Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mister Facebook la Berlin

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Surprinzător (şi soldat cu aplauze) a fost complimentul pe care l-a făcut Germaniei în privinţa politicii vizavi de refugiaţi, Zuckerberg exprimându-şi speranţa că „mai multe ţări vor urma exemplul Germaniei. Sper ca şi SUA să urmeze exemplul Germaniei”.

Recunosc, mi-am creat relativ târziu un cont pe Facebook - abia în 2011. N-aş spune că sunt un utilizator fervent al acestei reţele sociale şi în mod cert încă n-am devenit dependent de ea, câtă vreme reuşesc să rezist fără acces la net (şi, deci, la FB) zile-ntregi. Ce să mai spun de prieteni şi cunoscuţi care nici în ziua de azi nu au cont pe FB? Pe undeva, sunt şi ei de înţeles. Totuşi, cu toţii putem recunoaşte că Facebook a devenit rapid un fenomen de anvergură mondială.

În săptămânalul Welt am Sonntag (WamS) de duminica trecută (21.02.16), Benedikt Fuest şi Thomas Heuzeroth au prezentat într-un articol de-o pagină filozofia antreprenorială a creatorului FB sub titlul „Formula Zuckerberg”, ei adunând 9 reguli/principii care ar sta la baza „ascensiunii creatorului FB de la student la unul dintre cei mai importanţi întreprinzători ai timpului nostru”. Deci:

Regula nr. 1: Adu-i doar pe cei mai buni

Autorii arată că antreprenorul de 31 de ani „îndrăzneşte să aducă manageri care sunt mai experimentaţi decât el” (pentru stafful restrâns de conducere, desigur), citându-l apoi cu o frază convingătoare pe Zuckerberg: „N-o să angajez pe cineva decât în cazul în care aş fi şi eu dispus să lucrez pentru acea persoană”!

2. Nu te lăsa cumpărat

În 2006, aflăm, Yahoo ar fi oferit 1 miliard de dolari pentru FB (reţeaua abia împlinise 2 ani de existenţă şi avea 10 milioane de utilizatori - cum ar veni, 1000 de dolari/user - exclusiv studenţi...). Zuckerberg a refuzat. Între timp, FB valorează 223 mrd la bursă...

3. Nu renunţa niciodată

Deşi n-a reuşit să pătrundă cu FB în China, Zuckerberg s-a întâlnit cu Xi Jinping, liderul Chinei, şi învaţă chiar mandarina. Până şi retragerea din India a service-ului său gratuit de acces la net Free Basics nu-l va opri să ajungă cu FB „la următorul miliard de oameni”...

4. Întâi acţionează, apoi gândeşte

Pe FB asta ar suna astfel: Move fast and break things - „Mişcă-te rapid şi sparge lucruri”. Sau: Done is better than perfect - „Ce-i rezolvat e mai bun decât perfect”. Principii care ar fi „de ajutor pentru o creştere rapidă, ceea ce-ar reprezenta un avantaj concurenţial”, îmbunătăţirile venind apoi în paşi rapizi ulterior lansării unui nou proiect sau produs.

5. Nu accepta niciun fel de concurenţă

Concernul lui Zuckerberg ar deţine momentan rezerve cash care s-ar ridica la 18 mrd de dolari. „Dacă cineva devine prea periculos, îl înlătură plătindu-l.” Instagram l-ar fi costat pe Zuckerberg cam 1 mrd de dolari, iar pentru serviciul de chat WhatsApp ar fi trebuit să plătească chiar 22 de miliarde. Şi deloc de neglijat: ceea ce cumpără FB, nu mai poate fi cumpărat de Google, ceea ce i-ar linişti pe investitori. Dovada? De la achiziţionarea Instagram, acţiunea FB valorează mai mult decât dublu!

6. Urmează-ţi viziunile

Achiziţii precum Instagram şi WhatsApp, de pildă, nu şi-ar justifica, deocamdată, „preţul enorm” plătit. Dar ele s-ar plia pe viziunea lui Zuckerberg care ar susţine mereu că ţelul FB n-ar fi să facă bani, ci să-i unească pe toţi oamenii din lume.

7. Ascultă-i pe utilizatori

Mister Facebook (52 milioane de abonaţi) ar fi nebun după părerea userilor, iubind cu ardoare sesiuni de genul Ask-me-anything (întreabă-mă orice) sau Fireside Chats (discuţii la gura sobei).

8. Încrede-te în oamenii tăi

Astfel, creatorii Instagram şi WhatsApp şi-ar fi vândut afacerea lui Zuckerberg şi pentru că le-ar fi promis o largă independenţă în cadrul concernului, ambele firme manifestându-se şi activând în continuare separat de FB. Dar încrederea lui Zuckerberg nu s-ar rezuma doar la managerii de top, ci s-ar extinde la fiecare angajat, după mottoul: „La Facebook nicio problemă nu este problema altuia.”

9. N-ai terminat niciodată

„Cine intră prima oară într-un birou FB, se va mira uitându-se la tavan: sub betonul gol atârnă ţevi de aerisire şi cabluri”, neexistând tavanuri false acoperitoare. „Fiecare clădire Facebook pare ca şi când încă n-ar fi chiar terminată - iar asta-i şi intenţia.” Mottoul firmei, de altfel, ar suna astfel: „Din această călătorie nu s-a-ncheiat decât un procent.” Practic, filozofia de bază a lui Zuckerberg: Facebook s-ar considera şi s-ar manifesta în continuare ca un start-up, filozofie care ar avea menirea „de-a feri concernul de soarta giganţilor tehnologici precedenţi care au fost depăşiţi mai degrabă mai devreme decât mai târziu de concurenţi mai rapizi şi mai tineri”.

Articolul din WamS n-a apărut, desigur, întâmplător. Joi, Mark Zuckerberg, creatorul revoluţionarei reţele (ajunsă la 1,6 mrd de utilizatori!), a primit nou instituitul Axel Springer Award, un premiu menit să evidenţieze oameni „care au marcat în mod deosebit pieţele şi cultura noastră”, cum s-a scris în Bild (26.02.16), „şi care îşi asumă responsabilitatea lor socială”, premiul primit de filantropul Zuckerberg (a donat 45 de miliarde de dolari din averea sa!) fiind unul pur simbolic!

Vineri, Mr. Facebook, cum am putut citi pe burtiera canalului german de ştiri N24, a avut o întâlnire cu... utilizatori germani la care a răspuns la întrebări foarte diverse. Tipic american, omul n-a avut niciun fel de trac, a spus (din ce-am prins eu) lucruri simple (ca să nu zic: banale), gen „misiunea noastră este să unim oameni” ori că „firmele mari şi firmele mici sunt egale-n drepturi pe Facebook”, subliniind apoi că „pe plan mondial, peste 14 milioane de firme mici fac PR pe Facebook”. Oarecum surprinzător (şi soldat cu aplauze) a fost complimentul pe care l-a făcut nemţilor resp. Germaniei (al doilea ultra-cunoscut american care o face, după George Clooney la Berlinală) în privinţa politicii vizavi de refugiaţi, Zuckerberg exprimându-şi speranţa că „mai multe ţări vor urma exemplul Germaniei. Sper ca şi SUA să urmeze exemplul Germaniei”.

N-am motive să nu cred în sinceritatea lui Zuckerberg - convingerile sale se suprapun de minune cu misiunea declarată a FB: aceea de-a „uni oameni”.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri