Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Magistraţii de la PICCJ cer acces la comisiile parlamentare unde se discută legislaţia din justiţie

GALERIE
comisie parlamentara justitie
  • comisie parlamentara justitie
- +

 Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spune că prezenţa reprezentanţilor instituţiei la lucrările din comisiile parlamentare este necesară pentru îndeplinirea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi îşi exprimă speranţa ca pe viitor să fie permisă participarea procurorilor la discuţiile privind legislaţia din domeniul judiciar. Precizările au fost făcute de Ministerul Public după ce, luni, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a dat-o afară din sală, în timpul dezbaterilor asupra OUG 14, pe reprezentanta Parchetului General, căreia i-a reproşat că a venit neinvitată la comisie.

"Ministerul Public reiterează preocuparea constantă şi deschiderea spre dialog interinstituţional, în sensul acordării de suport tehnic, specializat, în cadrul procedurii de modificare a legislaţiei penale, precum şi a legilor referitoare la sistemul judiciar. Prezenţa reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la lucrările în comisiile parlamentare, precum şi în grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justiţiei sau Consiliului Superior al Magistraturii, este necesară pentru îndeplinirea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, arată conducerea instituţiei.

Totodată, Ministerul Public precizează că participarea reprezentanţilor săi la dezbaterile privind modificările legislative de interes judiciar reprezintă o tradiţie, concretizată în studierea proiectelor de lege, formularea de observaţii în faza de elaborare a acestora, formularea de propuneri ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, identificarea nevoilor suplimentare de reglementare sau de amendare a textelor existente. Conducerea Ministerului Public îşi exprimă speranţa ca, şi pe viitor, să fie permisă participarea procurorilor, în calitate de invitaţi, la procesul de elaborare a legislaţiei privind activitatea sistemului judiciar.

„Ministerul Public apreciază că prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii şi-au adus contribuţia la transpunerea în practică a principiului securităţii juridice, conform căruia temeinicia unui stat de drept este dată, printre altele, de predictibilitatea şi calitatea legilor sale”, a precizat sursa citată. Scandalul de luni din Comisia juridică a izbucnit imediat ce reprezentanta Parchetului General a luat cuvântul, la cererea Alinei Gorghiu, asupra unui amendament din legea de aprobarea a OUG 14. Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, i-a atras acesteia atenţia că nu a fost invitată şi că nu are voie să vorbească.

”Am o rugăminte, prezenţa dvs aici trebuie să mi-o semnalaţi în primul rând mie. Eu n-am ştiut de unde sunteţi. Aveţi în faţă 11 senatori, dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului - că procurorul General are salariul de cinci ori cât un senator - ca să discute cu o comisie senatorială, o să vă rog să nu mai luaţi cuvântul niciodată”, i-a spus Şerban Nicolae reprezentantei Parchetului General. Aceasta i-a replicat senatorului PSD că Parchetul a informat conducerile celor două Camere ale Parlamentului şi comisiile juridice cu privire la prezenţa ei acolo, dar social-democratul i-a respins argumentele.

”Vă rog să nu insistaţi. Să ştiţi că pe logica asta şi noi, în dorinţa de a sprijini Parchetul, am putea să anunţăm dorinţa noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete şi pe echipe mixte. Nu vă puteţi permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitaţi la şedinţele comisiilor. Vă mulţumesc pentru prezenţă, nu e o chestiune personală, nu are nicio legătură cu dumneavoastră”, i-a spus el. ”Nici n-aş putea să o iau personal, ar fi un compliment să o iau eu personal”, l-a atenţionat reprezentanta Parchetului.

”Nu încercaţi să fiţi ironică, doamnă. Nu e niciun compliment, e o atenţionare foarte politicoasă şi credeţi-mă că noi ţinem la respectarea unor legi şi a unor regulamente. Doamnă, vă rog frumos să părăsiţi sala. Depăşiţi orice limită, nu vă supăraţi. Chiar mă rog de dumneavoastră la comisia Parlamentului? Ce-i asta? Cum vă permiteţi să insistaţi? Mai faceţi un dosar penal dacă vreţi”, a izbucnit Şerban Nicolae. În timp de reprezentanta Parchetului General îşi strângea lucrurile şi se pregătea să plece, în dispută a intervenit Alina Gorghiu, care i-a reproşat lui Şerban Nicolae că este nepoliticos şi că abuzează de funcţia de preşedinte al comisiei juridice. OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, în unanimitate de Senat. 

 

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri