Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Naţionala, după Iordănescu

GALERIE
gin
  • gin
- +

Aventura Euro 2016 şi al treilea mandat al lui Iordănescu sunt, deocamdată, etape intermediare în reconstrucţia echipei reprezentative.

Participarea echipei naţionale la Campionatele Europene de fotbal din Franţa se cam apropie de sfârşit. O posibilă victorie în faţa Albaniei i-ar putea aduce pe tricolorii lui Anghel Iordănescu în faţa unui meci din optimi, în care cei mai probabili adversari sunt Anglia sau Germania, dar - fireşte - sunt şi alte variante. N-are rost să analizăm acum jocul actualei echipe naţionale din simplul motiv că bilanţul se face la capătul unei etape şi încă nu poate fi vorba de capăt, ba chiar refuzăm să anticipăm venirea acestui sfârşit peste două zile.

Însă bilanţul care trebuie făcut trebuie să fie mult mai cuprinzător, fiindcă este vorba de o perioadă amplă în care s-a dorit reconstrucţia echipei naţionale: după nefericita eliminare de la Cupa Mondială 2014 la barajul contra Greciei. O reconstrucţie începută de Victor Piţurcă şi continuată de Anghel Iordănescu şi staff-ul său. Trebuie să recunoaştem meritele fostului selecţioner în calificarea echipei la Euro 2016, nu numai pentru startul Atena - Helsinki, dar şi prin aceea că majoritatea componenţilor actualei naţionale au debutat la naţională sub conducerea lui Piţurcă. Faptul că acesta a preferat echipei naţionale o carieră anodină, dar bănoasă, în lumea arabă, e problema lui personală, dar conducerea FRF trebuia să scoată un selecţioner, din pământ din iarbă verde, şi încă unul ieftin. Fără a crede în poveştile obişnuite din lumea politicului, gen “moştenirea dezastruoasă a trecutului”, trebuie să spunem că o fărâmă de adevăr există: nume dorite perpetuu de toată lumea, ca Mircea Lucescu sau Cosmin Olăroiu, au strâmbat din nas la oferta federală, iar Răzvan Burleanu şi consilierii săi au apelat la soluţia cea mai ieftină. Reactivarea (să nu spunem “scoaterea de la naftalină”) lui “Tata Puiu”, secondat de trei tehnicieni din generaţia tânără meniţi, în concepţia federală, să asigure continuitatea şi după Euro 2016, după model german sau italian era soluţia ieftină, din moment ce auditul financiar comandat de noul preşedinte al FRF pe anul 2014 a consemnat o situaţie “dezastruoasă”. Se pare, însă, că ulterior situaţia asta dezastruoasă s-a mai remediat, chiar dacă se manifestă reticenţă la anumite declaraţii ale lui Burleanu, cum că bilanţul “este pe plus”.

Cert este că FRF nu vrea să mai continue cu Iordănescu şi, de fapt, nici Iordănescu nu vrea să continue cu FRF. Trio-ul din spatele Generalului nu manifestă interes pentru naţională (Viorel Moldovan, mâna dreaptă a lui Puiu, a şi semnat cu Auxerre), iar Burleanu pare din ce în ce mai atras de aducerea unui selecţioner străin, lucru greu imaginat pe vremea “Naşului Dezafiliator” şi chiar în primul an de mandat al lui Burleanu. În mod cert, nu va fi vorba de un Hiddink, Capello sau Ranieri, dar se doreşte un antrenor bun, din Occident, în genul acestui uluitor De Biasi de la naţionala Albaniei. Cel care va veni, nu va sta cu siguranţă tot timpul în România, dar nici nu trebuie să se limiteze a pregăti naţionala înainte de meciuri, ci şi de a iniţia împreună cu Federaţia, un program de căutare a tinerelor talente.

Multă lume consideră că aceştia pe care îi vedem la Euro sunt jucătorii cu care putem defila, dintre puţinii stranieri pe care îi avem şi cei din sărăcăciosul campionat al Ligii I. Buni cunoscători ai fenomenului din afară acreditează ideea că spaţiul românesc împreună cu cel ex-iugoslav reprezintă cele mai productive izvoare de talente din Europa. Aceste talente trebuie doar căutate şi cizelate în vederea performanţei la echipa naţională. Din ceea ce cunoaştem, “scouteringul” nu reprezintă deloc un punct slab al conducerii federale, acţiunile de selecţie extinzându-se şi în spaţiul diasporei. Şi atunci cum se explică faptul că cel mai bun apărător al naţionalei la Euro 2016 a fost Dragoş Grigore, angajat al unei modeste echipe din Qatar?

În fine, există şi ideea după care, pentru a construi o naţională valoroasă şi solidă, trebuie să sacrificăm cu bună ştiinţă o calificare-două. Se poate răspunde că am avut destule nerealizări până acum, însă niciodată nu s-a renunţat la vreun obiectiv. S-a mers până la limita de uzură cu Raţ, Sânmărtean, până mai ieri cu Marica şi Tănase (“Dodel”) şi am obţinut o calificare, doar pentru că era extrem de uşor de obţinut. Şi iată că Raţ n-are încă un înlocuitor de valoare şi echipa naţională n-are niciun adevărat vârf de careu şi niciun play-maker în putere.

Cine vor fi acei tineri care vor prelua ştafeta? Nu se ştie! După cum, cu doi ani în urmă, nimeni nu auzise de Florin Tănase şi Andrei Ivan, nici acum nu ştim cine va juca la echipa naţională în 2018. Sunt probleme de selecţie care trebuie rezolvate de urmaşii lui Iordănescu, dar şi probleme de logistică şi organizare, pentru conducerea FRF. Aventura Euro 2016 şi al treilea mandat al lui Iordănescu sunt, deocamdată, etape intermediare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri