Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noul sistem de impozitare a firmelor: cine pierde şi cine câştigă. Câte victime face la Iaşi lovitura ministrului Mişa

GALERIE
impozit profit
  • impozit profit
- +

Noul impozit pe cifra de afaceri, anunţat de ministrul Finanţelor pentru anul viitor, va lovi în special în firmele cu rate mici ale profitului. Conform calculelor realizate de „Ziarul de Iaşi“, firmele cu afaceri sub un milion de euro şi cu rate ale profitului mai mici de 7% vor plătit de anul viitor mai mulţi bani decât în prezent. Per total, la nivelul judeţului Iaşi, odată cu aplicarea acestui sistem de impozitare statul va pierde circa 15 milioane de euro.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat o simulare prin care a studiat efectele impozitului pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri mai mici de un milion de euro. Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, societăţile care au o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro, adică circa 4,6 milioane lei, vor plăti de anul viitor la stat un impozit de 1% din cifra de afaceri, indiferent dacă au înregistrat câştig sau pierdere. Pentru societăţile din această categorie, dar fără angajaţi, se va aplica un impozit de 3% din cifra de afaceri. În prezent, aceste firme plătesc un impozit de 16% pe profit sau impozit de cifra de afaceri dacă înregistrează afaceri mai mici de 500.000 de euro (n.r.-se aplică opţional).

Astfel, conform calculelor noastre, dacă vorbim de o rată a profitului de până în 7% raportat la cifra de afaceri, firmele ies în pierdere, ajungând să plătească mai mult decât în prezent. Dacă rata profitului este de peste 7%, atunci acestea câştigă. În judeţul Iaşi, conform datelor oficiale, anul trecut şi-au declarat bilanţurile în jur de 19.000 de firme cu cifră de afaceri sub un milion de euro. Dintre acestea, peste 13.600 au raportat afaceri totale de 1,23 miliarde euro şi un profit de aproximativ 182,7 milioane euro. Un număr de 3.400 de societăţi sunt fără nici un angajat şi au declarat o cifră de afaceri de 92,8 milioane euro şi un profit brut de 25,8 milioane euro. Dacă se aplică exclusiv numai impo­zitul pe profit în sumă de 16% la datele din 2016, atunci se observă că statul obţinea un impozit de circa 29,2 milioane de euro. În schimb, dacă aplicăm cotele de 1% şi 3% la cifra de afaceri putem spune că impozitul colectat de stat va fi de 14,15 milioane de euro, cu aproape 15 milioane de euro mai puţin decât în prezent.

Explicaţia oficială este aceea că statul şi-a programat această pierdere deoarece doreşte ca firmele care plătesc impozitele să rămână cu mai mulţi bani, care folosiţi pentru investiţii sau salarii mai mari vor majora consumul şi implicit şi creşterea economică. Totuşi, odată ce firmele se obişnuiesc cu noul regim de taxare, se poate face o calibrarea foarte rapidă în cazul în cazul în care exe­cutivul nu este mulţumit de încasări şi cota poate fi urcată succesiv până ajunge la un nivel al încasărilor mulţumitor.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa, a precizat în presă că aceasta este una dintre modificările prin care se va încuraja mediul de afaceri. În această direcţie, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care să plătească un impozit de 1% pe ve­niturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la un milion de euro. În prezent, toate IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Conform celor publicate pe site-ul guvernului, modificările vizează: „Inclu­de­rea, în acest sistem, a tuturor firmelor care realizează venituri din consultanţă şi management, faţă de condiţia care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri şi includerea în acest sistem şi a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de no­roc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale). Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale şi reducerea costurilor aferente calcului şi administrãrii impozi­tului“, se precizează pe site-ul Guvernului.

Studiul de caz prezentat de „Ziarul de Iaşi“ este valabil numai la nivelul judeţului Iaşi şi nu a luat în calcul o fluctuaţie a profitului global sau a cifrei de afaceri totale în sensul scăderii sau creşterii. Este posibil, ca la nivelul întregii ţării, structura aface­rilor pe acest palier de sub un milion de euro să fie cu totul alta, rata profitului să fie una mai mică, posibil chiar sub 7% şi atunci statul să realizeze per total un câştig şi nu o pierdere aşa cum se întâmplă la nivelul judeţului nostru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri