Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ruleta rusească cu șase dosare la DNA Iași

Marin Burlea și Bogdan Cihodaru, contraatac la procurorul Eva: acuze de mită

GALERIE
emilian-eva
  • emilian-eva
- +
Procurorul suspendat Emilian Eva (foto) este cercetat în mare secret de foştii săi colegi într-un dosar penal exploziv, în care au fost adunate cinci plângeri penale şi o sesizare din oficiu. Procurorii sunt obligaţi să dea o soluţie în următoarele şapte luni, conform unei decizii luate recent de Curtea Supremă. „Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unui document oficial în care sunt menţionate toate cele şase cauze penale ce îl vizează pe Eva. O surpriză o reprezintă dosarul deschis ca urmare a unei plângeri formulate de fostul senator Marin Burlea, care l-a acuzat pe Eva, dar şi un primar, de luare de mită. Emilian Eva a refuzat dialogul pe acest subiect, la fel ca şi Marin Burlea. O altă faptă cercetată: o presupusă mită cerută de Eva de la omul de afaceri Bogdan Cihodaru. De remarcat că plângerile au fost făcute după ce Eva a părăsit DNA, de persoane cercetate anterior. Vorbim de o răzbunare fără temei a acestora, acum când Eva este judecat în alt dosar, sau de o problemă gravă de integritate a unuia dintre cei mai cunoscuţi procurori pe care i-a avut DNA Iaşi?

Un dosar penal ce cuprinde mai multe plângeri penale şi sesizări din oficiu este instrumentat în mare secret împotriva procurorului suspendat Emilian Eva. Dosarul cu numărul 18/P/2017 este în cercetare chiar la DNA Iaşi, instituţia în care, până în 2013, Emilian Eva a activat ca magistrat.

în imagine - Emilian Eva

Potrivit unui document oficial obţinut de „Ziarul de Iaşi“, dosarul 18/P/2017 a fost format după reunirea a şase cauze penale distincte, toate vizându-l pe Emilian Eva. Cinci dintre acestea au fost deschise ca urmare a unor plângeri, în timp ce al şaselea, ca urmare a unei sesizări din oficiu.

Dosarul vizează multiple fapte de corupţie, dar şi presupuse divulgări de informaţii confidenţiale, în cadrul acestuia fiind începută urmărirea penală in rem, asupra două dintre fapte.

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României, la solicitarea unuia dintre reclamanţi, a dispus ca dosarul 18/P/2017 să fie finalizat până pe 8 mai 2018.

Dosarele deschise la DNA

După arestarea preventivă din dosarul în care este judecat pentru exercitarea de acte incompatibile cu funcţia şi luare de mită, în iulie 2015, pe numele procurorului suspendat Emilian Eva s-au formulat încă cinci denunţuri sau plângeri penale, înregistrate la structura centrală a DNA. Cele cinci cauze au primit fiecare număr de dosar, un al şaselea număr fiind atribuit ca urmare a unei sesizări din oficiu a DNA.

Într-o încheiere a ICCJ, privind contestaţia la durata procesului depusă de unul dintre reclamanţii lui Eva, sunt descrise pe scurt toate cele şase dosare penale ce îl vizează pe procurorul suspendat, unele privind presupusele acuzaţii fiind surprinzătoare şi ascunse până acum opiniei publice.

Un prim dosar este 615/P/2015, deschis de DNA pe 13 iulie 2015, la trei zile după arestarea lui Emilian Eva. Cauza vizează o posibilă faptă de luare de mită, „posibil comisă în dosarul în care au fost cercetaţi Cihodaru Nicolai Bogdan, Pomârleanu Vasile Dumitru, Cihodaru Nicolai“, după cum se arată în încheierea citată.

E vorba de dosarul deschis în 2012 de Emilian Eva împotriva omului de afaceri Bogdan Cihodaru, deferit justiţiei şi soluţionat în primă instanţă cu condamnarea cu suspendare a omului de afaceri. În acest dosar, anchetatorii au audiat mai mulţi martori şi au solicitat documente de la Oficiul de Cadastru, presupusa mită fiind un teren.

în imagine - Bogdan Cihodaru

„Eu am fost citat ca martor în acest dosar“, ne-a dezvăluit ieri Bogdan Cihodaru.

La dosarul 615 a fost ataşată şi o plângere a fostului primar din Gorban, Ioan Leonte, în care Eva a fost acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.

Dosarele 641, 678 din 2015, înregistrate tot în 2015 la DNA, vizează presupuse fapte de cercetare abuzivă, şantaj, ameninţare, abuz în serviciu şi influenţarea declaraţiilor, ce ar fi fost comise de Eva în timpul instrumentării a două dosare penale proprii. Reclamanţi sunt Emanuel Osoianu şi Corneliu Popa.

De asemenea, în dosarul 758/P/2015 se invoca posibila comitere a lui Emilian Eva a unei fapte de abuz în serviciu, privind deconspirarea în 2010 a unei acţiuni de flagrant. Ar fi vorba, ne-au precizat surse juridice, de o presupusă deconspirare a unui flagrant ce ar fi vizat la acel moment un politician important de la PDL, consilier judeţean pe atunci.

Un alt dosar penal, 1026/P/2015, a fost deschis ca urmare a unei plângeri cu acuzaţii similare, depusă de Ciprian Chirilă, angajat al Oficiului de Cadastru.

Fost senator, plângere de mită

Un dosar de-a dreptul surprinzător, neştiut până în prezent în rândul opiniei publice, este 878/P/2015, „privind sesizarea numiţilor Burlea Marin şi Burlea Georgeta, pentru posibila comitere de către Eva Emilian şi de Mihalache Mihai a infracţiunilor de luare de mită şi cumpărare de influenţă“, după cum se arată în documentul obţinut de ziar.

în imagine - Marin Burlea

În acest dosar, încă din 2 noiembrie 2015 a fost începută urmărirea penală in rem, sursele noastre me­nţio­nând că s-ar fi efectuat şi audieri. Reporterii noştri nu au reuşit să afle, în timpul docu­mentării acestui material, care ar fi obiectul posibilei mite imputate procurorului suspendat. Atât familia Burlea, cât şi Emilian Eva au refuzat dialogul.

La rândul său, Mihai Miha­lache, care este primar în comuna Schitu Duca şi este considerat unul dintre primarii PSD influenţi din judeţ, ne-a precizat:

„Aud pentru prima dată de acest dosar. Eu cu procurorul Eva, în afară că mi-a creştinat un copil, o fetiţă care are cum 12 ani, nu am avut nicio legătură. Pe domnul Burlea îl cunosc de 30-40 de ani, în calitatea sa de medic. În rest, habar nu am. Acum aud pentru prima dată de aşa ceva“, ne-a spus, aseară, Mihai Mihalache.

Procurorul suspendat Emilian Eva nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici SMS-urilor noastre.

Termen de opt luni

Toate plângerile menţionate au fost reunite de către structura centrală a DNA într-un singur dosar, ce a fost trimis şi înregistrat la structura teritorială anticorupţie din Iaşi pe 9 februarie.

În luna iulie, Ioan Leonte, unul dintre reclamanţi, a solicitat judecătorilor să oblige Parchetul să soluţioneze dosarul cât mai rapid, invocând faptul că a trecut mai mult de doi ani de la propria sesizare. Pentru că acuzaţiile lui Leonte, la rândul său trimis în judecată de Emilian Eva, sunt incluse în dosarul reunit 18/P/2017, ICCJ a obligat DNA Iaşi să finalizeze acest dosar, cu toate faptele sesizate, până pe 8 mai 2018.

„Este adevărat că, în prezent, dosarul are o complexitate sporită însă această complexitate a fost creată oarecum artificial, printr-o reunire care nu a avut ca motivaţie decât împrejurarea că toate acele dosare de urmărire penală reunite vizau acelaşi posibil inculpat - Eva Emilian“, a menţionat judecătorul de la ICCJ care a soluţionat dosarul.

Până să afle soluţia din dosarul penal 18/P/2017, Emilian Eva aşteaptă sentinţa ICCJ din dosarul în care a fost judecat pentru vânzarea de tablouri şi pentru primirea de tablouri de la medicul Nicolae Tesloianu. Judecătorii de la Curtea Supremă au amânat acum câteva zile, pentru a doua oară, pronunţarea în acest dosar. O primă sentinţă este aşteptată în 17 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri