Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O groapă din Copou stârneşte pasiuni ascunse. Un proiect rezidenţial, în impas

GALERIE
royal tower-shiran-groapa
  • royal tower-shiran-groapa
- +

După ce proprietarii casei Roton au cumpărat terenul pe care urma să se construiască Shiran Tower, în scenă
a intrat unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de pe piaţa imobiliară, Bogdan Cihodaru. El susţine că a fost partener în proiectul iniţial şi cere amânarea încheierii contractului de vânzare a terenului.

Una din cele mai importante tranzacţii imobiliare locale ale anului, achiziţia terenului pe care trebuia să fie construit proiectul rezidenţial Shiran Towers din Copou, se află în impas. Unul din cei mai cunoscuţi jucători de pe piaţa imobiliară din Iaşi, Bogdan Cihodaru, care a fost partener în proiectul iniţial, a solicitat în instanţă, la începutul acestei luni, anularea contractului de vânzare cumpărare prin care israelienii de la Shiran Construcţii au achiziţionat terenurile cu o suprafaţă totală de 35.000 mp în 2007. Odată cu apariţia acestui litigiu, Cihodaru a solicitat şi creditorilor firmei Shiran Construcţii să amâne parafarea contractului de vânzare a terenurilor până la obţinerea unei sentinţe judecătoreşti cu privire la vechiul contract, acelaşi lucru fiind cerut şi de noii proprietari.

Astfel, la Adunarea creditorilor s-a decis ca momentul semnării contractului cu noul proprietar, SC 3 OF Music SRL, firmă deţinută de patronii casei de discuri Roton, să fie amânat. „Aprobarea privind amânarea momentului perfectării, în forma autentică a contractului de vânzare - cumpărare privind bunurile imobile aparţinând debitorului SC Shiran Construcţii SRL adjudecate de către SC 3 OF MUSIC SRL în data de 30.03.2015, până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti ce face obiectul dosarului nr.9415/245/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Iaşi având obiect anularea contractului de vânzare - cumpărare cu garanţie reală imobiliară autentificat sub nr. 549/23.03.2007 la BNP Lungu Gabriela. Creditorii cu un procent de 98,485% din totalul creanţelor înscrise în tabelul definitiv al creditorilor înregistrat sub nr.4314/13.11.2013, aprobă amânarea momentului perfectării, în forma autentică a contractului de vânzare - cumpărare a bunurilor imobile adjudecate de către SC 3 OF Music SRL pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire a acestui termen“, potrivit procesului verbal al Adunării Creditorilor din 23 aprilie.

„Proiectul să iasă în final aşa cum a fost gândit“

„Eu chiar am vrut ca acest proiect sa iasă bine, dar cei de la Shiran nu au respectat PUZ-ul iniţial. Eu mi-am făcut partea mea de proiect, dar nu au fost respectate toate clauzele contractului. Avocaţii mei vă pot da mai multe detalii mâine. Domnul Kaduri (n.r. - investitorul israelian) a fost de bună credinţă, dar apoi a venit falimentul, un moment greu, şi s-a stopat totul. Vreau anularea acelui contract pentru că aşa este corect pentru ca proiectul să iasă în final aşa cum a fost gândit“, a declarat ieri Bogdan Cihodaru. Cele şase parcele de teren cu suprafeţe de 16.384 mp, 14.978 mp, 1.232 mp, 1.064 mp şi două parcele de 921 mp au fost achiziţionate de patronii Roton cu un milion de euro fără TVA, deşi în luna decembrie fusese organizată licitaţie cu suma de 1,5 milioane euro fără TVA. Potrivit administratorului judiciar, firma SC 3 OF Music SRL a achitat garanţia de 100.000 euro, taxa de participare de 10.000 lei şi caietul de sarcini de 2.000 lei, urmând ca în momentul semnării contractului să achite diferenţa de 1.140.000 euro.

Un vis, pierdut?

După cum Ziarul de Iaşi a scris la începutul acestei luni, de cele şase terenuri se mai interesaseră firma SC Condor Residential SRL din comuna Aroneanu, însă tranzacţia nu s-a mai concretizat la şedinţa de licitaţie. În schimb, la şedinţa din 30 martie, s-a prezentat doar reprezentantul SC 3 OF Music SRL, Bogdan Maxim, care a oferit preţul de pornire şi a adjudecat imobilul. În discuţia cu reporterul „Ziarul de Iaşi“, un alt acţionar al firmei, Dan Muraru, a declarat că dezvoltarea unui proiect imobilair este „un vis mai vechi“, dar că încă nu poate dezvălui despre ce va fi vorba. „Am participat la licitaţie, am plătit garanţia şi vrem să avem acele terenuri, dar nu ne grăbim să comentăm mai multe detalii. Când va fi cazul, vom vorbi şi despre ce proiect este vorba“, a precizat Dan Muraru.

Interesant este însă faptul că acţiunea în instanţă a lui Bogdan Cihodaru a fost deschisă pe data de 3 aprilie, la Judecătoria Iaşi, adică la trei zile de la şedinţa de licitaţie prin care patronii au Roton au cumpărat terenurile. Pe 6 aprilie, avocatul lui Bogdan Cihodaru a transmis o adresă către administratorul judiciar al Shiran Construcţii prin care solicita amânarea perfectării contractului cu SC 3 OF Music SRL, iar două zile mai târziu s-a trimis o adresă către administrator şi din partea patronilor Roton, cu acelaşi obiect. Totodată, interesul firmei Condor Residential pentru terenuri ar putea fi asimilat tot cu omul de afaceri Bogdan Cihodaru, care acum încearcă pe cale juridică anularea contractului cu noii proprietari. În primul rând, firma are sediul social în satul Dorobanţi, care este şi domiciliul omului de afaceri. Un al doilea argument ar fi că unul din acţionarii firmei, Barnuşcă Ciprian Daniel, apare pe site-ul Trustul Terra Imobiliare, firmă strâns legată de Bogdan Cihodaru, pe post de consilier imobiliar. „Eu sunt implicat în multe firme“, a subliniat Cihodaru. Firma Condor Residential a fost înfiinţată în toamna anului 2013, iar Cihodaru a fost trimis în judecată câteva luni mai târziu. De partea cealaltă, firma SC 3 OF Music SRL a fost înfiinţată prin divizare din societatea Roton şi este deţinută de patronii casei de discuri, Bogdan Maxim, Dan Muraru şi Radu Muraru.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri