Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pana(ra)ma de acasă

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Ce ar fi capabilă să găsească ANAF în afară, dacă nu ar exista Papers Panama sau Rise Project?

Iniţiativele heirupiste ale autorităţilor au, frecvent, ceva din aerul unei puneri în treabă atât de prost executate, încât te întrebi unde este limita dintre comedie sau tragedie. ANAF-ul şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), anunţă că-şi suflecă mânecile şi deschid anchete, după ce primesc, mură-n gură, informaţiile sustrase de la firma de avocatura panameză Mossack Fonseca via Rise Project. Afacerea ia proporţii politice. Comisia de buget, finanţe şi bănci de la Cameră anunţă că trece şi ea la audieri. Toată lumea deschide anchete ori are de gând facă anchete să dea de urma banilor din evaziune care or fi trecut prin Panama! Vorba aia: toată lumea are evazioniştii ei, noi să n-avem?

Din anchetă în anchetă, poate avem norocul, ca în timpul vieţii noastre să aflăm ceva despre offshore-urile care pierd urma banilor făcuţi în România. Există o vagă posibilitate ca, pe baza informaţiilor Panama Papers, să aflăm câţiva afacerişti ce au preferat, în mod legal de altfel, fentarea fiscului român. Mai interesanţi sunt politicienii, fiindcă în cazul lor vorbim, probabil, nu doar imoraliate, ci şi de ilegalitate. Dar grosul banilor pe care îi vânează ANAF şi nu îi prea găseşte nu se află plasaţi în operaţiuni atât de sofisticate. Dacă există o problemă cu evaziunea în România este una de voinţă politică şi de organizare internă, nu de mari talente în investigaţii pe afară.

Antologic şi incredibil, zilele trecute, ANAF şi Inspecţia Muncii nu erau în stare să răspundă la o întrebare banală, ce nu ţine de talent detectivistic, ci doar de corelarea unor baze date şi metodologii: care este cel mai mare salariu din ţară? Revista Capital, autoarea acestei iniţiative, a primit două liste, complet diferite, fără ca măcar un angajat să se regăsească pe ambele. ANAF crede că un angajat al unei firme de deşeuri are vreo 300 de mii de euro pe lună, iar Inspecţia Muncii pariază că este un fotbalist cu 38.000 de euro pe lună! Contribuabilii sunt aceiaşi, informaţiile sunt diferite sau informaţiile sunt aceleaşi, iar instituţiile incapabile să le valorifice? „Dilema celui mai mare salariu din România”, descoperită de Capital, va intra cu siguranţă printre temele de studiu la facultăţile de economie, finanţe şi administraţie din universităţile din întreaga lume.

Ceea ce ne spune că, pentru a da aparenţa funcţionalităţii sale, statul român se minte deseori singur cu nişte cifre. Oameni buni, instituţiile statului nu sunt capabile să răspundă la următoarea întrebare: câte case mai are preşedintele Iohannis? Dacă întrebi la ANAF, se va răspunde că are cu una mai puţin decât ştie la ora asta Oficiul Cadastral Sibiu. Dacă vreţi, problema este mult mai extinsă şi crapă în cele mai sensibile puncte: câţi alegători reali există şi câţi sunt trecuţi pe listele electorale în România? Ce populaţie rezidentă efectivă avem? Câţi români muncesc la negru şi câţi şomeri sunt în realitate?

Ca să nu dai bani la stat, nici nu trebuie să încerci să faci evaziune. Trebuie doar să priveşte în ansamblu care sunt găurile din plasa sistemului, cum sunt ele create şi cum funcţionează. La o lună de la demisie, fostul directorul al ANAF, Gelu Diaconu, recunoaşte candid că, din 1990 încoace, 300 din 1000 cei mai mari mari contribuabili la buget nu au fost verificaţi vreodată! Dar ce face în schimb ANAF ca să colecteze bani? Inventează formulare. Cât mai complicate, o nebunie în plic pentru buni platnici. Cine reuşeşte obţine premiul Nobel. Anul acesta, contabilii fac averi din răspunsuri la cum se completează formularele nr. 394 şi 388. Atenţie, nu depăşiţi termenul de X pentru depunerea formularului Y. Fără presiune publică şi scandal, ANAF este incapabil să facă executări silite în valoare de sute de milioane de euro, deşi există decizii definitive ale instanţelor.

Caz real. Primesc acasă un plic. Aflu că sunt dator la ANAF pe anul 2015 cu nişte „regularizări”. Conştiincios, mă duc să plătesc. După două ore la cozi, aflu că mai am datorii şi pe patru ani anteriori. Bun, şi de ce nu mi-aţi trimis înştiinţări? „Au fost trimise la adresa anterioară”, mi se răspunde. Le arăt că sunt mutat de 5 ani, şi de atunci am depus declaraţii de venit anual pe noua adresă. De ce-mi trimiteţi la vechea adresă? „Nu avem corelate bazele de date”, mi se răspunde. Mă întreb oare unde sunt trecut? La evaziune? ANAF nu este în stare să înţeleagă care este adresa actuală a unui cetăţean şi să o coreleze cu un CNP, deşi el trimite declaraţii de 5 ani şi vrea să plătească? Atunci, mă întreb, ce ar fi capabilă să găsească ANAF în afară, dacă nu ar exista Papers Panama sau Rise Project? Aşteptăm, cu un extrem interes, formularul ANAF de completat obligatoriu de către evazioniştii din Panama. Să le iasă pe nas evaziunea…

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri