Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noutăţi vechi şi noi de pe frontul de Est

GALERIE
michael astner200
  • michael astner200
- +

Ar fi cazul ca Statul, dacă tot a dat o lege prin care acordă dreptul la o pensie suplimentară membrilor USR să fie interesat de felul cum s-au îngroşat brusc rândurile USR de la promulgarea acestei legi încoace, altfel ajunge contribuabilul de rând să se trezească cofinanţator, în cazul extrem (absurd, dacă vreţi), al unei pensii suplimentare pentru... Adrian Năstase sau chiar Gigi Becali!

Cum se scrie „istorie”…

… în fotbalul românesc (dar nu numai...). Simplu, simplu de tot.

Iată cum: „Adi Popa a dejucat ofsaid-ul, l-a driblat şi pe Bălgrădean, însă a fost oprit/ la timp, cum ar veni.../ înainte de-a şuta spre poartă pentru un ofsaid inexistent”. Apoi „Brandan l-a scăpat din marcaj pe Varela, l-a incomodat apoi, trăgându-l cu ambele mâini în careu. Africanul a căzut, însă Marius Avram a lăsat jocul să curgă, iar apoi a dat «galben» lui Prepeliţă pentru proteste. Reluările au arătat că Steaua trebuia să primească penalty”.

Rezultatul? „La final, oltenii au sărbătorit rezultatul /0:0/ care i-a propulsat în istorie: CSU e prima echipă din Craiova care leagă o serie de 13 etape fără înfrângere în campionat.” („Războiul clonelor, de râsul curcilor”, Adevărul, 02.03.15)

A doua zi, în acelaşi cotidian, fostul arbitru FIFA Ion Crăciunescu a fost întrebat ce părere are despre arbitrajul de la Craiova-Steaua: „Vă spun atât, nu există în Europa un arbitru de talia lui Marius Avram. E mic!

Mic, dar util la casa cui trebuie.

„E vreo problemă cu Biserica?”

Este titlul comentariului semnat de Andrei Pleşu marţea trecută în Adevărul. În ce mă priveşte, o frază m-a intrigat în mod deosebit: „În măsura în care mă raportez la ea, Biserica mă include şi pe mine, ceea ce îmi dă, poate, dreptul să mă pronunţ.”

Hm, cum adică, doar „în măsura în care mă raportez la” ceva, capăt „poate” şi dreptul de-a mă pronunţa în chestiune?

Păi, s-avem pardon: primeşte Biserica bani publici? Primeşte! Ba chiar nu puţini, de la salarii pentru preoţi şi dascăli (60 de milioane de euro în anul de criză 2011!) până la interminabila sarabandă de susţineri financiare punctuale dinspre primării, consilii judeţene şi Guvern. Şi atunci ce raportare (subînţeles „intimă”, adică de suflet şi credinţă sau „intelectuală”) îi mai trebuie cuiva (unui contribuabil, adică) la Biserică, atâta vreme cât Biserica este şi ea alimentată din banul public, din banul tuturor contribuabililor (credincioşi sau necredincioşi), indiferent dacă acesta este credincios sau liber-cugetător, ca Ion Iliescu-Fostul)?

Lucru valabil şi în chestiunea scandalurilor din jurul Uniunii Scriitorilor din România. Nu trebuie să fii membru al USR pentru a putea (citeşte: a avea căderea...) să te pronunţi în chestiuni ce ţin de bucătăria financiar-economică a acestei instituţii private „de utilitate publică”, atâta vreme cât această bucătărie implică bani publici. Şi implică. Şi ar fi cazul ca Statul, dacă tot a dat o lege prin care acordă dreptul la o pensie suplimentară membrilor USR să fie interesat de felul cum s-au îngroşat brusc rândurile USR de la promulgarea acestei legi încoace, altfel ajunge contribuabilul de rând să se trezească cofinanţator, în cazul extrem (absurd, dacă vreţi), al unei pensii suplimentare pentru... Adrian Năstase sau chiar Gigi Becali!

Primul a scris doar în puşcărie trei cărţi („Exerciţii de libertate”, „România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene” şi „Lumea, americanii şi noi”, cărţi care i-au adus o reducere de 105 zile a pedepsei cu închisoare!), al doilea a scris deja două cărţi („Becali şi Steaua” şi „Muntele Athos, patria ortodoxiei”) şi scrie la a treia. Din câte ştiu, cu trei cărţi şi alte câteva condiţii îndeplinite poţi deveni membru USR şi ca atare beneficiar al pensiei suplimentare...

Putin şi elita celor 300

Intrând pe net, am dat joi peste următoarea ştire preluată de Yahoo Germania de la dpa: „Politolog rus: Elita îl lasă din braţe pe Putin”.

Boris Kagarliţki, directorul Institului pentru Globalizare şi Mişcări Sociale din Moscova, ar fi declarat pentru ziarul Neues Deutschland (fosta „Scânteie” a RDG-ului, actualmente un „cotidian socialist” în proporţie de 50% în proprietatea partidului Die Linke/ Stânga) cum că se aşteaptă la căderea preşedintelui Putin - chiar dacă acesta s-ar bucura de o mare popularitate în rândul populaţiei, important n-ar fi decât felul cum s-ar comporta elita faţă de el: „Aceasta e dată de vreo 300 de persoane. Înainte, l-au susţinut pe Putin, acum nu-l mai susţin. Vor ca el să-şi dea demisia”. În spatele asasinării lui Boris Nemţov, Kagarliţki ar bănui că se află „acea parte a serviciului secret rusesc care vrea ca Putin să demisioneze şi Rusia să se împace cu Vestul. Această parte a serviciului secret sprijină facţiunea liberală din guvern”. În fine, asasinarea nu i-ar folosi decât opoziţiei: „Lui Putin i s-a aruncat un cadavru în faţa uşii”.

Hm, interesant, nu? Dar parcă prea optimist...

Ziua femeii şi „rebelii ucraineni” din Donbas

Ieri dimineaţa, făcând turul posturilor tv, am dat pe Antena 1 peste... „parada modei cu femeile din tabăra rebelilor ucraineni”. Auzi, „tabăra rebelilor ucraineni”. De pe site-ul Observator.tv am aflat aşa: că „femeile din tabăra rebelilor ucraineni au renunţat la arme. Dar nu de dragul păcii. Au făcut-o pentru modă, cu ocazia zilei femeii. Au dat uniformele militare pe rochii de seară şi au defilat pe podium“. Ce frumos!

Şi: Printre invitaţi, s-au aflat numeroşi rebeli înarmaţi. Ei nu au renunţat nicio clipă la arme. În pofida armistiţiului, păreau oricând gata să se întoarcă pe front.”

Păi, ce, te joci? Dacă vin... ruşii?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri