Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ordonanta care amana plata cu doua luni a impozitului pe cladiri a aparut in Monitorul Oficial

GALERIE
taxe
  • taxe
- +

In Monitorul oficial de vineri, 25 martie 2016, a fost publicata ordonanta de urgenta care proroga termenele de depunere a declaratiei cu impozitul pe cladiri datorat la bugetul local si termenele de plata ale impozitului pe cladiri, terenuri, mijloace de transport. O alta prevedere normativa foarte importanta se adreseaza unitatilor administrativ teritoriale, ce pot solicita imprumuturi pentru cofinantarea cheltuielilor la proiectele sustinute din fonduri europene, cu termen de implementare 30 iunie 2016.

Actul normativ cuprinde doua sectiuni distincte, astfel:

a) prevederi privind identificarea unor surse de finantare pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene;

b) o modificare a Codului fiscal cu privire la prorogarea termenelor de depunere a declaratiilor privind impozitul pe cladiri si pe mijloace de transport la bugetul local, respectiv a termenului de plata pentru aceste impozite.

Sa analizam ambele prevederi, axandu-ne in prima parte a materialului pe modificarile aduse Codului fiscal.

Persoanele fizice ce detin in proprietate la data de 31 decembrie 2015, cladiri folosite in activitati nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta, au obligatia sa depuna declaratiile de impunere pana pe data de 31 mai 2016.

Persoanele juridice ce detin in proprietate cladiri la data de 31 decembrie 2015, vor depune la directia de specialitate locala, declaratiile de impunere pana pe data de 31 mai 2016.

 Persoanele fizice si juridice ce detin la data de 31 decembrie 2015, mijloace de transport radiate, depun o declaratie pentru scoaterea din evidenta de la directia de specialitate locala, insotita de documentele justificative, pana la data de 31 mai 2016.

Primul termen pentru plata impozitului pe cladiri, pe terenuri, respectiv pe mijloacele de transport, catre bugetul local, se proroga de la data de 31 martie 2016 la data de 30 iunie 2016.

Achitarea integrala a impozitului datorat pentru anul 2016 pana la acest termen, permite primirea bonificatiei prevazuta de Consiliul local pentru plata integrala.

Actualizarea impozitelor catre bugetul local cu rata inflatiei se va face dupa data de 01 ianuarie 2017, pentru stabilirea impozitelor valabile in anul 2018, utilizandu-se inflatia pozitiva din anul 2016.

Din perspectiva cofinantarii proiectelor sustinute prin fonduri europene, retinem urmatoarele aspecte:

- unitatile si subunitatile administrativ teritoriale inclusiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara, pot contracta imprumuturi acordate de Ministerul Finantelor Publice, din veniturile din privatizare, intr-un plafon de 400.000.000 lei;

- acestea se utilizeaza pentru finantarea cheltuielilor din proiectele cu o valoare de maxim 5 milioane euro/proiect, pentru programele anilor 2007 - 2013, ce au termen de finalizare cel mai tarziu 30 iunie 2016;

- dobanda solicitata este ROBOR la 3 luni, plus o marja de 3 puncte procentuale;

- perioada imprumutului este de maxim 20 de ani, cu posibilitatea platii anticipate a imprumutului total sau partial.

Unitatea administrativ teritoriala nu trebuie sa aiba obligatii restante catre trezorerie din alte imprumuturi contractate de la aceasta.

Rambursarile imprumutului se efectueaza trimestrial, prin transe egale, iar dobanda platita este venit al bugetului de stat.

Daca unitatea administrativ teritoriala nu restituie ratele la scadenta, se calculeaza dobanda la nivelul celei prevazute pentru neplata obligatiilor la buget, potrivit procentului prevazut in Codul de procedura fiscala. La data prezentei, nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. In termen de 5 zile de la data publicarii prezentei ordonante, se aproba lista proiectelor finantate pentru care se pot solicita imprumuturile.

Documentatia necesara imprumutului se va aproba in perioada urmatoare prin ordin al Ministrului Finantelor Publice.

Solicitarea imprumuturilor se va face cel mai tarziu pana pe data 15 mai 2016, prin depunerea la registratura Ministerului Finantelor Publice. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri