Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Conducerea PSD Iaşi a votat în bloc revenirea şefului autosuspendat

Nichita a prins hăţurile partidului. Votul din PSD - o simplă formalitate

GALERIE
nichita
  • nichita
- +

„Am fost chemat pentru a stăvili mişcările centrifuge din partid“, explică Gheorghe Nichita. Din 13 membri ai Biroului Politic Judeţean prezenţi la şedinţă, doar unul s-a abţinut, restul votând pentru „comeback“, deşi acest subiect nu era pe ordinea de zi. Mihai Chirica nu a participat la şedinţă. „Oricum neavând drept de vot, ci statut de invitat, nu aveam ce decizie să influenţez sau ce să comentez“, ne-a declarat primarul interimar.

Primarul Gheorghe Nichita s-a întors la conducerea filialei ieşene a PSD, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ anticipa încă de acum două săptămâni. În decurs de 24 de ore, conducerea filialei a fost convocată într-o şedinţă a Biroului Politic Judeţean (BPJ), desfăşurată cu uşile închise, în cadrul căreia s-a discutat revenirea lui Nichita la conducere, propunere votată cu o largă majoritate. Şedinţa de ieri a inaugurat şi o premieră în PSD Iaşi, votul prin telefon dat de membrii absenţi.

Contactat telefonic, Nichita nu a explicat necesitatea unei şedinţe atât de rapide, chiar unii membri ai BPJ declarându-se surprinşi de rapiditatea mişcării şi de votul dat. „Ce s-a vrut? Să se arate că suntem toţi uniţi în jurul conducătorului iubit? A mai fost unul şi nu a sfârşit bine“, a comentat un membru al PSD.

Oficial, şedinţa BPJ a fost convocată pentru discuţii pe marginea întâlnirilor cu primarii din judeţ, plata cotizaţiilor de partid şi probleme organizatorice în cadrul fi­lialei Paşcani. Renunţarea la autosuspen­darea din funcţiile politice a lui Nichita a apărut doar ca un subiect secundar al şedin­ţei. „S-a discutat şi revenirea în funcţia de preşedinte, până la alegerile interne, a domnului Nichita, în urma propunerilor venite din teritoriu şi a membrilor BPJ. S-a votat cu o singură abţinere în favoa­rea problemei. Avem nevoie în această perioadă de experienţa tuturor membrilor organizaţiei“, a declarat liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

Votul dat de BPJ nu se regăseşte în statutul PSD, după cum nici procedura autosuspendării nu este reglementată. Membri ai conducerii partidului au apreciat că votul nu era necesar, dat fiind că Nichita şi-a exercitat un act de voinţă personală prin autosuspendare, putând deci să revină oricând dorea, printr-un simplu anunţ.

La rândul său, Nichita a prezentat revenirea în funcţie ca o reacţie la cererea membrilor biroului şi a altor membri ai partidului. „Propunerea a plecat de la organizaţiile teritoriale şi de la primari. Ei mi-au cerut să revin. Eu am zis să discutăm chestiunea în BPJ, membrii acestuia solicitându-mi revenirea. Este un act de voinţă personală, dar nu voiam să vin pur şi simplu. Tocmai Vasile Câtea (consilier judeţean, unul dintre opozanţii lui Nichita şi singurul care s-a abţinut de la vot - n.r.) a zis că nu este nevoie de un vot, dar el s-a dat. A fost un vot prin care mi s-a cerut să revin“, a spus Nichita.

Alţi participanţi la şedinţă au precizat că de fapt Nichita a fost cel care a cerut să re­vină la conducerea filialei, propunerea nefiind făcută de membrii BPJ. Din cei 18 mem­bri de drept ai BPJ au fost prezenţi 13. Deputatul Vasile Mocanu a lipsit din motive de sănătate, deputatul Sorin Iaco­ban aflându-se în concediu. Ceilalţi trei absenţi, senatorul Florin Constantinescu, secretarul de stat Maricel Popa şi consilierul judeţean Mihaela Ivancia au fost contactaţi telefonic, pentru a-şi exprima votul. „Maricel Popa a închiriat un avion pentru a veni la şedinţă, dar nu a avut plan de zbor şi nu a mai putut ajunge“, a spus Nichita. Acesta a caracterizat drept „gargară politică“ întrebarea de ce a fost nevoie de o convocare de urgenţă a BPJ, fără a da alte detalii.

De la discuţii a lipsit primarul interimar Mihai Chirica, care are statut de invitat la şedinţele BPJ, acesta explicându-şi absenţa prin faptul că a fost anunţat prea târziu. La ora desfăşurării BPJ, Chirica se afla într-o vizită de lucru pe şan­tierele din centrul Iaşului. „Oricum ne­având drept de vot, ci statut de invitat, nu aveam ce decizie să influenţez sau ce să comentez. Nu e nimic de comentat, ci de făcut o precizare foarte simplă. Nichita nu şi-a dat demisia din funcţiile de partid, ci s-a autosuspendat. A cerut revenirea şi s-a votat. A fost o decizie personală a dumnealui. După mine, nu era nevoie de un vot, dar este un fapt pozitiv că el a fost dat“, a apreciat Chirica.

Gheorghe Nichita a precizat că prioritatea sa odată revenit în funcţia de preşe­dinte al filialei judeţene a PSD va fi reunificarea şi reorganizarea acesteia. Întrebat de planurile de viitor, în perspectiva alegerilor locale de anul viitor, Nichita a precizat că nu are la acest moment niciun proiect politic. „Înce­pem discuţiile cu cei care au vrut să divi­zeze partidul. Vom avea un dialog de unire a partidului. Nu există un proiect politic şi administrativ personal în clipa de faţă al lui Gheorghe Nichita. Am fost chemat doar pentru a stăvili aceste mişcări centrifuge din partid. Altfel, pentru mine, prioritar este să rezolv situaţia mea judiciară“, a în­cheiat Nichita.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri