Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medaliaţi fără să ştie

GALERIE
lowe-howard-chauntenelson-adam-usa
  • lowe-howard-chaunte
  • nelson-adam-usa
- +

 În urma reanalizării eşantioanelor, mulţi sportivi s-au trezit medaliaţi olimpici cu mare întârziere, chiar după ce şi-au încheiat cariera

 
 
Chaunte a prins pofta de medalii
Întreaga ei viaţă i s-a schimbat după un mesaj primit pe Facebook. La început l-a ignorat, dar apoi atleta Chaunte Howard  Lowe a aflat că a intrat în posesia medaliei de bronz la JO din 2008 de la Beijing la săritura în înălţime, după descalificarea altor trei sportive pentru dopaj. Stătea în casa ei din Florida, alături de soţ şi de fetiţa ei, lucrând la o temă pentru şcoală. Cariera olimpică i se încheiase, deci nu avea rost să se mai antreneze. Apoi a primit un mesaj pe Facebbook de la altă atletă, scrie Yahoo Sports, într-un material dedicat sportivilor care au aflat după mulţi ani că sunt medaliaţi olimpici. “Felicitări, medaliată olimpică cu bronz!”, i-a scris germana Ariane Friedrich, dar Chaunte nu a luat în seamă mesajul, pentru că mereu făcea glume cu fostele adversare. Dar apoi a venit un alt mesaj similar, de la un concurent din altă ţară. Trei atlete din 2008 au fost depistate pozitiv, după reanalizarea târzie a rezultatelor: rusoaicele Ana Cicerova şi Elena Slesarenko (locurile III şi IV), ucraineanca Vîktoria Palamar (V). Chaunte se clasase a şasea. “Am crezut că am ajuns pe patru, dar eram pe trei. Eram atât de şocată că nu mai ştiam să socotesc. Dumnezeule, sunt a treia! Am ţipat, am sărit prin casă şi m-am uitat în jur. Cui să spun?”, a povestit sportiva. Pentru ea venise momentul visat, dar cu o întârziere de opt ani. Devenise medaliată olimpică pentru prima oară, dar nu erau microfoane şi camere de luat vederi, nu erau fani şi nici nu avea drapelul în jurul gâtului, scrie Yahoo Sports. “La 32 de ani, nu mă văd mergând la altă Olimpiadă. Am văzut coechipieri cu medalii şi am acceptat că asta nu este pentru mine. Iar apoi totul s-a schimbat", a spus atunci Lowe. Chaunte Lowe mai povesteşte că ratarea podiumului i-a luat mai mult decât mândria. Bonusurile ca medaliată ar fi ajutat-o mult, dar din lipsa banilor nu a mai putut să-şi plătească chiria. A aplicat pentru 250 de job-uri, dar nu a fost chemată la niciun interviu. Lowe încă îşi aşteaptă medalia. Comitetul olimpic american i-a oferit imediat suma pentru aceasta, dar ea şi-ar dori o ceremonie, în care să i se înmâneze medalia.  “Realocarea unei medalii nu este automată şi se face de la caz la caz", a afirmat un reprezentat al CIO. Chantal Lowe a participat şi la următoarele două olimpiade: locul VI la Londra în 2012, locul IV, la Rio, în 2020. Deşi nu mai voia să meargă la JO, Lowe se gândeşte la Tokyo în 2020. "De ce nu? Corpul meu încă poate", a spus ea.
 
 
Adam Nelson şi cioara din mână
Un alt atlet, Adam Nelson, a aflat după 12 ani că a obţinut aurul la aruncarea greutăţii la JO-2004, unde fusese al doilea, după ucraineanul Iuri Bilonog, suspendat apoi pentru dopaj. “Pentru mulţi sportivi, pierderea unei medalii are repercusiuni severe financiar şi emoţional", a spus Nelson, care compară medalia obţinută 12 ani mai târziu cu un "premiu oferit pentru întreaga activitate după ce ai murit'.  Adam Nelson a aflat că a devenit medaliat cu aur de la un reporter. Avea încredere în acesta, dar i-a transmis că nu crede nimic până nu vede medalia. În 2013, a primit un email de la comitetul american, în care i s-a transmis că trebuie să returneze medalia de argint pentru a o primi pe cea de aur. A refuzat. "Nu dau nimic până nu am medalia de aur în mână", le-a transmis Nelson. În cele din urmă a fost informat că un reprezentant al comitetului american va merge la Atlanta pentru a-i da medalia de aur. S-au întâlnit la aeroport, în parcarea de la Burger King. Acolo şi-a primit medalia de aur. “A fost ciudat. Nu erau multe de spus. Am luat medalia şi m-am urcat în maşină să nu rămân blocat în trafic”, a spus Nelson. Retras din activitate în 2008, Nelson spune că a trecut peste decepţia din 2004 cu ajutorul soţiei şi familiei, dar consideră că dacă ar fi fost medaliat cu aur la Atena întreaga viaţă i s-ar fi schimbat.
Şaptezeci şi şase de sportivi au fost descalificaţi de la JO din 2008 şi 89 de la cele din 2012. Pentru fani, acest lucru nu este foarte important, dar pentru un sportiv poate schimba viaţa.
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri