Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nu se ridică maşini şi nu se pun „gheare“ la roţi: Şoferii ieşeni parchează unde vor

GALERIE
masini parcate aiurea
  • masini parcate aiurea
- +

Decizia Înaltei Curţi i-a bucurat pe şoferii care îşi lasă autoturismele aiurea. Primăria a anunţat că nu mai saltă maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, dar nici nu le blochează roţile. „Legal am avea dreptul să blocăm roţile maşinilor parcate pe carosabil, dar ar fi o măsură inutilă, care mai mult ar încurca traficul. În aceste situaţii, pot interveni cei de la Poliţia Rutieră“, a precizat Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice SA.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitoare la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pare să fi încurajat şoferii ieşeni certaţi cu regulamentul rutier. Un raid al fotoreporterului nostru prin centrul oraşului, la două zile după anunţarea sentinţei date de ÎCCJ, pare să arate că decizia instanţei de la Bucureşti a şi ajuns la urechile ieşenilor cu maşini care au treabă prin centru şi care nu au unde parca. După cum se poate vedea şi în imagini, zeci de maşini, parcă mai multe decât de obicei, erau parcate în cele mai năs­truşnice locuri, multe din ele chiar sub indicatorul „Oprirea interzisă“. Multe din ele nefiind pe trotuar, nu riscau nici măcar o „gheară“ la roată, Primăria anunţând ieri că nici această măsură nu mai poate fi luată decât dacă maşina este pe trotuar.

ÎCCJ a decis în urmă cu trei zile că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu poate face obiectul unui regulament adoptat de consiliile locale, întrucât acest lucru ar însemna ca autoritatea locală să se substituie Parlamentului în adoptarea de norme legislative. Reglementarea ridicării maşinilor printr-o hotărâre de CL ar însemna completarea Codului Rutier de către o instituţie care nu are acest drept. „Până la adoptarea unor norme de către Parlament sau Guvern, noi nu vom mai face ridicări de maşini. Se folosesc doar mijloacele prevăzute de către Codul Rutier“, a spus primarul interimar Mihai Chirica.

Concret, acţiunile de ridicare a maşinilor au fost sistate de acum trei zile. Contractele cu cele trei firme care efectuau ridicări de maşini în municipiu au fost suspendate, în aşteptarea unor reglementări legale. Contractele ar ur­ma să fie reziliate dacă activitatea de ridicare a maşinilor va fi scoasă definitiv din responsabilitatea Primăriei. Singura măsură pe care o mai ia municipalitatea este blocarea roţilor, dar doar dacă maşina este parcată pe trotuar sau pe spaţiile verzi. „Legal am avea dreptul să blocăm roţile maşi­ni­lor parcate pe carosabil, dar ar fi o mă­su­ră inutilă, care mai mult ar încurca traficul. În aceste situaţii, pot interveni cei de la Poliţia Rutieră“, a precizat Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice SA.

Peste 5.000 de maşini ridicate într-un an

În cursul anului trecut au fost ridicate, conform statisticilor SC Servicii Publice, 5.405 autoturisme. Cifra nu reprezintă însă doar maşini parcate neregulamentar, ci şi cele mutate din parcare din cauza efectuării unor lucrări în zonă sau pentru organizarea de concerte sau alte manifestări. În total, SC Servicii Publice a încasat în 2014 de la şoferii penalizaţi 1,98 milioane lei.

„Suma reprezintă veniturile noastre din ridicarea maşinilor, nu şi cele ale firmelor de profil. La o ridicare de maşină, şoferul plătea 430 de lei. Din aceşti bani, 90 de lei (fără TVA) sau 120 de lei (fără TVA) era partea firmei, suma mai mare corespunzând situaţiei în care platforma de ridicat avea şi macara. Restul rămânea la Servicii Publice SA“, a spus Ivan.

De la începutul anului şi până la suspendarea acţiunii, municipalitatea a ridicat 1.444 de automobile parcate neregulamentar. În ultimele trei zile, Servicii Publice SA a mai acţionat doar cu două echipaje pentru blocarea roţilor. În cursul zilei de ieri au fost blocate roţile a 17 autoturisme. În astfel de situaţii, şoferii au de plătit doar 100 de lei. (Alex ZĂNOAGĂ)

Când pot apela la justiţie ieşenii cărora li s-au ridicat maşinile 

Ieşenii cărora li s-au ridicat maşinile de către Servicii Publice SA pot invoca în instanţă decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României prin care s-a stabilit că unităţile subordonate primăriilor nu mai au dreptul de a ridica din spaţiile publice vehicule. Probleme de ordin juridic pot întâmpina însă cei care au avut procese cu municipalitatea şi care le-au pierdut.

Avocatul Liviu Bran ne-a explicat, ieri, că la instanţă pot apela şi cei care au avut litigii de acest gen şi care au fost finalizate în urmă cu maximum 30 de zile. „Persoanele care se află în această situaţie pot solicita revizuirea dosarului invocând decizia Înaltei Curţi. Cei care au avut procese care au fost soluţionate într-un termen mai mare de 30 de zile nu mai pot face nimic. De asemenea, cei care au procese pe rol pot invoca hotărârea Înaltei Curţi“, a explicat Liviu Bran.

Surse din cadrul instanţelor au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în municipiul nostru, practica judiciară a fost acum în favoarea celor care au atacat în instanţă procesele verbale prin care li s-au ridicat maşinile. Acestea au explicat că, la Iaşi, şoferii care au putut demonstra că maşinile lor nu încurcau circulaţia rutieră sau a pietonilor atunci când au fost ridicate, chiar dacă erau parcate în locuri neregulamentare, au avut câştig de cauză. (Ionuț BENEA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri