Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Omul care alungă criza

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Pentru a-şi păstra intacte şansele în toamnă, Victor Ponta trebuie să apară drept liderul capabil să îndepărteze criza politică.

România se află, din nou, în căutarea stabilităţii guvernamentale, după previzibila ruptură a Uniunii Social-Liberale (USL). În după-amiaza zilei de duminică, în mass media începuseră deja să circule informaţii despre eventualitatea ca premierul Victor Ponta să opteze pentru continuarea guvernării fără o schimbare a programului, pentru a evita un atac la Curtea Constituţională din partea preşedintelui Băsescu sau a opoziţiei. Motivul, enunţat de şeful statului, ar fi acela că un guvern în funcţie nu poate să-şi modifice, simultan, atât componenţa, cât şi programul politic.

Deşi o astfel de acţiune de contestare ar avea puţine şanse de succes, Victor Ponta ar putea decide că e mai bine să fie precaut. În aceste condiţii, intrarea UDMR în cabinet ar putea fi amânată, ştiută fiind opţiunea acesteia din urmă pentru stipularea clară, în program, a punctelor în schimbul cărora îşi oferă sprijinul. Nu ar fi periclitat, însă, în principiu, proiectul de câştigare a susţinerii parlamentare a UDMR, urmând ca intrarea acesteia în Executiv să se producă, spre exemplu, după alegerile prezidenţiale (dacă, evident, rezultatul acestora va fi favorabil actualei puteri).

Se ştie că premierul Ponta doreşte colaborarea cu maghiarii, dar ar putea găsi greu digerabil, înainte de prezidenţiale, meniul pregătit de UDMR. Pe de altă parte, într-un eventual tur secund echilibrat al prezidenţialelor, el sau orice alt candidat susţinut de PSD ar putea avea nevoie disperată de voturile populaţiei maghiare. E o punte îngustă cea pe care trebuie să meargă, în aceste zile, primul ministru.

În orice caz, indiferent de motiv - teama de Curtea Constituţională, rezerve faţă de pretenţiile UDMR sau altele - opţiunea pentru un guvern USD plus minorităţi (altele decât cea maghiară) ar pune sub presiune formaţiunile guvernamentale. Perioada 2009-2012 a demonstrat că şi în România se poate guverna cu alianţe restrânse, dar e nevoie de disciplină la vot şi mai ales de un control sever al liderilor asupra grupurilor parlamentare.

Acum, dacă se ajunge la aşa ceva, ne putem aştepta la o întărire a convingerii potrivit căreia scrutinul prezidenţial este adevăratul generator de majorităţi şi guverne. Aşa a fost în 2004 şi 2009; pe măsură ce ne apropiem de lunile toamnei, devine tot mai clar faptul că aşa va fi şi în 2014. Ne putem uşor închipui scenariul în baza căruia majoritatea din jurul lui Victor Ponta s-ar putea destructura dacă prezidenţialele vor fi câştigate de Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu sau orice alt candidat „non-PSD”.

Pentru actuala putere, identificarea competitorului potrivit este prioritatea zero. Problema este, însă, aceea că e foarte greu ca Victor Ponta, primul clasat, să-şi transfere popularitatea şi încrederea înspre o altă personalitate dispusă să alerge pentru PSD sau pentru USD. Nici Sorin Oprescu, nici Călin Popescu Tăriceanu nu par capabili de victorie. Şi chiar dacă ar exista vreun candidat surpriză, de ce ar accepta liderii locali ai PSD, puternici şi uşor enervaţi de mersul guvernării, să-şi asume riscuri, doar pentru că Victor Ponta şovăie? Constituţia nu s-a modificat, funcţia prezidenţială rămâne importantă. Pentru PSD e important să conserve ceea ce are acum, iar inovaţiile nu sunt bine primite.

Plecarea liberalilor din guvern nu a provocat o prea mare tristeţe în rândurile PSD, mai ales că se pune problema împărţirii patrimoniului electoral al USL, iar cei care au părăsit alianţa ar putea fi judecaţi mai aspru decât cei care, în teorie, au fost părăsiţi. Se va vedea, probabil, la alegerile europarlamentare dacă această intuiţie va fi confirmată. Tot atunci se va putea observa dacă vechiul electorat USL vede în alianţa electorală USD un moştenitor legitim al vechii organizaţii-umbrelă sau doar un nou nume pentru PSD plus alţii. În mod normal guvernele ies destul de şifonate la acest scrutin, astfel că USD ar putea obţine din partea societăţii o reacţie extrem de utilă în perspectiva calculelor din toamnă.

Însă, pentru ca partidul lui Victor Ponta să-şi conserve şansele de victorie la prezidenţiale, cu sau fără actualul premier în postura de candidat, ar fi nevoie ca el să apară drept forţa politică ce îndepărtează criza politică. Orice zi de instabilitate acum costă sute sau mii de voturi la europarlamentare, orice zi de instabilitate politică după luna mai va costa dublu, la prezidenţiale. Cu sau fără UDMR, cu sau fără şanse reale de a trece legi organice, cabinetul trebuie readus pe linia de plutire. Care va fi portul de destinaţie sau cum se va evita un eventual naufragiu, este o altă chestiune.     

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri