Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Militanţi ai Statului Islamic se îndreaptă, pe mare, spre Europa

GALERIE
ISIS
  • ISIS
- +

Serviciile de informaţii belgiene vorbesc despre trei potenţiale ţinte ale atacurilor teroriste "iminente": un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant al unui lanţ american fast-food şi un sediu de poliţie.

Combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ar fi părăsit Siria pentru a se deplasa în Europa, unde ar putea comite atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiza ameninţărilor din Belgia (Ocam), într-un mesaj trimis tuturor secţiilor de poliţie din ţară, al cărui text era citat ieri de publicaţia Derniere heure. ”Combatanţi (islamişti) ar fi părăsit Siria cu aproximativ o săptămână şi jumătate în urmă pentru a ajunge în Europa via Turcia şi Grecia, cu barca, fără paşaport. Aceştia s-au separat în două grupuri, unul spre Belgia şi altul spre Franţa, pentru a merge şi comite atentate în grupuri de doi”, se menţionează în mesaj. Militanţii islamişti s-ar afla deja în posesia armelor necesare şi ”acţiunea lor ar fi iminentă”, mai avertizează textul.


În ceea ce priveşte ameninţarea pe teritoriul belgian, trei obiective sunt menţionate în special: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanţ american fast-food şi o ţintă poliţienească de tipul unui comisariat (nelocalizat).
De altfel, pe fondul menţinerii de către Ocam a nivelului ”3, grav” de alertă teroristă în Belgia, care corespunde unei ameninţări ”posibile şi probabile”, instituită pe perioada Ramadanului, Centrul de criză de la Bruxelles a recomandat de săptămâna trecută autorităţilor administrative şi celor de ”pe întregul teritoriu” să ia în considerare posibilitatea de a ”menţine, amâna sau anula evenimente majore pe teritoriul localităţilor lor”. În acest sens, Ocam aminteşte că armele şi explozibilii din posesia celulei responsabile de atacurile din 22 martie ”nu a fost găsite”.

Mesaj în închisoare: ”E ceva ce se deplasează în Franţa”

În opinia serviciilor secrete belgiene, ”Franţa rămâne ţinta predilectă a SI”, dar ”nu se poate exclude ca acestea (celulele jihadiste) să încerce să comită unul sau mai multe atentate în Belgia”. DH.be remarcă faptul că lista cu potenţiale ţinte, menţionată în notă, este cu mult mai mare, printre acestea figurând familia regală, mai mulţi miniştri, porturi şi aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade şi sedii de organizaţii europene şi internaţionale, adunări masive de persoane în cadrul Euro 2016 (ecrane gigant în spaţii publice) etc.


Directorul Ocam, Paul Van Tigchelt, a confirmat informaţia, dar a încercat să o relativizeze. ”Ocam primeşte tot felul de informaţii. De cele mai multe ori, acestea sunt date brute. Misiunea noastră este ca, în colaborare cu partenerii noştri, să le contextualizăm, să le analizăm şi să le verificăm fiabilitatea”. ”Pentru moment nu este nevoie să creştem nivelul de ameninţare în legătură cu ţintele menţionate” în text, a dat asigurări acesta.


Pe de altă parte, DH.be relatează că Mohamed Abrini (31 de ani), unul din autorii atacurilor teroriste de la Bruxelles, deţinut în închisoarea belgiană Beveren, purta o corespondenţă în secret cu un alt deţinut. Faptul a fost descoperit marţi, în mod accidental, de un alt deţinut care a înştiinţat conducerea închisorii. Acesta a interceptat un mesaj scris în limba arabă pe o foaie de dimensiune A4, în care Abrini a scris: ”E ceva ce se deplasează în Franţa”. Aparent, teroristul se servea de un alt deţinut sau de un supraveghetor pentru a trimite mesajul către Marwan El Bali, singurul supravieţuitor al atacului de la Verviers din 15 ianuarie 2015. Poliţia a fost anunţată imediat.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri