Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Transportul unui tramvai „second hand“ din Germania, plătit de CTP cu 20.000 euro

Lovitură dată la CTP de o mică firmă din Uricani: va aduce din Germania la Iaşi 11 tramvaie „second-hand“

GALERIE
Tramvai M6D
  • Tramvai M6D
- +

Achiziţia a 11 tramvaie pentru transportul public local a devenit o „mină de aur“ pentru o companie locală. 

O firmă din Uricani - Info Trans Impex SRL - se va ocupa de transportul vehiculelor din Ger­ma­nia la Iaşi pe parcursul lunii noiembrie. Cu toate că nu deţine auto­rizaţie pentru transport agaba­ritic, firma a fost desemnată câşti­gă­toare a contractului în cadrul unei se­lecţii de oferte realizate de Com­pania de Transport Public (CTP).
 
Lungimea unui tramvai: 20 metri
 
„Am primit asigurări de la firmă că va obţine această autorizaţie în decurs de 10 zile, iar tramvaiele vor fi livrate în termen de 30 de zile, au în plan mai multe transporturi“, a declarat ieri directorul CTP, Cristi Stoica. Potrivit acestuia, un tramvai are o lungime de circa 20 metri şi va fi adus la Iaşi pe trailer. 
 
Costurile pentru CTP în transportul a 11 tramvaie vor ajunge la aproape 217.000 euro (inclusiv TVA). Suma reprezintă 70% din valoarea totală de achiziţie a celor 11 tramvaie (circa 308.000 euro). În total, aproape 525.000 euro pentru punerea în circulaţie la Iaşi a 11 tramvaie second-hand (1984 - 1992) recondiţionate în urmă cu cinci ani (2011 - 2014). În schimb, banii nu vor mai fi asiguraţi de la bugetul local, aşa cum s-a votat în Consiliul Local (CL) în luna iunie. Potrivit şefilor CTP, pentru o astfel de operaţiune financiară era necesar un aviz de la Consiliul Concurenţei, pentru a nu se interpreta ca ajutor de stat, iar procedurile de obţinere a acordului ar fi pus în pericol achiziţia. Astfel, CTP a fost nevoită să aloce fondurile din propriul buget prin modificarea programului de investiţii pe anul în curs. Contractul de achiziţie a tramvaielor a fost încheiat pe 14 septembrie cu Ruhrbahn GmbH, companie care asigură transportul local în oraşele germane Essen şi Mulheim. Printr-o selecţie în afara Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), CTP a căutat, ulterior, un transportator. Iniţial, bugetul de transport stabilit de CTP era de 121.000 euro pentru cele 11 tramvaie, dar „în urma unei consultări a pieţei“, după cum a menţionat directorul CTP, suma a fost majorată la 200.000 euro.
 
Cine este Info Trans?
 
„Transportul internaţional a crescut ca valoare foarte mult. Noi am fost bucuroşi că am primit oferte. Iniţial, trebuia să aducem tramvaiele până pe 15 octombrie, au fost organizate două proceduri, dar abia la a doua am primit oferte“, a explicat directorul CTP. De menţionat că ambele proceduri invocate s-au desfăşurat în afara SEAP. La cea de-a doua selecţie, conform şefului CTP, au fost trimise cereri de oferte la nouă firme, dintre care doar trei au revenit: Carpatica Logistic Sibiu (357.000 euro), Speed & Trust Braşov (225.000 euro) şi Info Trans Impex Iaşi (182.000 euro). Preţurile ofertate menţionate de Stoica sunt fără TVA. Contractul câştigat de Info Trans la CTP reprezintă peste jumătate din cifra de afaceri înregistrată anul trecut de transportatorul din Uricani. Firma are doi asociaţi (Dan şi Elena Florentina Zaharia), iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei (circa 320.000 euro), la un profit net de circa 35.000 lei şi cu un număr mediu de patru angajaţi. Principalul obiect de activitate constă în „activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre“, având sediul social în Uricani. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri