Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pagubă calculată de DNA la 480.000 de euro pentru care nu va plăti nimeni

GALERIE
Primaria Pascani
  • Primaria Pascani
- +

Înfrângere usturătoare pentru procurorii anticorupţie din Iaşi. Nu mai puţin de 29 de persoane au fost achitate într-un singur dosar instrumentat de DNA Iaşi. Printre aceştia, primarul din Paşcani dar şi foştii parlamentari Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi, ultimul dintre ei decedat în timpul procesului. Toţi cei achitaţi au fost acuzaţi de abuz în serviciu, iar decizia a fost luată de Curtea Supremă u pentru primarul Pantazi, este a doua victorie împotriva DNA după ce recent un alt dosar al său a fost restituit la Parchet de judecători.

Unul dintre cele mai ample dosare de corupţie instrumentate în ultimii ani de procurorii DNA Iaşi s-a dovedit un adevărat fiasco pentru procurorii ieşeni. 29 de politicieni - foşti sau actuali consilier locaali din Paşcani, foşti parlamentari, dar şi actualul primar al municipiului - au fost achitaţi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României într-un dosar în care principalele acuzaţii au fost de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Printre cei achitaţi se numără Dumitru Pantazi, edilul-şef din Paşcani, dar şi Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi, foşti parlamentari. Ultimul dintre ei a decedat în timpul procesului. Tot în timpul procesului au mai murit alte două persoane: Constantin Cojocaru - fost consilier local, şi Cristinel Vîngă - fost angajat al Finanţelor din Paşcani. Doar două persoane, din cele 32 trimise în judecată în mai 2015, au fost condamnate de Curtea Supremă: Mircea Zuzan, fost secretar al CL Paşcani - trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals, şi Nicoleta Negrescu, funcţionar al Primăriei -  un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Cristinel Vîngă nu s-a dispus achitarea, ci încetarea procesului penal ca urmare a decesului.

 Ce acuzaţii au adus procurorii

 Cei 32 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urma unei afaceri de care ar fi beneficiat actualul primar Dumitru Pantazi, în perioada în care acesta era viceprimar. Potrivit rechizitoriului, istoria faptelor din dosar începe în 1997, atunci când între Primăria Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani, controlată de familia Pantazi, s-a încheiat un contract de închiriere cu privire la o suprafaţă de 60 de hectare. Potrivit procurorilor, la nivelul anului 2007 Agrocomplex, deţinută de actualul primar Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii societăţii au solicitat Primăriei radierea debitului, invocând calamităţile naturale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi, iar „după emiterea hotărârii CL, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei debit curent; 947.950 lei penalităţi)“ se arată în rechizitoriu.

 Prejudiciul: 480.000 euro

 La data de 29 octombrie 2007, Prefectura a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective. Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Prejudicul calculat de procurori, şi care, dacă decizia va rămâne definitivă, nu va fi achitat niciodată, a fost de 480.000 de euro. De menţionat că doi dintre inculpaţi au recunoscut faptele în timpul cercetărilor şi au semnat acorduri de recunoaştere pentru un an, respectiv opt luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii bucureşteni au dispus şi ridicarea sechestrelor impuse funcţionarilor şi politicienilor.

 


  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri