Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

60.000 de sarmale şi 1.000 de litri de vin li s-au împărțit pelerinilor la Iași

GALERIE
foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4899foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4891foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4885foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4907foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4885foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4896
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4899
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4891
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4885
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4907
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4885
  • foto DAN LUCA - Sarmale de Sfanta Parascheva  - 4896
- +

Bucatele au fost pregătite de societăţi publice din subordinea primăriei municipiului.

Deşi de post, sarmalele de la Masa Pelerinului au fost foarte dorite. De unii, cu sacoşa. În cursul zilei de ieri, chiar cu o oră înainte să se termine slujba de la Mitropolie, mii de pelerini şi-au astâmpărat foamea, după atât de multă aşteptare la Sfântă. Când cei cu pungile pline de farfurii cu sarmale erau luaţi la rost de jandarmi, aceştia spuneau aceeaşi replică, de parcă erau vorbiţi: „Duc şi la copii, că am copii mulţi!”. Alţii, cu câte două, trei farfurii în mână, mai pierdeau sarmalele pe drum. Din urmă, călcau alţii în ele. Pentru prima dată, sarmalele de la Masa Pelerinului, eveniment organizat de Primăria Iaşi, au fost sfinţite de un preot. 

„Sunt foarte bune!”

Primul care a gustat sarmalele a fost chiar primarul Mihai Chirica, care a dat şi verdictul: „Sunt foarte bune! Mulţumesc colegilor, sper să fie bine primite de cei care vizitează Iaşul”, a menţionat acesta. În total, în toate oalele aflate la corturile amenajate în curtea Cantinei Sociale s-au aflat în jur de 60.000 de sarmale. Dintre acestea, 4.000 au fost făcute de cei de la Ecopiaţa, 3.000 de cei de la Citadin, alte 5.000 de cei de la Spaţii Verzi, 11.000 de sarmale au fost aduse de Direcţia Creşe, 2.000 de Compania de Transport Public, 15.000 de Salubris, 2.800 de Spitalul de Recuperare, alte 2.800 de Termo-Service, 400 de Căminul de Pensionari „Cuvioasa Parascheva”, iar restul au fost făcute de Cantina Socială care se află în subordinea Primăriei.

Şi pentru că în fiecare an a fost şi vin, Cotnari a venit cu 1.000 de litri de vin alb pentru pelerini. „Este al treilea an în care participăm şi noi. 140 de sarmale din cele 11.000 am oferit la jandarmi, cum am făcut şi anul trecut. Pentru această cantitate am folosit 30 kg de orez, 75 kg de ceapă, 25 kg de ciuperci, 25 kg de soia, 50 cutii de bulion, 15 kg de gogoşari, 25 litri de ulei, 25 kg de morcov, verdeaţă, piper şi sare. Au fost 20 de fete la învelit sarmalele şi patru bucătărese care s-au ocupat efectiv de gătit”, a declarat Irina Ghioca, directorul Direcţiei Creşe Iaşi. 

„La grămadă sunt mai bune parcă!”

Printre cei veniţi la sarmale nu s-au numărat doar pelerini. Vasile Puiu, în vârstă de 57 de ani, e din Iaşi şi a venit direct la sarmale. Nu a stat la coadă la Sfântă şi nici la slujba de trei ore din faţa Mitropoliei nu a fost. „Nu am stat la rând că a plouat, iar la slujbă nu am avut cum, nu am putut, mă înţelegeţi dumneavoastră!”, spune bărbatul. La altă masă stau mai multe femei sosite de la Putna. „Am venit 40 de femei cu autocarul mănăstirii. Noi mai mergem şi lucrăm la mănăstire, iar stareţul a avut grijă de noi şi ne-a adus. De ieri suntem venite, am stat toată noaptea la slujbe. Eu vin de când m-am măritat la Sfântă, din ‘67. Am făcut pauză doar când am avut copii mici”, povesteşte Irina Schipor, în vârstă de 72 de ani.

Nea Valeriu are 80 de ani şi a venit singur. „Sunt din Tg. Neamţ, stau pe lângă Humuleşti. Am venit cu autobuzul, singur. Eu vin de vreo şase ani la Sfântă, şi vin pentru ca să stau la coadă, nu pentru sarmale, că sarmale am şi acasă. Dar la grămadă sunt mai bune parcă!”, spune Valeriu Grigorici, vesel. Cea mai spectaculoasă masă a fost cea amenajată de Cantina Socială, bucătăresele au gătit pe lângă sarmale şi mai multe feluri de plăcinte, tarte, prăjituri, toate de post. În câteva minute, primul grup de pelerini a devorat bucatele ca un roi de lăcuste. Mulţi au rămas doar cu gândul la bucatele atât de apetisante. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri