Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Moartea unui copil a șocat Iașul. Defibrilatorul, cărat pe brațe 5 etaje în 40 de minute

GALERIE
varicela familia Popoaiavaricela familia Popoaia2
  • varicela familia Popoaia
  • varicela familia Popoaia2
- +

Incredibil. În România anului 2019, un copil de şapte ani din Paşcani moare de varicelă. Un caz revoltător care arată incompetenţa celor de care depinde viaţa unui om. O dramă a unei familii îngenuncheate de un sistem sanitar bolnav cronic, fără şanse de vindecare.

În urmă cu doar două săptămâni, Ianis Iulian Mahu îşi serba ziua de naştere. Făcea şapte ani şi sufla în tort înconjurat de familie şi de toţi cei care-l iubeau. Primise în dar ceea ce îşi dorea: un căţel, ca să aibă un prieten de nădejde, numai al lui. De dar nu s-a bucurat însă decât 13 zile. La sfârşitul săptămânii trecute, băiatul s-a îmbolnăvit. I-a apărut o erupţie pe corp, iar părinţii alertaţi au mers cu el la medicul de familie, convinşi fiind că e vorba de varicelă, o boală a copilăriei.

„Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă, şi i-a dat Nurofen şi Paracetamol, sirop, pentru febră. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era ca de obicei, vioi“, povesteşte printre lacrimi Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului.

Şi marţi i-a fost bine lui Ianis, şi miercuri dimineaţă, doar că după ce a mâncat i s-a făcut puţin rău şi a vomitat, dar în rest nimic, povesteşte familia. „În după-amiaza zilei de joi, în decurs de o oră până am ajuns noi la spital, a început să se învineţească în zona bubiţelor. Apoi s-a învineţit şi la faţă, şi pe buze“, a spus Adrian Popoaia.

Ambulanţa: 1 km-17 minute

Alertată, familia a sunat la 112, explicând dispeceratului toate simptomele. „De la Iaşi ni s-a spus că vine Paşcaniul, pentru că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, spune Adrian Popoaia.

Şi calvarul familiei continuă. Ianis nu a fost o urgenţă pentru Spitalul de Urgenţe Paş­cani. De la UPU a fost direcţio­nat la etajul 5, la pediatrie. Şi aici alte minute în şir aşteptând cu targa pe hol şi Ianis intubat până a venit medicul de gardă. „Un domn foarte în vârstă, domnul Vasiliu (Vasile Vasiliu, medic primar - n.r.) cu incompetenţă şi cu nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuie. Am şi o filmare cum stătea departe de pătuţ, el fiind intubat, având mască de oxigen pe faţă, şi medicul stătea nepăsător. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc“, a povestit tatăl.

I-au administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă şi au stat de vorbă cu micuţul. Fiind conştient, Ianis a răspuns. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa. „A fost, nu ştiu, o coagulare de sânge în plămâni, sângele a dat pe gură şi pe nas“, a mai povestit bărbatul.

Ianis trebuia resuscitat. Dar cu ce? Neavând aparatura necesară în salon, i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui, cum se vede şi în filmare“, a mai spus Adria Popoaia.

Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.

Suspiciuni de meningită

Seara s-a declarat decesul. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar. „Prin bănuială, au spus ei o denumire, ceva de un meningococ, un microb în sânge care a dus ca sângele să-i inunde plămânii. A eliminat pe trahee peste 700 ml de sânge“, a mai adăugat tatăl.

Cazul a ajuns şi la DSP Iaşi. „Copilul a decedat în scurt timp, şi din această cauză este la IML, ca să i se facă autopsia. Mâine (astăzi - n.r) vom lua şi noi probe, iar rezultatele vor fi gata cel târziu mâine. Acolo există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă. A avut şi o erupţie“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Băieţelul era elev la clasa pregătitoare la Liceul „Nicolae Iorga“. „Sunt terminat, nu pentru că noi am fi avut vreo vină, ci sunt terminat sufleteşte. Până acum avem confirmat un singur caz de varicelă. Copilul a lipsit vineri de la şcoală, iar părinţii au informat-o pe învăţătoare că are simptomele de vărsat de vânt, varicelă, şi că băiatul trebuie izolat şi trebuie să meargă la medic“, a declarat Gheorghe Spiridon, directorul liceului.

Luni însă au mai lipsit alţi şase copii din aceeaşi clasă. Dintre cei şase, doar unul avea confirmarea de la medic că suferă de varicelă, restul fiind panicaţi. Apoi, marţi a mai lipsit un copil. „Luni dimineaţă, asistenta a fost prezentă în clasă şi a efectuat triajul. A văzut că nu mai sunt şi alţi copii care să prezinte simptome. Dar am discutat şi eu cu doctorul, mi-a zis că virusul e aerogen, că se ia din aer, iar perioada de incubare este de două-trei săptămâni. Deci, s-ar putea să mai existe copii cu virus, dar să nu manifeste deocamdată boala“, a adăugat directorul.

Părinţii îşi retrag copiii

Conducerea liceului a dispus, la sugestiile DSP Iaşi, ca în fiecare dimineaţă să se facă dezinfecţia clasei. Adică, după cum a mărturisit Gheorghe Spiridon, femeile de serviciu să spele băncile şi pereţii cu alcool medicinal şi să aerisească sala. Când a început dezinfecţia? Gheorghe Spiridon a spus că de luni. Conducerea DSP Iaşi a afirmat însă că a aflat de posibilul focar de varicelă de la Paşcani chiar în ziua decesului lui Ianis.

Alertaţi de moartea băieţelului, mulţi părinţi şi-au retras copiii de la şcoală. Ieri, la clasa lui Ianis mai erau încă 10 absenţe. „Am discutat cu părinţii, le-am spus să nu se panicheze, că e vorba de o boală a copilăriei. Dar dacă vor să ţină copiii acasă, le-am zis că nu am nimic împotrivă“, a adăugat directorul.

De moartea micuţului Ianis s-a aflat şi la Prefectură. Marian Şerbescu a declarat că e regretabil ceea ce s-a întâmplat, şi că va demara o anchetă împreună cu ISJ, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi DSP.

Astăzi, trupul micuţului va fi dus cel mai probabil acasă. Familia este convinsă însă că moartea a fost cauzată în primul rând de neputinţa şi incompetenţa unui sistem care a intrat în moarte clinică înaintea lui Ianis. „Vom merge până la capăt. Deja se ocupă un avocat de caz. Vom face plângere la toate instituţiile statului implicate. Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sismemul medical din România“, a mai spus, plângând, tatăl lui Ianis.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri