudăţenia numărul 3: din cele 33 de meciuri, românii şi polonezii s-au întâlnit doar de două ori în cadrul oficial, în 1995 pentru calificarea la Euro1996. Şi atunci, ai noştri au avut câştig de cauză: 2-1 la Bucureşti, 0-0 la Zabrze. La turneul final din Anglia au mers din acea grupă România şi Franţa. Ultima partidă s-a disputat acum şapte ani, mai exact pe 14 noiembrie 2009 la Varşovia şi s-a încheiat cu victoria României cu 1-0, prin golul marcat de Daniel Niculae (’59). Dintre jucătorii români care au evoluat sub bagheta lui Răzvan Lucescu au rămas acum în lot portarul Pantilimon şi Săpunaru. Dintre jucătorii antrenaţi de Franciszek Smuda rezistă Blaszczykowski, Peszko şi Lewandowski. Al patrulea jucător de atunci, Rybusz, s-a accidentat înaintea partidei de astăzi
 
Declaraţii derutante
Ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor contează mai puţin la meciul de astăzi, chiar dacă tipsterii susţin că rezultatele anterioare au rolul lor în previziunea rezultatelor. Dar cel mai mult contează starea jucătorilor la ora H a meciului de pe Arena Naţională şi asta ştiu cel mai bine Christoph Daum şi Adam Nawalka. Deja tricolorii l-au pierdut pe Alibec şi (aproape sigur) Săpunaru. Declaraţiile selecţionerului german sunt cunoscute din ediţiile anterioare, însă Daum se arată cam confuz. Într-o zi spune că va juca prudent, cu doi închizători, în faţa echipei Poloniei, dar la antrenamente foloseşte un 4-1-4-1 ofensiv, dilemele sale fiind banda stângă (Toşca – Stancu sau Latovlevici – Chipciu, flancul drept fiind redutabil la polonezi, Blaszczykowski - Grosicki) şi vârful de atac (Keşeru – Andone), dar bâjbâielile antrenorului pot fi semnale pentru deruta omologului său, nu există nicio îndoială că Daum ştie bine ce tactică va aplica mâine. Nawalka are şi el probleme cu accidentaţii (Milik, Dawidowica, Rybus) dar şi cu jucătorii cheflii pe care i-a iertat momentan, sperând într-o evoluţie la nivel înalt ca reparaţie. “Echipa României joacă pentru a câştiga cele trei puncte. Nu se poate spune că doar inteligenţa este importantă, ci şi modul în care vom lupta sau va gândi jocul. Nu e cazul să facem comparaţii. Noi ne dorim să controlăm jocul din primul minut, dar contează şi ceea ce va face adversarul. Suntem încrezători că la sfârşitul zilei noi vom fi cei care ne vom bucura de rezultati”, .a spus Adam Nawalka.
Atenţie la ultraşi
 
O mare problemă cu care se confruntă organizatorii partidei este prezenţa fanilor polonezi, unii dintre ei fiind renumiţi în Europa prin violenţa lor. Federaţia Poloneză de Fotbal (PZPN) a primit 3.000 de bilete pentru meciul de vineri, de pe Arena Naţională, pe care le-a distribuit printr-un sistem securizat de vânzare on line, însă presa avertizează că 200 de huligani pot ajunge la Bucureşti, pe numele altora în ciuda măsurilor luate ca tichetele să nu poată fi cumpărate de fani interzişi pe stadioane.De aceea, în zona stadionului vor fi mobilizaţi peste 450 de poliţişti şi 1000 de jandarmi, ultimii fiind sprijiniţi de şase ofiţeri de poliţie polonezi – specializaţi în gestionarea competiţiilor sportive cu grad ridicat de risc - care au misiunea de a facilita dialogul şi transmiterea principalelor mesaje ale autorităţilor române.
 
 
Au jucat şi la Iaşi
Echipa României a susţinut o partidă amicală cu Polonia pe stadionul din Copou în 1968, înainte de startul preliminariilor CM din 1970 disputat în Mexic. Partida s-a disputat sub titulatura de meci între selecţionate divizionare şi nu  a intrat în palmaresul echipelor participante, dar spectatorii ieşeni au avut ocazia să-i vadă pe Dobrin, Dinu, Sătmăreanu, Lucescu, Gergely Pârcălab şi alţii, sub comanda lui Angelo Niculescu. Tricolorii au învins Polonia cu 1-0, printr-un gol marcat de Dembrovszky.
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri