Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Operaţiunea “Coteţul”

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Ce a fost mai întâi: oul sau politicianul?

Aidoma oii, oul străbate ca un fir roşu întreaga istorie a omenirii. Încă din cele mai vechi timpuri, ouăle au reprezentat un motiv de dispută între diferitele tipuri de hominizi. Potrivit descoperirilor ştiinţei, atunci când homo sapiens a ajuns în Europa (acum vreo 40.000 de ani), el a dat nas în nas cu neaderthalienii. Deşi noii veniţi erau slăbănogi, negricioşi, mai puţin adaptaţi frigului şi cu creierul mai mic decât al băştinaşilor (blonzi, după unele studii genetice!), în doar 10.000 de ani firavul homo sapiens l-a exterminat pe solidul neanderthalian. Cum? Consumându-i ouăle şi toate celelalte rezerve de proteină animală; lăsându-l astfel în fundul gol! Pardon!

În antichitate, Aristotel (filosof şi mentor al lui Alexandru Macedon) s-a folosit de ouă pentru a dezlega misterele naturii. Luând zi de zi câte un ou de sub cloşcă şi spărgându-l pentru a examina evoluţia embrionului, genialul grec a ajuns la concluzii profund eronate care au marcat evoluţia omenirii vreme de milenii. Probabil de aceea, în “Politica”, gânditorul născut la Stagira consideră că unii oamenii se nasc liberi, buni de gură şi mari politicieni în vreme ce alţii se nasc sclavi, obligaţi să muncească pe vecie pentru cei care vorbesc aiurea.

Spre finele Evului Mediu, celebrul navigator Cristofor Columb, descoperitul Americii, a fost provocat de către un invidios grande de Spania (un soi de politician al vremurilor trecute) să aşeze în echilibru un ou pe tăblia mesei. Inspirat probabil de moaca aristocratului, care aducea cu cea a lui Codrin Ştefănescu, Columb a flecit dintr-o singură lovitură oul, lipindu-l de masă. Quod erat demonstrandum! Cât despre cheliosul grande de Spania, poporul a râs multă vreme de acest individ caraghios!

Sărim acum direct în comunism, unde nu se mai găseau deloc ouă, dar locuia încă Nadia Comăneci, supranumită “Oul de aur al României”. Răpită într-o zi de persoane necunoscute, gimnasta a fost decoperită de către organele de securitate, după îndelungi şi obositoare cercetări prin toată lumea, la ruşi şi adusă înapoi acasă. Însă când Adrian Păunescu a fost la rându-i dat dispărut, securitatea s-a prezentat direct la Moscova, solicitând eliberarea imediată a poetului. Peste măsură de uimiţi, ruşii au întrebat cum de românii au identificat atât de rapid hoţii. “Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou!” a fost răspunsul, care concentra în el milenii de înţelepciune populară folosită însă arareori.

Trecând pe lângă ouăle lui Năstase, de care a auzit tot mapamondul, deci nu mai insistăm, ajungem acum şi la ouăle lui Varujan Vosganian. Specialist în coteţe şi unul dintre vizionarii tranziţiei, căruia îi datorăm atât izbânda PNŢCD din 2000, cât şi gândirea economică din perioada 2007-2008, dar şi pe cea din momentul de faţă, care ne-a adus şi ne aduce atâtea satisfacţii, fostul ufedist, fostul liberal, actualul aldist şi viitorul pesedist a mai avut un vis. La el în cap, se făcea că găina ţăranului oua de zor “piburi”, dar nu şi impozite. Aşa că, nemulţumit de orătanie, care nu se ridica la înălţimea aşteptărilor clasei politice, săteanul a mâncat-o cu fulgi cu tot. Să vezi atunci minune! Moşul a început el să se ouă zilnic spre bucuria lui Vosganian şi a celorlalţi guvernanţi, care l-au pus imediat (pe moş) să mai plătească o taxă. Păi nu se poate să ai la dispoziţie atâtea ouă şi să nu răsplăteşti statul-tată pentru asta!

Dar cum istoria merge mai departe, nu rataţi filmul “Ouăle lui Tarzan”, despre care se zice că are legătură cu ouăle lui Stalin, cel născut din oul lui Lenin. Dar nu mai povestiţi nimănui despre asta, că se supără ruşii şi iar îl laudă pe Codrin Ştefănescu.

În final, pentru testarea inteligenţei politice care a înregistrat o nouă mutaţie în decembrie 2016, răspundeţi repede. Cum se spune corect: <un ou - doi oi> sau <un ou - două oaie>? Trimiteţi varianta corectă pe adresa celui mai iubit parlamentar de Iaşi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri