Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei- studiu

GALERIE
femei
  • femei
- +

Din anii 1970 si pana in zilele noastre femeile din Statele Unite ale Americii si din Europa au declarat un nivel din ce in ce mai scazut de satisfactie in ceea ce priveste calitatea vietii lor, desi, in conformitate cu statisticile, acestea sunt mai longevive decat barbatii, in ciuda faptului ca se confrunta cu niveluri mai ridicate de saracie si sunt predispuse diverselor forme de discriminare si violenta sexuala.

Mai mult decat atat, desi in ultimii zeci de ani femeile au castigat drepturi si libertati politice, sociale si economice, asteptarea ca acestea sa fie din ce in ce mai multumite de viata lor nu este indeplinita. "Paradoxul scaderii nivelului de fericire la femei" a fost observat si adus la cunostinta publicului larg de catre economistii Betsey Stevenson si Justin Wolfers, sot si sotie. Acestia au analizat tendintele de evolutie a nivelului de bunastare si fericire la cetatenii americani intre anii 1970 si 2005 si au ajuns la cateva concluzii surprinzatoare.

Stevenson si Wolfers au descoperit, pe perioada cercetarii lor, ca in anii 1970 femeie au declarat un nivel de bunastare mai mare prin comparatie cu barbatii. Dupa aceea, treptat, pana in anii 1990 nivelul de bunastare declarat de acestea a scazut sub cel al barbatilor, in timp ce pentru acestia din urma a ramas constant.
Dupa anii 2000 nivelul de "nefericire relativa" a femeilor a scazut, insa barbatii au continuat sa se bucure de un nivel cel putin egal, daca nu chiar putin mai ridicat, de bunastare perceputa la nivel subiectiv.

Cei 35 de ani de studiu au avut in vedere progresele inregistrate pe subiectul drepturilor femeilor americane si a puterii financiare in randul acestora. Spre exemplu, in anul 1974 Congresul american a renuntat la discriminarea financiara care avea in vedere acordarea de credite bancare in functie de sex; 1975, statele americane au interzis excluderea femeilor din juriul alcatuit de cetateni in cadrul proceselor; iar in 1976 a fost instituita legea violului conjugal in apararea femeilor.
In toti cei 35 de ani salariile femeilor care lucrau cu norma intreaga au variat de la 60% din salariul mediu al unei persoane de sex masculin, pana la 76% din acesta, inca un punct slab pentru o tara care declara ca are un sistem de evaluare bazat, in primul rand, pe meritele angajatilor.

Desigur ca aceste lucruri au determinat femeile sa se declare mai putin fericite. Sa luam spre exemplu si faptul ca tot in aceasta perioada rata condamnarilor la inchisoare a crescut in randul potentialilor lor parteneri de viata, iar aceasta rata nu se reflecta in datele sondajelor de opinie realizate pe barbati, intrucat detinutii nu au fost inclusi in aceste cercetari de piata. 

Din anii 1980 si pana in anii 2000 America a inregistrat o creste de 5 procente a numarului de afro-americani condamnati la inchisoare, ceea ce a insemnat ca numarul barbatilor de culoare de dupa gratii depasea numarul acelora care erau inscrisi in universitati si colegii. Iar statisticile arata ca aceste lucruri au avut un impact major in ceea ce priveste rata casatoriilor, ajungand sa inregistreze o scadere de 13 procente in tot acest timp.

Insa simplul fapt ca mai mult barbati au fost trimisi dupa gratii nu poate explica lipsa de fericire a femeilor americane, intrucat femeile din alte tari industrializate au raportat, de asemenea, un nivel la fel de scazul al bunastarii vietii lor in ultimele decenii. 

Cercetatorii Stevenson si Wolfers au observat aceeasi diferenta intre nivelul de fericire raportat de barbati si cel raportat de femei si in Europa, pe aceeasi perioada de cercetare.

Cititi mai multe pe smartwomen.hotnew.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri