Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O zi la videochat în Iași. Viața roz a modelelor din studiouri, cu mii de euro pe lună și ambiții de viitor

GALERIE
videochat
  • videochat
- +
Un reporter al „Ziarului de Iaşi“ a dorit să aibă acces, pentru o zi, în lumea unui studio de videochat din municipiu. După încercări la mai multe studiouri, cele care și-au arătat deschiderea de a vorbi cu reporterul nostru au fost managerele de la Lucky Studio. Compania este una dintre cele mai cunoscute din Iași în domeniu și are chiar câteva premii internaționale. Pentru informarea cititorilor noștri, am făcut apel la transparența acestui studio, care ne-a oferit date despre cifra de afaceri declarată la ANAF sau taxele și impozitele plătite la stat. A urmat o discuție despre nevoia de legalitate în videochat (Lucky Studio are sediul într-o zonă centrală a orașului, la câteva minute de Inspectoratul Teritorial de Muncă) și banii pe care fetele din Iași îi câștigă din jobul de model.

„Ziarul de Iaşi” a avut acces, în premieră, în culisele celei mai mari companii din domeniul videochatului din România. Lucky Group, care deţine studiourile Lucky Studio, Heylux şi Preziosa, are o cifră de afaceri declarată la ANAF în 2016 de peste 2,8 milioane de euro. Heylux a devenit faimos în oraş prin BMW-urile aurii pe care scrie că orice fată primeşte 400 lei la interviul de angajare. La rândul său, Lucky Studio a putut fi văzut mulţi ani cu reclamă în mall-uri şi pe panourile stradale. Lucky Studio are o locaţie centrală dar discretă, fără nicio firmă luminoasă la uşă. De cum intri însă, te trezeşti Într-o altă lume.

Un azil pentru bătrâni şi o grădiniţă, asta visează două surori

Un living spaţios cu o canapea imensă, albă, îţi dă impresia că te-ai afla într-un coafor de lux. Pe unul din pereţi se află oglinzile unde make-up artistele pregătesc modelele înaintea fiecărei ture. La Lucky Studio se lucrează în trei schimburi, dimineaţa, după-amiaza şi noaptea. Modelele sunt aduse mereu de acasă şi duse înapoi gratuit, de şoferiţe special angajate pentru această treabă. La studio lucrează doar femei, nu vezi picior de bărbat, iar motivul este unul simplu: „Modelele nu trebuie să aibă niciun disconfort”, ne precizează persoana care a fondat studioul. Îmi atrag atenţia candelabrele din pietre Swarovski care atârnă din tavan ca nişte buchete din picături mari de rouă. Aflu mai apoi că doar unul costă 6.000 de euro. Aici lucrează 120 de modele, cele mai multe din studio, restul de acasă. Multe dintre ele sunt studente şi au vise mari, pe care, zic ele, nu ar fi reuşit să le împlinească în altă parte. Pentru ele, acest job este ca oricare altul. Am reuşit să vorbesc cu Laura şi Violeta, două surori. Prima a adus-o la studio şi pe cealaltă. Laura are 20 de ani, iar de la 16 ani  a lucrat în Italia, la mama ei, ca femeie de serviciu într-un hotel. S-a lăsat de liceu pentru că nu au fost bani. „Acasă suntem şapte fraţi şi surori. Îmi plac foarte mult copiii, de aceea aş vrea să-mi deschid, cu banii pe care îi câştig aici, o grădiniţă privată”, spune Laura. Cel mai mult a câştigat la videochat 10.000 de dolari într-o lună, pe Jasmin, unul dintre site-urile cu care colaborează Lucky Studio. Violeta a mai lucrat la studio mai demult, după care a plecat în Italia, împreună cu iubitul ei. S-a întors pentru că simţea că nu mai are libertate. „Mă ţinea doar în casă, era posesiv, se temea să nu mă piardă. Şi tocmai din cauza aceasta m-a pierdut”, spune tânăra. Odată întoarsă în ţară, s-a reapucat de videochat. Are şi ea un vis. Vrea să deschidă un azil pentru bătrâni.

Isabela a câştigat 130.000 de dolari în doar patru luni

Povestea Violetei nu este unică. Sunt multe fete care trec prin relaţii în care se simt ca o pasăre în colivie. „Avem o fată care este absolventă de Relaţii Publice, la Cuza, şi care a avut o relaţie cu un bărbat mai în vârstă. El a trimis-o să facă videochat, o controla mereu, îi lua banii. Fata asta a câştigat şi 30.000 de dolari într-o lună, banii ei. Nu ştiu dacă a reuşit să treacă în totalitate peste această experienţă. Trainerii noştri oferă ajutor şi în aceste cazuri, vorbesc cu ele, le îndeamnă să fie independente, stăpâne pe viaţa lor”, povesteşte o doamnă din managementul studioului. Fata despre care tocmai ni s-a povestit ne mărturiseşte că s-a gândit să meargă şi la psiholog. „Am trecut peste, mi-am dat seama că nu merită, acum îmi văd de viaţa mea. Mă concentrez pe serviciu, ca să câştig mai mult. Am o colegă care a stat opt ore în privat şi a dormit, iar clientul s-a uitat la ea cum doarme. Cu banii câştigaţi aici în două luni, am reuşit să îmi iau apartament. Am dat în jur de 50.000 de euro, dar acum vreau să vând, să îmi iau ceva mai mare”, spune Ivona cu privire la viaţa din studio. Un alt model, deoarece se află în sesiune, fiind studentă, a fost lăsată de unul dintre membrii online să înveţe în cele opt ore de program. Colega ei, Adelina, are însă altă poveste. Este în anul IV la Medicină la Universitatea „Gr. T. Popa” din Iaşi şi are singură grijă de mama ei. Tatăl a murit acum câţiva ani. Este din alt judeţ, iar acest job îi permite să se întreţină singură şi să-i trimită bani şi mamei sale. Lucrează la studio din 2014 şi cel mai mult a câştigat pe zi 1.800 de lei. La Lucky Studio fetele trebuie musai să citească cartea „The art of seducţion”, scrisă de Robert Greene. În sala de şedinţe, modelele au chiar şi o bibliotecă. Trecând cu privirea peste cotoarele volumelor, observ titluri precum „Cele 21 de calităţi ale liderului” de John C. Maxwell sau „Coaching pentru performanţă” de Sir John Whitmore.

În videochat, fetele îşi descoperă puterea de seducţie

Aflu mai apoi de la una dintre fetele care e trainer că studioul are şi club de lectură, de dezvoltare personală, cursuri de engleză, franceză şi germană gratuite. „Ele învaţă cum să se îmbrace, cum să se machieze, cum să îşi facă părul, avem chiar manuale în acest scop. Ele trebuie să-şi descopere feminitatea, să identifice tipurile de clienţi. Sunt mulţi bărbaţi care vin în privat deoarece caută să comunice cu cineva, pur şi simplu. Ele trebuie să găsească metode prin care să îi apropie şi să îi determine să revină. Cultura generală contează foarte mult pentru că, printr-un subiect bun de conversaţie, ţii omul în privat”, spune trainerul. Aflu cu această ocazie că fetele fac şi un concurs de cunoştinţe la clubul de lectură. „Când vin la noi, trainerii le ajută pe fete să-şi facă planuri de viitor. Ele câştigă bani mulţi, dar ce fac cu ei? Vrem ca ele să conştientizeze faptul că într-o zi nu vor mai face videochat, şi că banii câştigaţi aici trebuie investiţi cu folos. Le întrebăm dacă au vise, dacă nu vor o casă, o maşină, să-şi deschidă o afacere. Le recomandăm să-şi cumpere mai multe garsoniere pe care să le dea la închiriat. Multe nu ştiu de la început ce vor să facă. Noi le ajutăm să-şi creeze visuri pe care mai apoi să le realizeze. Împreună vedem unde vor să-şi cumpere casa, cât costă etc. De exemplu, una din fete a terminat Kinetoterapia la UMF şi vrea să-şi deschidă un cabinet de masaj în recuperare medicală”, povesteşte una dintre doamnele din managementul studioului. La Lucky Studio lucrează şi mame, cu copii acasă. Pe lângă cele 120 de modele, Lucky Studio, mai are angajaţi care lucrează efectiv la firmă, şoferiţe, o doamnă care e director economic, fetele de la training, de la make-up, fotografe, profesoare de limbi străine etc. Multe angajate sunt mature şi se pune mare preţ pe seriozitate, care transmite încredere fetelor care vin la angajare în videochat. Doamna Alice are 55 de ani şi este managerul studioului. A locuit într-o tara araba peste 10 ani, soţul fiind cetăţean arab. Întrebată de ce s-a întors acasă, femeia îmi spune blând, abia şoptit. „Războiul”. Şi s-a întors singură. Văduvă. Spune că acest mediu plin de fete tinere o face optimistă. Înainte să ajungă pe acest post, a lucrat Într-o firmă mai mică. Acum a schimbat domeniul şi spune că jobul de manager în videochat e o realizare personală pentru ea.

Venitul mediu per model este anul acesta de 4.600 de lei pe lună

Directorul economic este de asemenea o doamnă trecută de prima tinereţe. Ea e cea care se ocupă de contabilitate. Doamna Nicoleta ne povesteşte: „Fiecare model emite la sfârşitul programului de lucru o factură către studio, conform încasărilor din acea zi. Studioul virează respectiva suma în contul SRL-ului în aceeaşi zi. Cea mai bună lună anul acesta a fost luna mai, când toate fetele au câştigat, împreună, cel mai mult. Modelul care a înregistrat anul acesta cel mai mare venit în perioada ianuarie – august a încasat 396.844 de lei, aproximativ 102.000 dolari. În total, pe studio, cele 120 de modele au un venit mediu pe anul trecut de 4.550 de lei pe lună, adică 54.600 de lei pe an. Pe anul acesta, până în august, inclusiv, venitul mediu pe studio este de 4.600 de lei pe lună, adică 36.800 de lei în cele opt luni”, a precizat directorul economic de la Lucky Studio. şi pentru că tot suntem în zona cifrelor, doamna Nicoleta menţionează că studioul a înregistrat anul trecut un profit de peste 122.900 euro. Studioul colaborează cu şase site-uri de videochat, însă cele principale sunt Jasmin şi Flirt4Free.

Fondatorul studioului spune că marea problemă pe care o întâlneşte grupul său de firme, Lucky Grup, e concurenţă neloială. „Există un circuit al banilor foarte interesant pe care îl au studiourile de videochat care nu-şi au domiciliul fiscal în ţară. În Iaşi sunt în jur de 35 de studiouri, însă ilegale din punct de vedere fiscal, deoarece au offshore-uri. Există trei variante a circuitului baniloir în această afacere, din care prin două poţi frauda statul. De exemplu, un site cum este Jasmin, care are domiciliul fiscal în Luxembourg sau unul ca Flirt4Free, care are domiciliul fiscal în Cehia, trimite în offshore-ul unui studio ieşean 100.000 de dolari. Apoi, acel studio ilegal trimite din offshore-ul său în SRL-ul din România doar 10.000 de dolari. Astfel, studioul ilegal din Iaşi face evaziune fiscală constant, fetele având contract individual de muncă pe minimul pe economie. A doua metodă este aceea prin care site-ul trimite banii pe un card Payonner sau Paxum, care sunt procesatori de plăţi, iar de aici banii sunt trimişi pe un alt card, pe persoană fizică. De regulă patronul sau rudele acestuia. Modelel încasează banii tot pe un card. Ştiu un caz în care cardul era pe numele mamei. Spre deosebire de aceşti competitori ilegali, noi avem sediul fiscal în ţară şi împărţim în mod egal veniturile studioului cu modele. Deoarece modelele noastre primesc banii într-un SRL, fiecare îşi plăteşte dările la stat. Dacă instituţiile statului s-ar implica să facă ordine în industrie şi toţi să plătească toate dările la stat, aşa cum facem noi, ar fi un mediu concurenţial mult mai sănătos”, povesteşte din culisele acestei afaceri, persoana care a fondat Lucky Studio.

Cum poate prinde statul român studiourile care Îl fraudează

Acesta mai spune că firmele de videochat care fraudează statul român pot fi prinse, însă autorităţile române sunt prea comode. „Cum poate afla statul român valoarea întreagă? Cerându-le studiourilor de videochat şi site-urilor datele financiare ale patronilor, să afle pe ce persoană fizică sau juridică trimit ei banii”, adaugă acesta. În cele câteva ore petrecute în studio, printre modele şi angajaţi, am luat parte şi la un training despre motivaţie şi respectul de sine. Cuminţi pe fotoliu, fetele ascultau ca la şcoală expunerea de pe monitorul din living, de deasupra şemineului. Cea care le-a predat acest capitol are în jur de 50 de ani. A fost aproape 10 ani cadru didactic în şcolile din Iaşi dar şi-a schimbat „publicul”. Spune că a prins drag de fete şi că este important ca ele să înveţe mereu lucruri noi, care să le ajute în viaţă.

Cum se vede această meserie prin ochii unui psiholog?

Pentru a ne face o imagine cât mai completă despre viața modelelor de videochat din Iași, am cerut o părere și unui specialist în psihologie.
“Un model de videochat trebuie să fie capabil să-și controleze și izoleze stările emoționale. Una este aparența din fața camerei de videochat, show-ul său online, și cu totul altceva e viața reală, de după program”, ne spune doamna Angela P., de la un cabinet de psihologie privat din Iași. Cu alte cuvinte, un model de videochat trebuie să găsească un echilibru interior între rolul pe care îl joacă la muncă și perioada de după. 
“O fată care e profesionistă în videochat în Iași are un comportament histrionic la job. Asta înseamnă că joacă multe roluri, încearcă să se adapteze la dorințele și fanteziile zecilor de admiratori. Asta solicită mult partea sa emoțională. E foarte important ca ea să știe mereu că totul e doar un joc și să evite implicațiile emoționale. Gândiți-vă cum ar fi dacă un model de videochat s-ar îndrăgosti de câteva ori pe zi.”, ne mai spune doamna psiholog.
Doamnele care se ocupă cu managementul la studiouri ne spun însă că această posibilitate este puţin probabilă. În principiu, fetele știu din start că vin să facă doar bani într-un mod ușor. Deci înțeleg să delimiteze clar dragostea de câştigurile financiare de la muncă. Mai mult, chiar site-urile de videochat internaționale, pe care lucrează aceste modele, au reguli clare, care să prevină acest lucru. Fără schimburi de date personale sau întâlniri în viața reală, separarea job-spațiu privat e mult mai ușor de făcut. Fetele vin doar la studio, lucrează 8 ore și apoi pleacă acasă. Adică reiau viața privată, cu relații reale și o viață emoțională la fel cu a oricărei alte femei.

Respectul de sine e ajutat de obiectivele personale ambițioase

Același psiholog vorbește despre percepția pe care jobul de model de videochat o are adesea în Iași. “Trăim într-o zonă mai conservatoare a României, care și ea este o țară conservatoare. Deci orice job de o factură, hai să-i spunem- mai neconvențională, e privit diferit. De aici intervine nevoia constantă a fetelor de discreție și reținerea în a vorbi despre jobul lor”.
În continuare, specialistul ieșean vorbește și despre posibilele soluții pentru cele care aleg un job în videochat în Iași. “Fetele care lucrează în domeniul acesta trebuie să își capete o demnitate a lor, fără a să se mai bazeze pe aprobarea societății. Cel mai bine, din acest punct de vedere, e să-și stabilească obiective personale ambițioase. Prin faptul că aceste tinere se gândesc să-și facă o casă, să-și cumpere un apartament și, mai ales, să-și întemeieze o familie, se creează o temelie sănătoasă pentru viața lor psihică. La fel, dacă își propun să urmeze cursurile unei facultăți, e un lucru foarte pozitiv”, a mai spus doamna psiholog.
În concluzie, videochatul e în continuare un job în Iași căutat de multe fete tinere și probabil va rămâne așa multă vreme. E un domeniu care evoluează însă de la an la an. Studiourile de videochat mari sunt tot mai profesioniste, plătesc taxe importante la stat și oferă un job atrăgător multor femei. Așadar, dacă peste câțiva ani vom afla că medicul sau vecina noastră a făcut cândva videochat, ar trebui să fim mai puțin surprinși. Videochatul devine, pur și simplu o realitate a Iașului de azi și de mâine.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri