Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Neputință sau birocrație?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Dumnezeu, banii şi duşmanii ţin în loc agricultura românească! Cam acesta este sloganul vehiculat de tot mai mulţi dintre ai noştri atunci când vor să arate ce ne împiedică să ajungem a treia putere agricolă din UE. Dumnezeu, pentru că ne dă ori prea multă, ori prea puţină ploaie. Mai apoi, banii alocaţi de stat producătorilor prin subvenţii, pentru că sunt ori insuficienţi ori plătiţi cu întârziere. Iar duşmanii – a se citi concurenţii  din ţară, din UE şi din restul lumii – pentru că ne “sabotează” cu preţuri mai mici, fiindcă primesc subvenţii mai mari sau produc mai mult. Ar mai fi şi consumatorul, un gen de animal infidel, care vrea să mănânce bine, dar cumpără de unde e mai ieftin, cel mai adesea din import.

Cum rămâne atunci cu principiul – ajută-te singur? Ne-am ajuta cumpărând poate mai puţin arătoasele produse româneşti, dar şi acum gustoase tot ca pe vremea bunicilor. Ne-am ajuta dacă am opta pentru produsele lactate în care parcă simţi tăria aerului de munte, ne-am ajuta dacă ne-am impune să utilizăm (atât cât se poate) tot ceea ce poartă eticheta – made in România. Oare banilor noştri nu le stă mai bine acasă?  Oare nu cumva de neputinţa agriculturii şi nu numai suntem şi noi vinovaţi?

De fapt, refrenul neputinţei în agricultura românească nu e tocmai original. E doar un remix al argumentelor pe care s-a clădit întreaga politică agricolă comună din UE. Un mecanism bolnav, care vrea să-i ajute pe producători cu subvenţii pentru a-i omorî apoi încet cu restricţii, corvezi birocratice şi chiar cu amenzi pentru exces de eficienţă, fiincă excesul de eficienţă sau altfel spus o productie mai mare ar ameninţa stabilitatea preţurilor.

Aceiaşi birocraţi care dezbat, în ilustre simpozioane, problema foametei în lume găsesc că trebuie sancţionat cine produce prea mult în agricultură! Prin ce mecanisme de torturare a logicii au ajuns cetăţenii europeni, care sunt şi contribuabili şi consumatori, să creadă că o astfel de politică, finanţată de ei, e construită în interesul lor? De câtă naivitate sunt capabili şi românii pentru a crede că mutantul politicii agricole comune, care îşi arată acum părţile putrede, ne va oferi soluţiile revenirii în forţă printre „puterile agricole“?

În realitate, agricultura nu de subvenţii duce lipsă, ci de antreprenori adevăraţi, care să ia decizii cu ochii aţintiţi la piaţă, la ce vor clienţii şi mai puţin la stat ori la impunerile de oriunde. Din păcate, într-o Europă în care deciziile legate de activităţile agricole par să se ia mai degrabă în birourile funcţionarilor din ministere decât pe câmp, într-o Europă în care fermierilor li se spune că fără subvenţii şi restricţii stabilite de birocraţi nu pot supravieţui, într-o Europă în care eficienţa e amendată înainte să apuce să fie răsplătită de piaţă, şansele creării unui antreprenoriat sănătos rămân mici şi pentru România.

Şi pentru a nu ştiu câta oară spun: fără o conştiinţă naţională, fără implicarea directă a fiecăruia dintre noi, dar mai ales a specialiştilor în domeniu, multă vreme de acum încolo vom vehicula sloganuri şi ne vom zbate într-o nefirească neputinţă birocratică.

Ing. Dr. Ec. Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri