Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

DNA „a resetat“ politica locală

Nichita şi Chirica devin contracandidaţi la Primărie? Jocuri de culise în partide

GALERIE
Nichita Chiricachirica vs nichitachirica vs nichita psd
  • Nichita Chirica
  • chirica vs nichita
  • chirica vs nichita psd
- +

Cu un an înainte de alegeri, în PSD şi PNL au început luptele de gherilă pentru putere. Oficial, reprezentanţii partidelor nu recunosc tensiunile fără precedent în ultimii 10 ani. În schimb, în culise, s-au conturat tabere care îşi dispută supremaţia. Fiecare dintre acestea are scopul de a-şi pune propriii candidaţi la alegerile din 2016. Cea mai puternică luptă se duce în PSD, acolo unde Chirica îşi pregăteşte candidatura la Primărie, dar Nichita nu are vreo intenţie în a preda armele. La PNL, atenţia este îndreptată mai mult spre parlamentare decât în stabilirea unui candidat la Primărie. Ultimele evoluţii politice arată că autosuspendarea lui Nichita şi Adomniţei de la şefia filialelor a fost de faţadă. Problemele din PSD şi PNL pot crea un culoar favorabil unui candidat independent la Primărie. Atmosfera tensionată de la Iaşi este întreţinută şi de problemele partidelor de la nivel central.

Scena politică locală a atins punctul de fierbere cu un an înainte de alegerile locale. Acţiunile DNA împotriva liderilor PSD şi PNL de la Iaşi au determinat regrupări de forţe în interiorul partidelor şi începutul unor lupte interne ale căror rezultate sunt greu de previzionat astăzi. Atât Gheorghe Nichita (PSD), cât şi Cristian Adomniţei (PNL) s-au suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei din care fiecare face parte, dar ei continuă să conducă şedinţe politice interne şi să se întâlnească cu activul de partid. În fiecare filială s-au conturat câte cel puţin două tabere, care vor fiecare să-şi impună proprii oameni la alegerile locale şi generale din 2016. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă o radiografie a scenei politice ieşene, unde tensiunile au atins un nivel fără precedent în ultimii zece ani.

PSD: Chirica versus Nichita

Cea mai puternică luptă politică se duce în PSD. Primul semn al conflictului intern a venit la sfârşitul lunii mai, când Mihai Chi­rica a devenit primar interimar, deşi Gheor­ghe Nichita, aflat atunci în arest la domici­liu, a încercat să facă jocurile pentru vice­primarul Gabriel Surdu. Cu un vot unanim din partea biroului politic de conducere a organizaţiei municipale Iaşi, Chirica a fost aprobat şi de Biroul Politic Judeţean. Împotriva lui Chirica au votat apropiaţi ai lui Nichita precum liderul interimar al PSD Victorel Lupu şi vicepreşedintele Cristian Stanciu. În schimb, Chirica a beneficiat de sprijinul deputatului Sorin Iacoban, al consilierului judeţean Vasile Câtea, al unor primari din judeţ, precum şi al unor veterani din PSD percepuţi anterior ca susţinători ai lui Nichita, precum Gabriel Popescu. Într-o şedinţă recentă a PSD, Nichita a recunoscut că l-a sprijinut pe Surdu şi a susţinut că a făcut acest lucru pentru a-l „proteja“ pe Chirica.

„Domnul Nichita nu vrea să abandoneze politica în niciun chip, deşi a adus prejudicii grave de imagine partidului. El vrea să candideze în 2016, încă nu e clar dacă la locale sau generale, cert este că a ameninţat, mai în glumă, mai în serios, şi cu o candidatură independentă la Primărie, dacă partidul nu-l va sprijini. A invocat un sondaj pe care nu l-a văzut nimeni, cum că ar câştiga cu 38% o nouă funcţie de primar. Unul dintre argumentele lui este că atât timp cât Liviu Drag­nea (condamnat la închisoare cu suspendare, n.r.) şi Victor Ponta (urmărit penal, n.r.) au rămas în funcţii, el de ce să nu rămână?“, au declarat surse din „tabăra Chirica“.

De cealaltă parte, susţinătorii lui Nichita spun că acesta încă se bucură de sprijin în filială. „Orice om beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Domnul Nichita are o experienţă politică şi administrativă care nu poate fi decât benefică pentru PSD. În ultimii 10 ani, PSD Iaşi a avut întotdeauna rezultate foarte bune în alegeri sub conducerea domnului Nichita. Unii încearcă un puci prin îndepărtarea celui care, până la urmă, i-a susţinut şi pe ei să ajungă în funcţii, iar fiecare dintre ei îi datorează lui ascensiunea politică“, au comentat surse din „tabăra Nichita“.

Una din problemele lui Nichita, spune partea adversă, este că, la nivel parlamentar, doar doi aleşi (Anghel Stanciu şi Cristina Nichita) îi susţin acţiunile, în timp ce restul celor cinci deputaţi şi senatori (Iacoban, Constantin Adăscăliţei, Florin Constanti­nescu, Sorin Lazăr şi Neculai Răţoi) s-ar fi orientat deja spre Chirica, unii cu mai multă fervoare, alţii tacit. Însă, cel mai mare dezavantaj al lui Nichita este pierderea sprijinului organizaţiei municipale a PSD Iaşi, condusă de Chirica.

În jurul actualului preşe­dinte s-au grupat aproape toţi consilierii locali social-democraţi, iar vârfurile de lance sunt reprezentate de Cătălin Bulga­riu, Daniel Mătăsaru sau Gabriel Hara­ba­giu. Potrivit surselor din PSD, doi oameni influenţi din partid, consilierul local Ma­rius Ostaficiuc şi secretarul de stat Maricel Popa, încă oscilează între cele două tabere şi nu au dat un semn clar de susţinere pentru una sau cealaltă.

În lipsa sprijinului de la municipiu, Nichita s-a reorientat spre judeţ şi a demarat întâlniri fără precedent cu acti­vul de partid pe fiecare colegiu în parte. Deocamdată, au avut loc două astfel de întâlniri. Susţinătorii preşedintelui autosuspendat spun că el a fost „foarte bine primit“ de membrii PSD, dar surse din „tabăra Chirica“ afirmă că există primari care au reţineri în a-şi oferi sprijinul pentru Nichita. Unul dintre principalii susţinători ai lui Nichita este liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu. Social-democratul s-a ocupat de ultimele campanii electorale ale PSD în judeţ, timp în care şi-a consolidat influenţa în partid, aspect la care „tabăra Chirica“ este deficitară.

Lucrurile în PSD ar putea fi tranşate în toamnă când ar urma să aibă loc alegeri interne. Demn de precizat în acest context este că voturile venite de la delegaţii PSD din teritoriu pot decide soarta filialei, atât timp cât municipiul Iaşi are mai puţini reprezentanţi la Conferinţa judeţeană de alegeri.

PNL - partid în care bătălia se duce între „lupii tineri“

O luptă de o amploare mai mică, dar importantă, se duce şi la liberali. Bătălia se desfăşoară în „aripa veche“ a PNL, foştii democrat-liberali fiind, deocamdată, spectatori. La începutul lunii iunie, anunţul li­derului organizaţiei municipale Iaşi, Ma­rius Dangă, în care acesta vorbea de o posibilă candidatură a sa la Primărie, a stârnit revol­tă în rândul altor şefi din filială precum li­derul interimar Costel Alexe sau vicepre­şedintele Alexandru Muraru. Cei doi, cu un sprijin minim din partea biroului politic judeţean, au intrat în conflict cu Dangă, care beneficiază de o oarecare susţinere din partea altor colegi de partid. Adversarii li­derului consilierilor locali ai PNL l-au acu­zat pe acesta de o pactizare cu „duşma­nul“, respectiv Chirica.

„Domnul Dangă a acceptat să-i facă jocul lui Chirica în Consiliul Local cu mai multe ocazii. Este de neînţeles o asemenea atitudine decât dacă a existat o înţelegere între cei doi“, au comentat surse liberale.

Dangă a respins în mai multe rânduri astfel de acuzaţii şi s-a remarcat, în ultima vreme, prin o serie de atacuri la adresa lui Chirica. Lupta din PNL vine într-o perioadă în care s-a deschis cursa internă pentru stabilirea candidatului la Pri­mărie. Până acum, patru persoane s-au înscris în competiţie: Alexandru Muraru, liderul consilierilor judeţeni Eduard Boz, istoricul Vasile Cotiugă şi un „veteran“ a politicii ieşene Traian Dobre. Însă, surse din PNL afirmă că interesul unora dintre candidaţi este de a creşte în notorietate pentru a prinde lista eligibilă a PNL la parlamentare.

„O problemă actuală în PNL constă în faptul că nu există leadership. Domnul Adomniţei, deşi autosuspendat, vine la şedinţele de partid şi ne ţine, practic, blocaţi. Prezenţa lui duce la o stare de confuzie în filială. De parcă toţi ar trebui acum să aşteptăm să vină decizia judecă­torească prin care el să fie absolvit de vină în procesul în care este implicat. Nu credeam să spun asta, dar mi se pare că Nichita a fost mai corect în PSD spunând din start că nu renunţă la politică, în timp ce nouă ni s-a vorbit de o retragere, dar ea nu se întâmplă efectiv“, au precizat surse liberale.

Mai mult, actualul mandat interimar al lui Costel Alexe este contestat de unii liberali, atât timp cât nu a existat o decizie privind numirea sa. Potrivit surselor din PNL, Adomniţei a fost cel care l-a nu­mit, practic, pe Alexe tocmai pentru a ţine sub control filiala. Lupta actuală din PNL are aceleaşi obiective ca în PSD: stabilirea candidaţilor pentru alegerile locale şi parlamentare din 2016. Niciunul dintre şefii PSD sau PNL, dintre cei care au răspuns ape­lurilor telefonice, nu au vrut să comenteze la nivel oficial problemele cu care se confruntă cele două partide.

Partidele mici scot capul din pământ

În timp ce PSD şi PNL sunt măcinate de conflicte interne, partidele mici caută să scoată capul la suprafaţă. UNPR a demarat recent un concurs de idei cu premii în bani pe tema obţinerii de către Iaşi a titlului de capitală europeană a culturii. Toţi liderii filialei s-au grupat în jurul acestui proiect, lansat într-o conferinţă de presă ţinută în aer liber.

În acelaşi timp, liderul filialei PMP, deputatul Petru Movilă, s-a alăturat unui eveniment unionist intens mediatizat (refacerea Podurilor de flori), iar recenta întâlnire a partidului de la Iaşi, cu participarea lui Traian Băsescu, a arătat că PMP are putere de organizare.

Totodată, liderii ALDE s-au remarcat printr-o tentativă eşuată de a-l revoca pe Adomniţei de la şefia Consiliului Judeţean. În schimb, aceştia au dat un semnal PSD că, fără votul lor din CJ, proiectele de hotărâre importante nu vor fi aprobate.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri