Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi stă să cadă, ministrul Educaţiei bate câmpii

GALERIE
muzeu
  • muzeu
- +

Într-un răspuns la o interpelare, Sorin Cîmpeanu arată că Universitatea „Al.I. Cuza“ şi Societatea de Medici Naturalişti trebuie să investească în refacerea clădirii.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi poa­te fi reabilitat printr-un efort investiţional a două instituţii. Afirmaţia aparţine ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar cele do­uă entităţi sunt Societatea de Medici Na­tu­ralişti şi Universitatea „Al.I. Cuza“. Oficia­lul guvernamental a răspuns unei interpe­lări pe această temă adresată de către deputatul Petru Movilă (PMP), ca urmare a unui material publicat în luna februarie de „Zia­rul de Iaşi“ în care s-a subliniat starea avan­sată de degradare a imobilului. În document, Cîmpeanu face şi un scurt istoric al dreptului de administrare asupra clădirii, dar nu precizează, în mod explicit, şi cine este pro­prietarul acesteia. În schimb, el spune că banii necesari pentru refacerea clădirii trebuie alocaţi de cei doi administratori.

Po­trivit ministrului, Muzeul a trecut, în 1952, „sub directa conducere didactică, ştiinţifică şi administrativă“ a Universităţii „Al.I. Cu­za“, iar, în 1960, parterul clădirii a fost atri­buit în folosinţa Societăţii de Medici Natu­ralişti. Cîmpeanu aminteşte că, în perioada 2008 - 2014, cei doi administratori şi-au ju­decat dreptul de proprietate în instanţă. So­cietatea de Medici a solicitat întreaga clă­dire, dar judecătorii au respins acţiunea. „A­vând în vedere cele prezentate, şi ţinând seama de faptul că imobilul în care funcţio­nează Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi are o dublă administrare atât a Universi­tă­ţii, cât şi a Societăţii de Medici Natu­ra­lişti Iaşi, pentru executarea lucrărilor de consolidare a clădirii este necesar ca am­bele instituţii să aloce fonduri“, a susţinut ministrul Cîmpeanu.

În interpelarea sa, Mo­vilă i-a solicitat acestuia să ia în considerare includerea muzeului într-un program de in­vestiţii, dar ministrul evită să se pronunţe pe această temă. În schimb, oficialul guvernamental a subliniat că „în anul 2007, Uni­versitatea a expertizat şi a elaborat un pro­iect de consolidare a clădirii, prevăzând în a­cest scop fonduri în Planul anual de in­vestiţii, fundamentat în baza Planului Stra­tegic de Dezvoltare şi a resurselor financiare disponibile“. Muzeul de Istorie Naturală de la Iaşi este cel mai vechi din ţară în domeniu şi adăposteşte peste 300.000 de exponate. Însă muzeul a fost închis pu­blicului larg în urmă cu doi ani din cauza stării avansate de degradare a clădirii.

CITIŢI ŞI:

Cel mai frumos muzeu din Iaşi, ucis de nepăsare. Autorităţile s-au spălat pe mâini

Dilema în legătură cu proprietarul de drept al imbolilului în care se află Muzeul de Istorie Naturală continuă.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri