Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O zi şi o noapte pentru a ajunge la raclă. Ce nu s-a văzut până acum!

GALERIE
Coada Sfanta
  • Coada Sfanta
- +

Zeci de mii de pelerini au stat la coadă în acest sfârşit de săptămână pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva. Cei care s-au aşezat sâmbătă dimineaţă la coada care se întindea până aproape de Podu Roş au reuşit să se închine abia duminică dimineaţă. Aproape 20 de ore au trebuit să îndure oboseala şi frigul, mâncând din mers şi odihnindu-şi picioarele doar câteva minute, stând direct pe jos pe trotuarul de vizavi de coadă. 

Duminică, şirul de pelerini a mai scăzut, însă cei care s-au aşezat la rând în jurul amiezii au trebuit să aştepte cel puţin 15 ore pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Paraschiva.

Sâmbătă, de sărbătoarea Cuvioasei Paraschiva, pelerinii care au venit să se închine la moaştele scoase lângă Catedrala Mitropolitană au atins un număr record pentru ultimii ani. Pe lângă cei care au stat la coadă, câteva mii de credincioşi au participat la slujba care s-a ţinut pe scena amenajată vizavi de Primărie, pe pietonalul Ştefan cel Mare. Slujba a început de la ora 9.00, iar la câteva minute după îndemul lui IPS Teofan de a nu se crea îmbulzeală şi fiecare „să-şi găsească un locuşor“, deja nu se mai putea circula pe pietonal. În scurt timp, parcul din faţa Teatrului Naţional a devenit şi el neîncăpător, iar oamenii circulau cu greutate şi pe lângă clădirea Primăriei.

La Liturghia care s-a încheiat după ora 12.00, au participat doar reprezentanţi ai autorităţilor locale, de la Bucureşti lipsind personalităţi cunoscute. Cei care au ajuns sâmbătă la amiază să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva, au stat la rând de vineri seară, de la orele 20.00 sau 21.00.  Rândul a înaintat greu, iar sâmbătă dimineaţă, în zona în care pelerinii intrau de pe Bahlui pe străduţele de lângă Mitropolie, pe la stâlpul 51, s-a şi iscat o ceartă între pelerini, aplanată cu greu de forţele de ordine. În acea zonă au mai avut loc mici conflicte, principalul motiv fiind faptul că unii pelerini nu au respectat rândul. În jurul amiezii, sâmbătă, coada a ajuns până la stâlpul 70, cu menţiunea că rândul de persoane care se aflau pe malul Bahluiului a fost mult mai lat, fiind formate şiruri de 6 sau 7 persoane. Duminică la amiază şirul de pelerini a mai scăzut comparativ cu ziua de sâmbtătă, însă ultimele persoane se aflau tot pe malul Bahluiului, la stâlpul 51. Credincioşii care s-au aşezat în cursul zilei de ieri, dar şi cei care au venit mai târziu, mai au timp să se închine, reprezentanţii Mitropoliei declarând că moaştele Cuvioasei Paraschiva vor rămâne afară atâta timp cât vor mai exista pelerini la coadă.

Un bătrân de 90 de ani, de la Bălţi, s-a rugat pentru unirea Basarabiei cu România

O prezenţă emoţionantă la racla cu moaştele Cuvioasei Paraschiva a fost şi Alexei Gorea, un român basarabean care nu a mai ajuns în România din 1941. Acesta s-a întors pe meleaguri româneşti special pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva, declarând că una din marile lui dorinţe şi rugăciune este aceea ca România să se unească cu Basarabia. Alexei Gorea s-a născut în anul 1927, pe timpul României Mari. Acesta a devenit cunoscut în presa din Basarabia după ce i-a trimis o scrisoare prim-ministrului Pavel Filip, căruia i-a cerut ajutorul să vândă cele 500 de kilograme de miere pe care le-a strâns timp de un an. Alexei Gorea a lucrat toată viaţa ca dascăl, cântăreţ bisericesc, participând duminică de duminică la slujbele religioase. Bărbatul a făcut şi un an şi jumătate de închisoare pe timpul comunismului, iar cea mai mare dorinţă a sa este să vadă Unirea Basarabiei cu România înainte de a muri. Moş Gorea a făcut 7 clase la Bălţi, apoi liceul l-a contunuat în România, la Iaşi, unde a făcut „liceul de dăscălie“.

Alexei Gorea este mezinul unei familii de 14 copii, iar în curte are 38 de stupi, anual acesta obţinând mai bine de 500 de kilograme de miere, banii din comercializarea acesteia donându-i pentru contrucţia bisericii „Sfântul Proroc Ilie“, a cărui paroh este unul dintre fiii săi. În România a ajuns cu sprijinul autorităţilor din România, care au aflat de povestea lui Alexei Gorea de la o româncă aflată la muncă în Italia, care la rândul ei a aflat povestea bătrânului de pe Facebook. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri