Observatorul Astronomic, clădire de patrimoniu, renovat cu bani de la UE?

marți, 02 iulie 2013, 19:13
3 MIN
 Observatorul Astronomic, clădire de patrimoniu, renovat cu bani de la UE?


La 100 de ani de la înfiinţarea lui, Observatorul astronomic din Dealul Copoului se află într-o stare derizorie. Deşi ar putea atrage sute de vizitatori, obiectivul, declarat clădire de patrimoniu, nu este accesibil publicului larg. An de an, câţiva studenţi ai Facultăţii de Matematică îşi desfăşoară laboratoarele de astronomie în Observator, realizând aplicaţii practice cu aparatura învechită.

Conducerea Universităţii „Al.I. Cuza” a explicat că Observatorul se află pe o listă de investiţii încă de acum 7 – 8 ani, dar lipsa fondurilor nu a permis începerea unor lucrări de reabilitare, consolidare şi modernizare. Potrivit informaţiilor oferite de conducere, în momentul de faţă se lucrează la o propunere de proiect european pentru a reda viaţă monumentului. „Observatorul a rămas mereu pe lista obiectivelor noastre, numai că, neavând bani pentru investiţii, Ministerul nu ne-a alocat mai nimic. Între timp am cam epuizat resursele proprii destinate investiţiilor şi, ca atare, a rămas să fie susţinut cu fonduri europene. Există şi o intenţie a Institutului Naţional al Patrimoniului de a finanţa o parte din lucrări”, a subliniat rectorul Vasile Işan.

În propunerea de proiect vor fi trecute atât lucrările de reabilitare şi consolidare a zidăriei, cât şi dotarea cu echipamente performante. „Acolo nu s-a făcut nimic de când e înfiinţat Observatorul, iar telescopul era depăşit de când s-a achiziţionat. Ne dorim să dotăm şi un laborator de astronomie ca la carte”, a mai spus Işan.

În ultimii ani, Observatorul astronomic a fost deschis pentru public doar la evenimente deosebite, precum eclipsele sau tranziturile unor planete în faţa discului solar. Specialiştii menţionează că, indiferent de dotări, clădirea nu ar putea avea decât uz didactic şi turistic. „La orice observator dintr-un oraş sau o zonă aglomerată, indiferent de telescop, nu pot fi realizate observaţii competitive, pentru că poluarea luminoasă este foarte mare. Observatoarele importante sunt situate în zone cu atmosferă clară, unde nu sunt lumini, pentru că mulţi factori împiedică cercetarea observaţională”, precizează Cătălin Galeş, cadru didactic de la Facultatea de Matematică.

Universitatea dispune, din 1980, şi de un Planetariu Zeiss, instalat în corpul A al instituţiei. În sala cu diametrul cupolei de 8 metri, ieşenii pot admira o proiecţie a tuturor stelelor şi planetelor vizibile cu ochiul liber. Vizitatorii sunt aşteptaţi săptămânal, luni (orele 14 – 16) şi joi (orele 10 – 12), pentru a se bucura de o privire unică asupra fenomenelor astronomice. „Grupurile se pot programa la secretariatul facultăţii, iar taxa de 60 de lei pe grup se plăteşte la casieria Universităţii. Cei mai mulţi vizitatori din timpul anului sunt, bineînţeles, elevii”, a specificat Cătălin Galeş.

Comentarii