Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O calamitate: Ecaterina Andronescu

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Exponentă a unui sistem detestabil, Ecaterina Andronescu va fi, cu siguranţă, pe liste la apropiatele alegeri. La fel ca Ponta, Dragnea, Tăriceanu, Şerban Nicolae şi multe alte figuri aidoma lor, ce combină demagogia cu fariseismul, agresivitatea cu ipocrizia.

Recentele manevre din Senat menite, pe de o parte, a lăsa practic CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) fără obiectul muncii, iar pe de altă parte a împiedica ţinerea concursurilor pentru posturile de directori în şcoli au arătat, o dată în plus, rolul nefast pe care îl joacă de ani de zile Ecaterina Andronescu în viaţa politică şi în viaţa academică din România. Şi de data aceasta, dna Andronescu a făcut o demonstraţie de ipocrizie, încercând să ne convingă de justeţea acţiunilor domniei-sale şi de caracterul lor complet dezinteresat. Se anulează misiunea CNATDCU? Nici vorbă, ne asigură doamna (fost) ministru, organismul rămâne o instanţă de apel şi, de altfel, e normal ca universităţile care acordă titlurile să poată şi să le retragă. Are noua reglementare vreo legătură cu deciziile din ultime vreme ale CNATDCU, care i-a sancţionat pe Ponta, Oprea, Tobă, Pandele etc.? Nici vorbă, ne spune doamna (fost) rector al Politehnicii bucureştene, se doreşte doar alinierea la practicile europene. Să fie tentativa de sabotare a concursurilor pentru posturile de directori un mod de a perpetua politizarea învăţământului? Da de unde, protestează doamna academician (membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă) Andronescu, s-a propus amânarea concursurilor deoarece candidaţii nu aveau timp să se pregătească. Ideile Ecaterinei Andronescu sunt întotdeauna pure, izvorâte din cele mai bune şi mai generoase intenţii. Ne vrea binele, la fel ca partidul al cărei reprezentant de seamă este.

E greu de sintetizat, în câteva cuvinte, personalitatea multilaterală a Ecaterinei Andronescu. Membru, cum spuneam, al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, domnia sa este şi membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice, al Societăţii Europene de Ceramică (şi membru fondator în Societatea Română de Ceramică), ba chiar membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare. I s-a conferit titlul de doctor honoris causa de către Politehnicile din Iaşi şi Timişoara, precum şi la Arad, Suceava şi Petroşani. Când n-a fost ministru a fost rector al Politehnicii bucureştene, când nu mai avea dreptul la încă un mandat ca rector a devenit preşedintele Senatului Politehnicii. Oricum, pe post de rector a trecut o persoană „sigură”, chit că nu are doctorat. Aceste multiple faţete vin să completeze principalele trei ipostaze în care s-a afirmat şi s-a impus dna Andronescu: politician, ministru, universitar.

Ca politician, s-a dovedit a fi, timp de două decenii (a intrat în partid în 1996), un soldat credincios al PSD. Bântuie studiourile de televiziune şi susţine, cu devotament nemărginit, politica partidului. A ajuns o clientă permanentă a talk-show-rilor, la fel ca Monica Tatoiu, Eugen Nicolicea, Mitică Dragomir, Răzvan Theodorescu, „maestrul” Bolcaş etc. Ne explică, având vibraţii patetice în glas, cât de multe face PSD pentru fericirea şi bunăstarea românilor. S-a compromis iremediabil după ce, acum câţiva ani, în cadrul unei campanii electorale, panouri cu chipul ei împânzeau Bucureştiul, având înscrise cuvintele: „Garantat Vanghelie”! Pentru un academician era, într-adevăr, o referinţă.

Ca ministru a luat decizii contradictorii şi a avut un rol major în instalarea haosului în învăţământ. S-a preocupat mai mult să demoleze ceea ce înfăptuiseră predecesorii ei (din altă familie politică) decât să construiască. A făcut, astfel, din Daniel Funeriu o ţintă privilegiată, învinuindu-l de toate păcatele posibile. Şi-a construit o reţea de influenţă, din oameni plasaţi fie la minister, fie la conducerea Politehnicii din Bucureşti, fie la sindicatul cadrelor universitare: e vorba de Remus Pricopie, Mihnea Costoiu, Anton Hadăr (acesta din urmă vajnic combatant, şi el, la talk-show-uri, la orice oră şi pe orice subiect). E, în mod evident, ahtiată după putere şi vrea să controleze totul.

Ca universitar, a atins culmile penibilului negând, în pofida evidenţelor, plagiatul lui Victor Ponta. Atunci, în 2012, a pretins că în comisia ministerului care dăduse verdictul de plagiat (comisie desfiinţată pe loc de Liviu Pop) se aflau „pedelişti” şi că, prin urmare, decizia ar fi fost „politică” (idee aberantă reluată până la saţietate în anii următori). În urmă cu câteva săptămâni, întrebată cum vede acum plagiatul lui Ponta, a răspuns că i-ar fi reproşat acestuia, în 2012, că nu alcătuise corect… bibliografia! Ca şi cum asta era problema, nu toptanul de pagini copiate. Şi a adăugat doamna profesor că - atenţie! - cazul nu este clasat, deoarece Victor Ponta a făcut contestaţie la tribunal. Cu alte cuvinte, nu e deloc sigur că a plagiat, trebuie să mai aşteptăm. Să mai aşteptăm, de pildă, ca PSD să revină la putere şi să anuleze toate deciziile de plagiat care s-au dat până acum. De ce nu: un prim pas s-a făcut cu recenta castrare a CNADTCU. Va avea grijă dna Andronescu să ducă lucrurile, cu succes, mai departe. Şi cum văd că Ponta are atâţia admiratori, că pe internet există un site numit „Victor Ponta, eroul României” (!), toate speranţele sunt permise.

Exponentă a unui sistem detestabil, Ecaterina Andronescu va fi, cu siguranţă, pe liste la apropiatele alegeri. La fel ca Ponta, Dragnea, Tăriceanu, Şerban Nicolae şi multe alte figuri aidoma lor, ce combină demagogia cu fariseismul, agresivitatea cu ipocrizia. Şi tot ei ne spun că degeaba ne plângem, pentru că în fond parlamentul este imaginea societăţii româneşti. Să nu uităm însă că sunt oglinzi, mai ales pe la bâlciuri, anume făcute ca să dea o imagine strâmbă. 

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri