Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Parlamentari de zero bani

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

N-ar trebui, acesta-i adevărul, să existe deloc „pensii speciale”, ci doar pensii muncite şi meritate, care să crească, ele, prin dezumflarea acelor care nu sunt, până la urmă, „speciale” decât prin adevăratele lor rădăcini: lăcomie, neobrăzare şi moft, toate trei, hélas!, de proporţii „monumentale”.

Da, de zero bani: cei care tocmai şi-au votat legea pensiilor lor speciale. În frunte cu „avocaţii” pro domo ai acestei inginerii legislative, de pildă, Anghel Stanciu, care mai are şi „meritul” iniţiativei în materie. Sau vehementa Cristiana Anghel, atât de grăbită să se răţoiască la gazetarii care nu-i înţeleg şi nu-i respectă „menirea”: de a sluji poporul, cum altfel? Ce mai, de stai s-o asculţi pe ea, rezultă că îşi riscă pielea, viaţa, că plouă cu ameninţări de moarte la adresa ei, care se bate eroic, vitejeşte, cu ticăloşii, cu corupţi, cu marii jefuitori ai României. Şi noi, ingraţii, nu-i băgarăm în seamă strălucitul palmares, de justiţiară. Câtă nedreptate, dom´le! A răbdat ea cât a răbdat, dar până când? Cât să mai îndure oarba noastră, naţională, nerecunoştinţă?! Cât despre iniţiatorul ieşean, Anghel Stanciu, argumentul lui e nu tare, ci zdrobitor: „Vreţi parlamentari de doi bani?”. Ei bine, „de doi bani” erau, cei ca el şi ca atâţia alţii, până mai ieri. Acum, cu isprava asta legislativă de ultimă oră, s-au făcut… de zero bani. Dar nu e, în toate astea, de fapt nimic de mirare. Dimpotrivă, un aşa „colac peste pupăză” nu face, la urma urmelor, decât să dezvăluie şi să confirme până la capăt teapa atât de joasă a majorităţii „aleşilor”, făcători, nu atât de legi, cât de fărădelegi, o - singura lor - „vocaţie” ale cărei semne nu-s de ieri, de azi.

Cel mai jalnic parlament al României de după ´89 este şi cel mai obez, vădit acum şi drept cel mai lacom, mai nărăvit bugetivor. Legea pensiilor speciale pentru ei înşişi, dosită o vreme, s-au gândit să şi-o facă acum, la vremea colindelor, cadou de Crăciun. Poate dă Domnul şi nu bagă „strada” de seamă, îmblânzită creştineşte în prag de Sărbători. Aşa îşi vor fi zis. Dar se înşală. Imaginea, şi aşa atât de feştelită, a parlamentului (nu-şi merită majuscula) va arăta, ca urmare, şi mai lamentabil. Heirupul lor de azi mai are şi o altă explicaţie: mulţi dintre ei nu mai au nicio şansă de a mai prinde şi mandatul următor. Aşa că s-au gândit să-şi „facă parte” hălci cât mai consistente din bugetele viitoare, avându-i drept capi, deloc întâmplător, pe cei eternizaţi ca deputaţi sau senatori. Ce s-ar fi făcut România şi parlamentul ei, de pildă, fără Anghel Stanciu? Şi fără Cristiana Anghel? De neconceput, nu? Şi câţi ca ei, care, deşi parlamentari „de doi bani”, adică „săraci şi cinstiţi” nevoie mare, se perpeleau de dragul „ţărişoarei” şi al nostru! Curat mucenici laici, nu alta!

Dar să mai citez câte ceva din „discursul” mediatic al atât de combativei Cristiana Anghel. Numai cât aude de principiul contributivităţii şi spumegă de furie. Păi, ce vreţi, o să fie ea, cumva, vreo proastă „mioritică” gata să îndure aşa ceva? Contributivitatea să-i privească pe alţii, nu pe ea şi pe ceilalţi „aleşi” ai poporului. Totuşi, pe de altă parte, are pe câte undeva şi ea ceva dreptate când întreabă de suspecta dărnicie bugetară pentru Preşedinţie. Chiar aşa, dacă tot avem un Guvern tehnocrat, şi nu politic, n-ar fi fost cazul, oare, ca şi „aparatul” Preşedinţiei să pună umărul la efortul general de bună gospodărire a banilor ţării? N-ar fi fost acesta un bun exemplu, pragmatic, de „lucru bine făcut”? Că, uite, dacă tot ni se spune, de către premierul Cioloş, că nu sunt destui bani şi creşte deficitul, nu se putea începe strângerea curelei chiar de pe acolo, de sus, inclusiv de la parlament?

Ba „aleşilor” legiuitori nu le ajunge să-şi dea lor înşişi, cu mână largă, mai au şi altora de dat, dar nu oricui. Începând cu funcţionărimea parlamentului şi alţi subalterni ai lor. Continuând apoi, în toată ţara, cu primari, viceprimari, şefi judeţeni, şi tot aşa, proporţional cu numărul mandatelor, ar urma să li se rotunjească şi acestora pensiile speciale. Gândiţi-vă, primarul din satul pe care mandatele lui succesive l-au lăsat tot fără drum şi fără apă curentă, dar cu vreun parc de-al Udrei, sau cu vreun stadion în pantă, va fi aşadar recompensat pentru marile-i „merite”! Veţi spune, poate, că aşa e normal, dacă oamenii l-au reales. Ei, da, ştim, cu „găleata” electorală, cu susţinerea şi propaganda partidului, pe tiparele binecunoscute. Dar, domnule Premier, parcă era vorba de remunerare pe criterii de calitate şi rezultate. Sau asta va fi doar mai jos, nu la băieţii vreunui partid sau ai altuia, care vă ameninţă cu „moţiunea”, ca să cedaţi presiunilor lor. Spre cinstea acestora, liberalii n-au votat legea asta, sfidător de obraznică şi arogantă. Şi să sperăm că electoratul va ţine minte această diferenţă până la alegerile din 2016.

În rest, n-ar trebui, acesta-i adevărul, să existe deloc „pensii speciale”, ci doar pensii muncite şi meritate, care să crească, ele, prin dezumflarea acelor care nu sunt, până la urmă, „speciale” decât prin adevăratele lor rădăcini: lăcomie, neobrăzare şi moft, toate trei, hélas!, de proporţii „monumentale”.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri