Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO ZIUA ÎNVESTITURII. Klaus Iohannis: Voi fi preşedintele tuturor românilor

GALERIE
Klaus Iohannis in plenul Parlamentului, la ceremonia de depunere a jurmanatului Captura Digi24
  • Klaus Iohannis in plenul Parlamentului, la ceremonia de depunere a jurmanatului Captura Digi24
- +

Președintele ales Klaus Iohannis depune duminică la Parlament jurământul de învestitură în funcție, urmând să preia în aceeași zi mandatul de șef al statului în cadrul unei ceremonii de predare-primire care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților consacrată depunerii jurământului de către președintele ales al României, Klaus Iohannis, a început duminică la Palatul Parlamentului.

Ora 12:41 Klaus Iohannis si-a terminat discursul in aplauzele salii. Valeriu Zgonea a oferit asigurari in numele colegilor sai ca va colabora cu presedintia si anunta ca sedinta solemna s-a incheiat.

Ora 12:16 Klaus Iohannis sustine primul discurs in calitate de presedinte al Romaniei:

Stau aici in fata dvs constient de miza acestei alegeri.

Voi fi presedintele tuturor romanilor.

Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei.

Eu vreau sa daramam si aceasta indoiala precum am daramat si altele.

Le spun clar romanilor, asteptarile mari pot duce si la rezultate mari.

Momentul la care clasa politica trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor nu poate intarzia mult.

Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat si cu care pornesc pe acest drum.

Imi propun ca la finalul mandatului meu Romania sa fie la o alta stare de spirit.

Exista optiuni. Romania trebuie sa devina spatiul in care exsita increderea ca fiecare isi poate face treaba.

Romania nu poate sa ramana tara proiectelor incepute si niociodata terminate.

Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari sia  rezultatelor mici.

Vreau ca la finalul mandatului meu sa avem satisfactia de a fi valorificat fiecare taxa.

Lucrurile nu se vor intampla nici peste noapte nici de la sine.

Primul pas in acest proces este reconstructia institutiilor politice.

Marea capcana in reformarea institutiilor politice este sa nu o gandim pe termen lung.

Inteleg mecanismele din interiorul partidelor, dar intelegeti in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale.

Reconstructia institutiilor politice nu mai poate porni d ela interese personale si de partid.

In domeniul statului de drept, luptei anticoruptie si a reformei justitiei, pasii facuti pana acum trebuie aparati si continuati.

Nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie.

Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu coruptia sa nu mai figureze in agenda publica, institutiile sa functioneze pentru oameni.

Un al doilea capitol esential este acela al marilor sisteme publice.

Desi le stabilim ca prioritati educatia si sanatatea sunt primele care sufera urmarile crizelor economice.

Cum construim un sistem de educatie competitiv, cum arata un sistem de sanatate utile, cum raspundem la problema demografica, cum rezolvam problema pensiilor. Acestea sunt temele pe care trebuie sa le rezolvam.

In scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, un sistem de lucru comun si un calendar pentru ducerea la indeplinire.

Romania va fi o tara in care politicienii respecta cetatenii, iar atunci oamenii nu vor mai dori sa plece din romania, iar cei care au plecat vor dori sa se intoarca.

Clasa politica are multe defecte dar are un merit, acela de a-si fi asumat o optiune clara in ceea ce priveste politica exernta. Cei trei piloni: apartenenta la NATO, apartenenta la UE si parteneriatul cu SUA. Cuvintele cheie sunt continuitate si predictibilitate.

Doresc sa aprofundam parteneriatul strategic cu SUA nu doar in zona militara ci si in cel al schimburilor economice si culturale.

Nu putem fi doar beneficiari ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie sa sustinem cresterea bugetului pentru armata. Daca este nevoie, voi merge si voi discuta cu partenerii europeni aceasta crsetere a bugetului, mai ales in acest context international.

In primele 6 luni de mandat voi prezenta o strategie a Romaniei in domeniul apararii.

Salutam cu totii alegerile din R. Moldova, un rezultat care insa ne obliga ca in urmatorii ani sa fim cei mai buni sustinatori ai fratelor nostri din R. Moldova pentru ca obiectivele lor occidentale sa se implineasca.

Cu totii ne dorim o transformare profunda a societatii in care traim. Schimbarule de legislatie sunt doar un pas, trebuie insotite de o schimbare de mentalitati, practici si mod de lucru.

Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului.

Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consens nu doar in declaratie ci si in actiune.

Mai presus de toate imi dorec o natiune puternica. Natiunea romana este mai mare decat suma intereselor, succeselor si actiunilor individuale.

Suntem o singura natiune cu valori, obiective, o natiune de cetateni care stie ce vrea in Europa, in lume si mai ales care stie ce vrea pentru sine.

Este o onoare pentru mine sa fiu presedintele acestei natiuni.

Vreau ca peste 5 ani sa se poata spune ca Romania este tara care a uimitr lumea prin transformarea ei.

Va multumesc!

Ora 12:13 Patriarhul Daniel este invitat sa crestineze investitura lui KLaus Iohannis.

Ora 12:11 Valeriu Zgonea citeste declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului presedintelui ales, Parlamentul ia act de inceperea mandatului presedintelui ales Klaus Iohannis.

Ora 12:09 Klaus Iohannis este invitat la tribuna sa depuna juramantul.

Ora 12:06 Presedintele CCR Augustin Zegrean citeste Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Ora 12:00 Klaus Iohannis a fost primit in aplauze de parlamentari si invitatii prezenti in plenul Parlamentului. Ceremonia incepe cu intonarea imnului national. Sedinta solemna este prezidata de presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea.

Ora 11:45 Presedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, indreptandu-se catre sala de plen.

------

9.48: Klaus Iohannis va depune jurământul, conform articolului 82 alineatul 2 din Constituția României, urmând să semneze textul documentului și să îl înmâneze președintelui de ședință.

Declarația Parlamentului cu privire la depunerea jurământului de către șeful statului va fi citită de președintele de ședință, după care Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Ședința Legislativului va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

După depunerea jurământului de învestitură în funcția de președinte al României, Klaus Iohannis va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ora 13,00, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni se va desfășura ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis, iar la ora 13,10, în Sala Unirii, va avea loc ceremonia predării colanului. La ora 13,20, tot pe Platoul Marinescu, se va derula ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului președintelui Traian Băsescu.

Fostul președinte al PNL a candidat la alegerile prezidențiale din partea ACL. El a obținut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie iar reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi).

Pe 21 noiembrie CCR a validat mandatul său de președinte.

Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României după 1989. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri