Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medaliaţi olimpici la mahala

GALERIE
gin
  • gin
- +

Cine a zis că sportul românesc nu merge bine? Dacă se mai introduc în programul olimpic şi probe de scandal, poate reiterăm succesele din 2000.

Două ofuri olimpice are cetăţeanul microbist din România, gimnastica şi handbalul. Restul dezastrului era cunoscut: canotajul, repetent la Londra, s-a scos cu o medalie de bronz, scrima a început prost şi a terminat în triumf, tenisul a confirmat prin Mergea şi Tecău, iar sportul halterelor fie vreme bună, fie vreme rea, reuşeşte să scoată câte o medalie. Boxul e în declin, iar de atletism, ce să mai spunem? Uitaţi-vă cu ce rezultate se încheie competiţiile interne la aruncarea discului feminin (proba Nicoletei Grasu) şi aveţi un răspuns.

Handbalul doare şi gimnastica ustură. La handbal, anul trecut, la Mondialele din Danemarca, România a început groaznic şi apoi nu s-a mai oprit decât la un meci dramatic pentru intrarea în finală, încheiat defavorabil după prelungiri, împotriva Norvegiei care a câştigat titlul. România a încheiat cu bronzul, dar a ratat ocazia unei calificări directe la Olimpiadă. Nu-i nimic. Turneul de calificare (sau test-eventul în romgleză) acordat aiurea Danemarcei a fost o plimbare primăvăratică pentru tricolore, fiindcă la ultimul meci (egal cu Muntenegru) cărţile erau deja făcute. “Ce vremuri!”, ar spune nostalgicii “zăpezilor” de astă-primăvară. Dar la Rio a mers aceeaşi inegalabilă Cristina Neagu, aceleaşi fete aproape de retragere (Mika Brădeanu, Valentina Ardean, Paula Ungureanu), acelaşi secund tată de handbalistă (excelentă), acelaşi antrenor, imperturbabilul şi intangibilul Tomas Ryde şi acelaşi preşedinte de Federaţie, contestabilul Alexandru Dedu. Ce s-a întâmplat în jumătate de an de la Mondiale şi într-un sfert de an de la test-event nu se prea ştie. Un singur lucru este clar ca lumina zilei că echipa lui Ryde şi Buceschi a fost prinsă nepregătită la meciurile cu Angola şi Brazilia, iar Cristina Neagu, chiar refăcută complet, nu putea să gestioneze singură cele două catastrofe. Echipa s-a reparat din mers, dar la capăt de drum a fost aceeaşi răucuvântată Norvegie. Scenariul “păsării Phoenix” din Danemarca a fost disonant şi ceea ce a rămas este echipa de la Rio. Şi ca de obicei, românii ies în faţă cu ce se pricep mai bine, scandalurile. Cereri de demisie. Amintiri de pe vremea lui Tadici, cu Luminiţa Huţupan Dinu pe post de “goarnă” în vestiar. Dar la noi cum de ţine time-out-uri nea Costică, tatăl Elizei, ba chiar şi Cristina Neagu. Şi oare cine strică atmosfera în vestiar? Se fac liste de jucătoare care ar fi trebuit să fie în lot, în locul “expiratelor”, că întotdeauna cele neselecţionate sunt cele mai bune. În schimb, se vorbeşte foarte puţin spre deloc despre dezinteresul autorităţilor pentru dezvoltarea sportului, despre lipsa unui cadru legislativ, despre lipsa bazelor sportive în şcoli despre absenţa oricărei preocupări în privinţa atrageri tineretului spre competiţie etc... Valabil şi pentru gimnastică.

Acolo unde n-a existat un precedent remarcabil ca la handbal. Echipa feminină a României, în frunte cu starul Larisa Iordache, s-a comportat lamentabil la Glasgow şi a ajuns pentru prima oară să îşi dispute calificarea olimpică (ce ruşine!) la test event. Îndeobşte, în lunga perioadă de aur a gimnasticii româneşti, orice gimnastă putea fi înlocuită la nevoie, fără să se simtă, dar suntem în 2016. Accidentarea Larisei Iordache a avut rang de catastrofă naţională sui generis. S-a apelat la Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa, a acceptat doar prima, care a făcut ce-a putut, dar ruşinea a fost prea mare: am ratat şi test-eventul! Alegerea Cătălinei în locul Larisei pe singurul loc de gimnastică al României a stârnit discuţii, mulţi nechemaţi susţinând că i-a fost acordată această onoare triplei campioane de la Atena 2004 pe motive onorifice, rezolvându-se, astfel, şi problema port-drapelului. Considerăm, însă, că decizia Federaţiei a fost una corectă, specialiştii de la lot fiind în măsură a evalua nivelul Larisei după revenirea pripită în competiţii. Aceasta deşi Larisa putea face mai bine un individual compus, în timp ce Cătălina era setată pe bârnă şi sol, aparate pe care le-a şi ratat de altfel. FR Gimnastică a ales singura soluţie disponibilă la acel moment şi a procedat bine. De aici şi până la scandalul inventat după concurs, de la o biată urare de succes adresată Simonei Biles pe o reţea de socializare, este însă o mare diferenţă. Cătălina n-ar fi reacţionat în niciun fel, dacă anturajul Larisei, rude, cimotii, prieteni, n-ar fi iscat panarama şi n-ar fi pus gaz pe foc. Semn că acestea sunt marile probleme ale sportului românesc. De ce Larisa Iordache i-a trimis Cătălinei doar SMS, în timp ce americanca s-a bucurat de încurajări pe twitter? Numai de asta, România a clacat înainte de Olimpiadă şi la Rio: deoarece adolescenta Larisa Iordache a trădat cauza gimnasticii româneşti ţinându-i pumnii americancei.

Între Helsinki 1952, prima participare serioasă a României, şi Rio de Janeiro 2016 există semnul egalităţii. O medalie de aur, una de argint şi una de bronz. Să ne bucurăm, aşadar. Bulgaria de-abia a reuşit o medalie de bronz, la fel ca Republica Moldova, numai că la fraţii noştri moldoveni medalia a dispărut fiindcă sportivul era dopat. Cine a zis ca sportul românesc nu merge bine? Dacă se mai introduc în programul olimpic şi probe de scandal, poate reiterăm succesele din 2000.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri