Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PERICOL Două mii de copii ieşeni îşi riscă viaţa când intră în această clădire

GALERIE
casa beldiman
  • casa beldiman
- +

Casa Beldiman de pe str. Săulescu este într-o stare jalnică. De trei ani, Guvernul nu a mai dat niciun leu pentru consolidare

Dezinteresul Guvernului pune în pericol anual la Iaşi 2.000 de copii. Cu toate că încă din anul 2011 autorităţile centrale cunosc faptul că un imobil din str. Săulescu, unde se desfăşoară o parte din activităţile Palatului Copiilor, nu respectă gradul minim de asigurare la cutremur, niciun ministru al Educaţiei de atunci şi până acum nu a găsit în buget o sumă de 2 milioane lei pentru consolidarea clădirii. Aflată într-o stare avansată de degradare, Casa Beldiman găzduieşte în fiecare an şcolar activităţi derulate de către un număr de 2.000 de copii.
Într-un răspuns al Ministerului Educaţiei oferit la o interpelare a deputatului UNPR Gheorghe Emacu, autoritatea admite gradul de pericol al clădirii, dar nu prezintă soluţii de finanţare. În acelaşi timp, în 2015, la Slatina, Guvernul a alocat 2,5 milioane lei pentru Palatul Copiilor din localitate. În schimb, Iaşul este ignorat de către autorităţile centrale încă din 2012, an în care lucrările de consolidare au fost sistate „din lipsă de fonduri”.
 
„Din expertiza tehnică, întocmită în anul 2011, reiese faptul că imobilul nu respectă gradul minim de asigurare la cutremur şi se impune adoptarea unor măsuri de consolidare a structurii care constau în refacerea zonelor fracturate, injectarea fisurilor, confinarea panourilor de zidărie prin realizarea unui sistem de stâlpi şi centuri şi înlocuirea planşeelor din lemn cu planşee de beton armat”, se arată în adresa Ministerului Educaţiei către parlamentarul ieşean.
 
În 2011, au fost alocaţi 300.000 lei pentru începerea lucrărilor, dar din care s-au cheltuit doar 225.600 lei, în contextul în care valoarea totală a contractului semnat de Inspectoratul Şcolar Judeţean ajungea la 2,24 milioane lei. Din anul 2012, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat fonduri pentru continuarea lucrărilor, acestea fiind sistate şi în prezent. „Inspectoratul Şcolar Judeţean a sprijinit toate eforturile pentru reluarea lucrărilor, dar nu au fost găsite fonduri la Bucureşti. Noi nu putem din punct de vedere logistic să mutăm toată activitatea la sediul Palatului Copiilor din Copou, acolo sunt cercuri artistice, iar spaţiile sunt limitate. În Copou, în fiecare an şcolar sunt 2.700 de copii beneficiari, iar pe str. Săulescu 2.000 de copii sunt angrenaţi în activităţi pe latura tehnică”, a declarat ieri directorul Palatului Copiilor, Constantin Şerban.
 
Acesta a precizat că s-au mai făcut reabilitări în interiorul Casei Beldiman, dar fără a se interveni la structura de rezistenţă a imobilului. Potrivit lui Şerban, în ultima perioadă există o „preocupare mai mare” a Ministerului Educaţiei pentru refacerea Casei Beldiman. Cu toate acestea, nu s-a făcut niciun pas concret pentru identificarea unei finanţări.
Casa Beldiman a fost construită în anul 1819 şi se află pe lista de monumente istorice ale oraşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri