Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lista scurtă pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERIE
Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (3)
  • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (3)
- +

Juriul a stabilit cine sunt cei cinci finalişti: George Bălăiţă, Radu Cosaşu, Radu Niciporuc, Cătălin Pavel şi Cornel George Popa. Mihai-Bogdan Atanasiu este câştigătorul premiului pentru debut

Cursa pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se apropie de sfârşit. De la o listă de 10 nominalizări s-a ajuns în acest moment la cinci nume de posibili câştigători. Între timp însă, s-a stabilit cine va fi cel care va primi premiul pentru debut. Câştigătorul de anul acesta este Mihai-Bogdan Atanasiu, cu volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic“, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, o carte care prezintă biografia lui Ion Neculce, dar şi a personalităţilor cu care cronicarul a interacţionat.

„Lucrarea lui Mihai-Bogdan Atanasiu, «Din lumea cronicarului Ion Neculce», impresionează prin rigoare, prin metoda, prin efortul către exhaustivitate, prin controlul pe care îl are asupra sutelor de surse. În centrul cercetării stă nu numai celebrul cronicar şi povestitor, cu biografia sa exemplară, de om care a trăit în cercurile puterii la cumpăna veacurilor XVII-XVIII, înainte de instaurarea domniilor fanariote, ci şi o imensă umanitate. Fiecărui personaj din letopiseţul lui Neculce, fiecărui om care şi-a ciocnit la un moment dat destinul cu cel al autorului i se reconstituie biografia, cu trimiteri bibliografice de o erudiţie impresionantă. Se smulg astfel uitării, anonimatului, oamenii care au făcut istoria. Studiul lui Mihai-Bogdan Atanasiu confirmă, încă o dată, seriozitatea şcolii de genealogie şi prosopografie care, de ani buni, există la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor Ştefan S. Gorovei şi Maria Magdalena Székely“, declară criticul literar Bogdan Creţu, membru al juriului.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se află deja la cea de-a XIV-a ediţie şi urmează să desemneze cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2016. „Aşa cum anticipam, operaţia de selecţie a celor cinci cărţi care rămân în competiţie nu a fost uşoară. S-a respectat, fireşte, procedura utilizată în toate ediţiile de până acum, lista cu cele cinci cărţi fiind stabilită prin vot secret. Rămâne ca juriul să reflecteze şi, la următoarea întâlnire, să se decidă, tot prin vot secret, asupra câştigătorului. Nu aş vrea să fac acum mai multe comentarii, vă asigur însă că aceste cinci cărţi sunt cărţi valoroase şi că, în mod cert, hotărârea noastră finală va fi rezultatul unei opţiuni gândite şi argumentate“, declară preşedintele juriului, Alexandru Călinescu. Partenerii evenimentului sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Compania „Antibiotice“ Iaşi. 

 Lista cu cei cinci finalişti:

George Bălăiţă - „Învoiala“, Editura Polirom

Radu Cosaşu - „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, Editura Polirom

Radu Niciporuc - „Pascal desenează corăbii“, Editura Cartea Românească

Cătălin Pavel - „Trecerea“, Editura Cartea Românească

Cornel George Popa - „Cei care mor şi cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar“, Editura Polirom 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri