Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O tumoare, descoperită la o fosilă de hominid veche de 1,7 milioane de ani

GALERIE
cancer
  • cancer
- +

Rezultatele arată în mod clar că maladia canceroasă nu este o boală a societăţii moderne, aşa cum pretind unii

Cea mai veche dovadă a existenţei cancerului în registrul fosil uman a fost descoperită într-o peşteră din Africa de Sud de către o echipă internaţională de oameni de ştiinţă care au publicat un studiu despre această descoperire în revista "South African Journal of Science", citată de bbc.com.
Tumora agresivă a fost găsită pe un deget de la piciorul unui strămoş străvechi al speciei umane datând de acum 1,7 milioane de ani. Degetul a aparţinut unuia dintre primii hominizii, fie Homo ergaster, fie Paranthropus robustus, consideră specialiştii. O echipă de oameni de ştiinţă de la Evolutionary Studies Institute din cadrul University of the Witwatersrand şi de la South African Centre for Excellence in PalaeoSciences a efectuat şi a înregistrat această descoperire, notează cnn.com, care prezintă la rândul său acest eveniment ştiinţific.


Cercetătorii au declarat că rezultatele arată în mod clar că maladia canceroasă nu este o boală a societăţii moderne, aşa cum pretind unii.
Înainte de această descoperire, cea mai veche tumoare canceroasă la om a fost detectată la un om de Neandertal din Croaţia care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000 de ani, menţionează cnn.com.
Noua descoperire a fost făcută pe rămăşiţe fosile de hominid descoperite în peştera Swartkrans din situl paleoantropologic de la Cradle (lângă Johannesburg, Africa de Sud) aflat pe lista Patrimoniului Mondial al Umanităţii întocmită de UNESCO. Datele arată că un os al degetului de la picior, numit metatarsian, avusese osteosarcom, o formă rară şi mortală de cancer osos. Cercetători sud-africani şi britanici au descoperit, de asemenea, şi o creştere benignă în coloana vertebrală a unei fosile de Australopithecus sediba veche de două milioane de ani, din peştera Malapa.
În ciuda faptului că au fost detectate cazuri de cancer la o gamă largă de specii, unii oameni încă mai cred că boala este o problemă strict modernă.


Edward Ode, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Witwatersrand, a declarat: "Medicina modernă tinde să-şi asume că maladia canceroasă şi tumorile umane sunt boli cauzate de stilul de viaţă modern şi de mediu. Studiile noastre arată că originea acestor boli se află la rudele noastre străvechi, cu milioane de ani înainte ca societăţile industriale moderne să fi existat". Dr. Patrick Randolph-Quinney, de la University of Central Lancashire, a declarat pentru BBC News că ideea referitoare la cancer ca maladie de dată recentă a apărut cu ocazia studierii mumiilor egiptene în cazul cărora a eşuat punerea in evidenţă a cancerului cu ajutorul razelor X, înclinând concluziile spre această variantă.

"Acest tip de cercetare schimbă percepţia despre cancer"

Cu toate acestea, el a adăugat că stilul de viaţă modern măreşte riscul apariţiei unor tumori: "Apariţia cancerului colorectal, cu o dietă occidentală, a cancerului de ficat de la consumul de alcool, a cancerului pulmonar de la fumat sunt toate boli ale modernităţii", a spus Randolph-Quinney. "Am comparat în amănunt acest os cu un specimen modern cunoscut de osteosarcom uman şi părea identic", a spus Edward John Odes de la School of Anatomical Sciences din cadrul Wits University. "Vechi de milioane de ani şi nu s-ar putea spune că diferă", a conchis specialistul citat de cnn.com.
"Acest tip de cercetare schimbă percepţia despre cancer", a declarat Patrick Randolph-Quinney de la University of Central Lancashire. Ideea este că maladia canceroasă este o mare problemă cu continuitate în lumea dezvoltată. Chiar dacă suntem foarte sănătoşi şi avem un stil de viaţă perfect, dispunem totuşi şi de capacitatea de a dezvolta cancer. "Este o parte inerentă a procesului nostru evolutiv", a explicat Patrick Randolph-Quinney.


Tumorile găsite în rămăşiţele osoase au fost cancere osteogene (care produc ţesut osos) primare străvechi, ceea ce înseamnă că nu au existat factori de mediu sau variabile care să explice existenţa lor. Aceste tipuri de cancer încă există în mod evident în prezent, astfel încât existenţa lor ar putea furniza o explicaţie despre o constantă a acestei maladii.
"Trebuie să fie altceva care (cauzează cancer)", a spus Edward John Odes. "Nu ştim ce este, în această etapă. Cunoaştem că această capacitate de malignitate este străveche. De asemenea, cunoaştem că există mecanisme care produc aceste tumori şi cancere. Întrebarea este, cum putem testa aceste mecanisme pentru a înţelege evoluţia cancerului din cele mai vechi timpuri până în această lume modernă? ", se întreabă Odes.

Cancer descoperit la peşti care au trăit acum 300 de milioane de ani

Randolph-Quinney şi Ode au menţionat că dovada că maladia canceroasă este străveche a fost descoperită şi la alte animale care au trăit în epoci foarte îndepărtate în timp, inclusiv la dinozaurii din Jurasic. De fapt, a fost confirmată existenţa unor tumori la fosile de peşti care au trăit acum 300 de milioane de ani, mai notează cnn.com.


Există o mulţime de cauze diferite ale cancerului şi ele se schimbă de-a lungul istoriei, o mare parte dintre acestea fiind legate astăzi de contextul dependent de noi diete şi de noi toxine, scrie bbc.com. Hannah Birkett, de la Bone Cancer Research Trust a comentat că această descoperire este cu adevărat interesantă pentru studierea osteosarcomului şi pentru domeniul cercetării primare a cancerului osos ca întreg. Având în vedere că stilului de viaţă modern şi factorii de mediu se conturează accentuat în percepţia oamenilor drept cauză a cancerului, devine importantă luarea în calcul şi a altor factori care ar putea influenţa apariţia maladiei, cum ar fi, de pildă, procesul de creştere a oaselor, consideră Hannah Birkett. "Sperăm că această descoperire va deschide în continuare noi porţi investigării cauzei producerii osteosarcomului", a anticipat specialista citată de bbc.com.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri