Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oceanul va înghiţi Insulele Kiribati. Întreaga populaţie trebuie mutată cu arca în Fiji

GALERIE
kiribati
  • kiribati
- +

Republica Kiribati este un stat insular din Oceanul Pacific si cel mai mare din Oceania, din punct de vedere al intinderii. Desi ocupa o suprafata uriasa din ocean, aria uscatului este de numai 811 km patrati, impartita in 33 de mici insulite. Kiribati are o populatie totala de 103.000 de locuitori imprastiati pe cele trei arhipelaguri: insulele Gilbert, insulele Line si insulele Phoenix.

Tara este insa intr-un mare pericol. Daca oamenii de stiinta au dreptate, oceanul va inghiti cea mai mare parte din insule, pana la sfarsitul acestui secol si poate chiar mai devreme.

Incalzirea globala isi face tot mai mult simtita prezenta, iar oceanele au fost incarcate cu o cantitate mare de apa, provenita de la ghetarii topiti. Un studiu recent arata ca oceanele absorb caldura de 15 ori mai repede decat au facut-o pana acum, in ultimii 10.000 de ani. Acum, mai mult ca oricand, efectele ei risca sa se vada imediat. Pana sa scufunde de tot insulitele, oceanul se va infiltra si va contamina rezerva de apa a tarii, care este oricum deja greu de baut, din cauza impuritatilor pe care le contine. In plus, peste Kiribati s-ar putea abate si furtuni violente in viitorul apropiat, asemenea celor care au distrus de curand o buna parte din Filipine.

Pusi in fata naturii dezlantuite, cei o suta de mii de locuitori ai tarii s-ar putea transforma in refugiati fara voie, probabil prima miscare in masa a unor oameni care sunt nevoiti sa isi paraseasca pamantul natal din cauza incalzirii globale, si nu a razboiului ori a foametei.

Anote Tong, presedintele republicii, a inceput deja sa viziteze insulele Fiji, in cautarea unui loc unde sa isi poata muta populatia in siguranta. Guvernul din Kiribati a cumparat recent 6.000 de acri in Fiji, pentru 9,6 milioane de dolari, insa locuitorii de acolo nu sunt deloc incantati de perspectiva mutarii unor straini pe pamantul lor. Un fost presedinte al Zambiei se oferise la un moment dat sa ii gazduiasca pe refugiati, insa intre timp a murit. Nimeni altcineva nu s-a mai aratat dispus sa acorde o mana de ajutor acestor oameni.

Tara este intr-atat de izolata incat anumite parti ale sale nu pot fi vizitate decat trecand prin alte cateva insule. Oamenii din Kiribati sunt cunoscuti pentru faptul ca formeaza o comunitate foarte unita, mai ales ca cei mai multi dintre ei nu au depasit vreodata granitele locului unde s-au nascut. Este insa vorba de o populatie saraca, in care cei care au totusi cu ce sa se incalte sunt considerati instariti.

Economia tarii se bazeaza pe productia si exploatarea nucilor de cocos, iar pentru locuitorii din Kiribati, lumea nu reprezinta mai mult decat o intindere de 500 de metri.

Guvernul american a spus ca, in ultimii 20 de ani, oceanul s-a ridicat cu cate trei milimetri anual, intr-un ritm mai rapid decat oricand in ultimele cateva mii de ani. Cifra poate parea mica, dar are un impact major asupra nivelului de siguranta al tarilor insulare de peste tot, iar aceste efecte se vad cu ochiul liber.

“Obisnuiam sa bem apa din panza freatica, dar acum este prea sarata, asa ca am ajuns sa bem numai apa de ploaie. Ne-au spus ca asta urmeaza sa se intample, si asa a si fost”, spune un bastinas. “Zilele trecute, nepoatica mea mi-a spus ca va construi o arca si o va lasa pe insula, pentru cand vor veni inundatiile. Dar ideea e luata serios in considerare si de altii. Ne rugam tot timpul sa scapam, iar oamenii se gandesc ca o barca foarte mare este o solutie”, adauga acesta.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri