Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Discuţii despre PUG

Nu i-a putut lua titlul, dar l-a jucat pe la spate. O nouă pedeapsă pentru arhitectul-şef

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu emiterea avizelor pentru noul Plan Urba­nistic General (PUG) s-au reunit ieri la sediul municipalităţii. Potrivit primarului interimar Mihai Chirica, scopul întâlnirii a constat în urgentarea analizării documentelor trimise de primărie pentru aprobarea în timp util a planului (decembrie 2015). Arhitectul-şef al oraşului, Tudor Vericeanu, nu a fost invitat la întrunire, iar Chirica a spus despre acesta că nici nu ştie „dacă a fost la serviciu“.

Între cei doi a izbucnit un conflict în urmă cu câteva săptămâni, în contextul în care edilul l-a acuzat pe Vericeanu că este principalul vinovat pentru tergiversarea aprobării noului PUG şi i-a cerut acestuia demisia.

„Repre­zen­tanţii instituţiilor şi-au arătat disponibi­litatea pentru a avansa în regim de urgenţă analiza documentaţiilor transmise de către noi, iar avizele să fie eliberate cât mai re­pede. A fost o discuţie 100% despre avize, îm­preună cu echipele de lucru, cu ar­hi­tecţii, colegii de la urbanism, fără Veri­ceanu, nici nu ştiu dacă era la serviciu, dar e mai puţin relevant acest aspect“, a decla­rat primarul interimar. Acesta a adăugat că la discuţii au participat oficiali de la instituţii precum Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Direcţia de Cultură, Direcţia Silvică, Di­recţia de Sănătate Publică, Termoservice, Sa­lubris, Veolia, CFR sau E.ON.

Conform calendarului stabilit de către şefii Primăriei, noul PUG ar urma să fie aprobat la mijlocul lunii decembrie 2015. Până atunci, o comisie specială de la nivelul Primăriei, din care fac parte inclusiv arhitecţi ieşeni, va introduce în PUG observaţiile din perioada consultării publice din ultimul an şi, ulterior, planul şi regulamentul local de urbanism vor fi supuse aprobării Consiliului Local.

În luna iulie, municipalitatea a reziliat contractul cu Search Corporation pentru întocmirea noului PUG, în contextul în care firma nu şi-ar fi dus la bun sfârşit angajamentele asumate prin contract. Întocmirea documentului a început încă din octombrie 2007 şi trebuia încheiată doi ani mai târziu. Contractul a avut o valoare totală de 1,84 milioane lei, iar cea mai mare parte a banilor a fost încasată de către firmă. În perioada mai 2014 - iulie 2015, Primăria a trimis un număr de 36 de adrese către Search Corporation în care a solicitat modificări ale planului. Şefii muni­cipalităţii au precizat că refuzul firmei de a face schimbările cerute a dus, într-un final, la rezilierea contractului.

CITIŢI ŞI:

Arhitectul-şef, umilit public: „Trebuie să-i demonstrez nivelul de incompetenţă“

„Tot ce s-a întâmplat cu noul PUG s-a făcut cu oblăduirea lui Chirica“, susţine acesta. Primarul interimar Mihai Chirica spune că o să facă o listă cu toate gafele lui Vericeanu de când se lucrează la Planul Urbanistic: „Ce să spun, dacă nici măcar noua stradă, care leagă strada Palat de bulevardul Cantemir, nu exista în PUG-ul lui Vericeanu?“


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri