Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Neamul adormit. Poveste turcească

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

Deşi e deja hipermediatizat, ”cazul Turcescu” merită în continuare, cred, tratat cu toată seriozitatea. Am şi eu, în acest sens, trei opinii.

Unu: Cred că gestul său creează o mare problemă presei române ”libere”. Se ştie că redacţiile sunt partizane, subordonate şi se sugerează, dacă asociem şi alte informaţii, că mai toţi liderii de presă, mogulii de presă, marile conştiinţe formatoare de opinie ale neamului, pe care îi vedem emanând zilnic opinii decisive în mai toate problemele naţiei sunt controlaţi, sub diferite forme, de vectorul politic şi/ sau de serviciile secrete române şi/ sau străine. Nu mai pot avea încredere în ce citesc, în informaţiile cu care sunt bombardat dacă deschid televizorul, în ce apare pe reţelele de socializare etc. Nu vreau decât o informare corectă, profesionistă şi nefiltrată politic. Or, pare că cei care se oferă au conştiinţele încărcate de prea multe compromisuri şi prea multe abateri de la deontologia profesională. Presa liberă a devenit o iluzie. Asta să fie societatea deschisă, liberală, a lui Karl Popper? Nu vreau idealul, dar ceea ce văd nu e decât o continuă bălăcăreală interesată şi manipulare. Propun să se stipuleze în lege ca jurnaliştii să nu poată fi folosiţi ca agenţi sub acoperire. Să fie lăsaţi să-şi facă meseria. În Germania, din câte ştiu, există şi funcţionează aşa o prevedere.

Doi: Cazul creează o mare problemă şi serviciilor noastre secrete, care sunt şi prea multe şi prea umflate şi mai ales prea implicate nu doar în politică, ci şi în economie, în presă - iată!, în universităţi şi în mai toate sferele vieţii noastre sociale, pe care au ajuns să le influenţeze şi chiar să le controleze. Odată prins în horă se pare că nu mai scapi toată viaţa, devii şantajabil, o marionetă practic. Nimeni nu neagă necesitatea unor asemenea servicii profesioniste, calificate, şi rolul lor în asigurarea securităţii şi echităţii sociale, mai ales acum, când vedem ce conflicte s-au dezlănţuit în proximitate, şi cum s-au deschis arterele circulaţiei, informaţiilor, capitalurilor, bunurilor şi persoanelor. Lumea a câştigat în termeni de libertate, dar a pierdut în termeni de securitate, în profitul criminalităţii organizate, al unor boli grave etc. Din păcate, ştim ce servicii am moştenit de la comunism. Cred că s-au reformat, dar continuă să debordeze, să-şi iasă din matcă şi să se amestece, uneori foarte interesat la modul personal şi în formă pecuniară în politică, influenţând, şantajând şi manipulând ; în economie, mergând până la a vinde informaţii cui plăteşte mai bine şi a asigura protecţie informativă unor ”băieţi deştepţi” ş.a. Încă există o majoritatea transpartinică aflată pe funcţiile de conducere ale acestei ţări care provine din servicii, este propulsată şi susţinută de acestea. Aceasta nu este meritocraţie, ci spionită. Este şi ea o explicaţie pentru incompetenţa cu care a fost condusă această ţară şi pentru rezultatele ei: calitatea clasei politice, a actului de justiţie, sărăcia în care se zbate majoritatea populaţiei etc. Cu ce obraz unii din astfel de structuri mai şi candidează? Chiar nu ştiu! După ce ai fost şef al unui serviciu secret, nu cred că mai ai ce căuta în politică.

Trei: Nu în ultimul rând, eu cred în sinceritatea mărturisirii-spovedanie publică a lui Robert Turcescu. Cred că are un fond sensibil, dar nu maladiv, iar în conjunctura creată, când probabil fie a fost ameninţat cu şantajul, fie obligat să facă ceva în care nu credea, a avut un proces intens de conştiinţă şi a răbufnit, hotărând să se elibereze din universul concentraţionar în care intrase, asumându-şi însă toate responsabilităţile gestului, ba chiar cerând să fie judecat. Nu am sesizat, cum spun unii, probleme psihice sau accese misticoide. Referirea la ”Dreptul Judecător” s-a făcut decent şi cât se poate de discret. Aşa încât nu cred în diagnostice gen ”criză de conştiinţă”, ”atac de panică” etc. Era vizibil marcat, dar - reped - în limitele normalităţii. Iar soluţia aleasă cred că a fost cea bună, dacă sufletul său astfel s-a liniştit. Nu este nici primul, nici ultimul caz în istorie. În altele şi la case mai mari s-a întâmplat şi mai rău... Ba chiar sper ca el să fie urmat de alţii care se ştiu cu musca pe căciulă şi roiesc în jurul banilor şi al puterii. Oameni buni, salvaţi-vă sufletele, cât mai puteţi!

Probabil însă că nu o vor face, iar sistemul, încet-încet, îl va marginaliza pe cel care a ”defectat”. Unii încearcă să pună batista pe ţambal, alţii construiesc felurite scenarii, în care nu cred nici ei. Ba că Turcescu joacă teatru, ba că e impostor, ba că e un măscărici şi serveşte nu ştiu ce interese obscure în interesul nu ştiu cui şi dorind să se răzbune pe nu ştiu cine, ba că e prăbuşit psihic ş.a. Au apărut brusc tot felul de specialişti în defectologie, care lansează fel de fel de fumigene. Toate acestea indică gradul de alienare în care a ajuns societatea şi noul Babel care a devenit Bucureştiul.

Nici o instituţie a statului nu s-a sesizat oficial. Strania linişte instituţională a fost însă tulburată de doi cetăţeni verticali: Ilie Năstase şi Mădălin Voicu, care au depus plângere penală împotriva lui Turcescu, pentru a scoate la lumină ”adevărul”, fără de care nu mai puteau trăi. Este adevărat că ei doi erau cei mai îndreptăţiţi la un asemenea demers şi că au făcut-o aşa, dintr-o pornire de conştiinţă şi nicidecum împinşi de la spate de nu ştiu ce forţe ”obscure”. Gestul lor va mai salva încă o dată - sunt convins - onoarea neamului nostru în istorie. Mereu, în momentele noastre grele, apar ca de nicăieri astfel de oameni luminaţi, providenţiali de-a dreptul. Şi-uite-aşa, puţin agitată, conştiinţa noastră va adormi la loc şi-şi va relua dialogul cu veşnicia. Somn uşor, neamule! 

Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri