Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Miasmele denunţiadei

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

De la „dezvăluirile” lui Ghiţă încoace se poartă în România, cu mare succes de… audienţă, denunţurile la televizor. Spus şi mai apăsat: cu totul altceva decât ar fi aceleaşi informaţii acuzatoare, dar nu trâmbiţate mediatic, ci aduse mai întâi la cunoştinţa justiţiei, unde ele ar trebui să fie supuse analizei, ca argumente şi probe. 

Şi nu doar vorbe aruncate cum o fi, fără nicio răspundere şi niciun risc asumate de „acuzatori”, aparent brusc gata să moară de dragul adevărurilor ascunse de ceilalţi. Zis şi făcut, denunţătorii mediatici pozează astfel în justiţiari, nimeni nu le cere dovezi în stare să le susţină tardivele filipice, televiziunile au ce bombe să arunce în spaţiul public, mirosul de scandal umflă audienţa şi încasările, telespectatorii dispuşi să înghită cu ochii închişi asemenea braşoave exultă de satisfacţie. Mai toată lumea pare mulţumită de aşa o tevatură. Dar mai mult decât toţi profită cei care trag sforile unor asemenea spectacole mediatice, de undeva mai din umbră (sau penumbră).

Pentru că ei, aceşti sforari de elită, ironic vorbind, sunt şi cei care pun la cale numeroasele denunţiade tv/mediatice şi nu mutrele care îşi descarcă puşculiţa lor cu secrete îndelung tăinuite, deodată (pesemne o irepresibilă voce a unei conştiinţe nu atât morale, cât înclinată spre un oportunism profitabil) pornită să-şi reverse conţinutul pe micul ecran şi la ore de vârf. Nu strică să ne întrebăm asupra scenariului şi regiei „Ghiţiadei” la TV România. Urmărit, anchetat, aflat în pragul condamnării la vremea aceea, neînfricatul Sebi a fost neîndoielnic, ajutat să-şi ia tălpăşiţa din ţară tocmai de către cei care ar fi trebuit să-l împiedice s-o facă. Dar el era „actorul” necesar în încleştarea unora ca Dragnea şi Tăriceanu cu DNA. Şi astfel, fuga lui aranjată, cu voie de la poliţie, cum ar fi zis nenea Iancu, era cea mai bună publicitate pentru iminenta lansare a serialului său de dezvăluiri zilnice, făcute la ore de vârf. Aşa, ca un prelungit ritm de tobe, la circ, în pragul unui număr de acrobaţie dătător de fiori, sau ceva pe aproape măcar. Cel dintâi pe care dezvăluirile lui Ghiţă îl acuzau cu certitudine era el însuşi, în fond. Pentru că familiaritatea cu atâţia politicieni şi capi ai serviciilor (fără de care n-ar fi avut ce dezvălui), tocmai ea l-a umplut de bani: contracte cu statul pe bandă rulantă. Aşa că aureola de aliat al adevărului e falsă, sub ea se află o mutră şi o mentalitate de Păturică de înalt nivel, de secol XXI, un băiat care, răsfăţat al unor asemenea apropiaţi ai săi, din precauţie a jucat la două capete. Urale?! Nu, dimpotrivă, ar merita să i se confişte averea făcută ca lingău al puternicilor de atunci, o mentalitate ce poartă stigmatul minciunii, dar al uneia atât de şmechere încât să îndrăznească a-şi da, la ananghie, cu sulemeneli aşa-zis eroice, neapărat etalate pe micul ecran.

Cine e acum colonelul Daniel Dragomir, noul mare dezvăluitor, tot aşa de mediatizat ca şi atâţia alţii din siajul lui Ghiţă, eroul pilot? A fost între ofiţerii activi sub comanda lui Coldea şi deodată (adevărat ethos magic, răscumpărător) s-a decis să-şi descarce tolba cu acuzaţii împotriva boss-ului trecut pe linie nu moartă, doar temporar amorţită. Cum de l-a lăsat integra lui conştiinţă să tacă atâţia ani profitabili? A suferit moral în ascuns, şi-o fi plâns în pumni a neputinţă? Ce-l face deodată să vorbească? Nu cumva, între altele, şi onorariul tv, nu chiar de dispreţuit, plus orgoliul gâdilat de zarva mediatică produsă? Şi peste toate, evident, cel mai important lucru: el ştie, ca şi alţii, că nici într-un caz heirupiştii Dragnea şi Tăriceanu nu vor uita un astfel de serviciu, oferit la timp de isteţul colonel de la Serviciile cu care liderii PSD şi ALDE tot încearcă să ne facă a crede că se războiesc la greu. Le ajută lor, ajunşi cu funia prea aproape de par, şi totodată e şi o investiţie făcută abil, şmechereşte, în propriul viitor al dezvăluitorilor. Când cei doi, incomodaţi de DNA, tot spumegă retoric împotriva „securiştilor”, ar face bine, tot ei, să se uite mai atent dincotro, dinspre ce background le vin astfel de utili, aproape providenţiali şi atât de, chipurile, curajoşi aliaţi - giruetă în bătaia vânturilor din politichia dâmboviţeană românească.

Mai e ceva demn de subliniere în tot ce se întâmplă pe această linie. Dezvăluirile, a căror zarvă lasă urme oricum, chiar de nu s-ar putea dovedi nimic din ele, sunt binevenite ca să mai abată întrucâtva atenţia de la temerile şi spaimele întreţinute de atâtea calculări şi recalculări, modificări şi modificări ale modificărilor, faţă de măririle băneşti, scutirile de taxe, ieftinirile şi prosperitatea de râuri de lapte şi miere promise de Dragnea, Tudose, Olguţa… Mai uită lumea de ele şi treptat se resemnează cu „măriri” care măcar să nu devină creşteri negative, un şmecheros oximoron născocit tot de politichieni.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri