Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Petru Movilă, candidat la Primărie: „La Fortus se poate face un parc de distracţie“

GALERIE
movila
  • movila
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi candidaţii la funcţia de primar şi ce proiecte au pe lista de priorităţi. Aproape toţi candidaţii se pun de acord asupra unui lucru: trebuie mai multă transparenţă în activitatea instituţiei.

„Ziarul de Iaşi“ a adresat trei întrebări candidaţilor:

1. De ce candidaţi?

2. Care sunt primele trei măsuri/proiecte pe care le veţi implementa dacă veţi fi ales în funcţia de primar?

3. Comentaţi în câteva fraze activitatea DNA din ultimii trei ani.

Vă prezentăm al şaselea candidat (selectat în ordine alfabetică):

Petru MOVILĂ:

Deputat din 2004, Petru Movilă (PMP) este licenţiat în inginerie mecanică (1994). În actuala legislatură, Movilă (48 ani) a fost unul dintre cei mai activi deputaţi ieşeni cu 169 de întrebări şi interpelări la adresa guvernului, cu 137 de proiecte legislative iniţiate şi 139 de luări de cuvânt în plen. Anterior „carierei“ parlamentare, Movilă a fost pentru o scurtă perioadă (2003 - 2004) consilier judeţean. În mediul privat, a activat timp de zece ani (1994 - 2004) în cadrul grupului de firme Conex SA. Este absolvent al Cursului de Nivel Înalt (Colegiul Naţional de Apărare, 2010 - 2011) şi al programului de pregătire postuniversitară în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Institutului Diplomatic Român (2007 - 2008). În 2007, a fost primul parlamentar român care a inaugurat un cabinet parlamentar în Republica Moldova şi Ucraina. De-a lungul timpului, s-a implicat în mai multe proiecte precum înfiinţarea Institutului de Oncologie şi înfiinţarea SMURD. Până în februarie 2014, Movilă a fost membru PDL, iar în prezent conduce organizaţia judeţeană a PMP Iaşi.

Răspunsurile oferite de către Petru Movilă:

1. Oraşul Iaşi este, în mod natural şi prin tradiţie, capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, şi ar trebui să fie un pol economic, cultural, social şi artistic modern, un pol de atragere a unor investiţii durabile. Până în prezent, aleşii locali nu au dovedit că înţeleg acest lucru. M-am născut în Iaşi, şi acest oraş mi-a dăruit totul ca să ajung unde sunt astăzi. Cred că a venit momentul ca şi eu să dăruiesc oraşului ce am învăţat pentru ca să devină un „oraş de referinţă“ pentru regiune.

2.1. Rezolvarea cu prioritate a problemelor generate de sistemul de management al traficului.

2.2. Eliminarea birocraţiei şi asigurarea transparenţei decizionale în aparatul Primăriei Iaşi şi a instituţiilor subordonate sau aflate în coordonarea Primăriei Iaşi.

Proiect: Raportul anual al primarului privind proiectele asumate în bugetul local la începutul anului şi stadiul realizării acestora la sfârşitul anului;

Proiect: „Contractul primarului cu cetăţenii oraşului“ semnat în campanie şi care, în consecinţă, presupune existenţa unui raport la final de mandat cu îndeplinirea promisiunilor asumate prin acest contract din timpul campaniei.

2.3. Dezvoltarea, în parteneriat cu toate universităţile din Iaşi, de stat sau private, a unui campus universitar modern, care să asigure infrastructura necesară pentru dezvoltarea şi ulterior recunoaşterea internaţională a oraşului ca un „oraş universitar“ cu o ofertă atractivă de programe de studiu în strânsă legătură cu cerinţele unei pieţe competitive globale. Ştiaţi că în Iaşi nu se poate organiza un „Congres“ din lipsa infrastructurii adecvate pentru o manifestare internaţională de acest rang? Ştiaţi că în Iaşi studenţii şi elevii nu beneficiază de o bază sportivă modernă cu toate facilităţile acordate pentru ei? Proiectul propus asigură susţinerea atractivităţii oraşului în context global, în vederea atragerii investitorilor şi a capitalului uman de înaltă calificare. Oraşul Iaşi trebuie să devină un mediu economic creativ, complex, dinamic şi competitiv, capabil să utilizeze resursele într-un mod integrat şi să ofere o dezvoltare sustenabilă a comunităţii.

2.4. Iniţierea unui eveniment de marcă pentru oraş: „Festivalul oraşelor înfrăţite“.Oraşul Iaşi este înfrăţit cu multe oraşe din lume, şi acest festival ar însemna un moment în care se poate arăta deschiderea oraşului pentru valenţe internaţional valabile, dar şi o modalitate de dezvoltare turistică şi economică a acestuia, prin atragerea de investitori străini care să creeze locuri de muncă.

2.5. Parc de distracţie cu posibilităţi de utilizare tot timpul anului (grădină zoologică, piscine acoperite, săli de spectacole de peste 1.000 de persoane, săli de expoziţii pentru arta meşteşugărească, spaţii pentru expoziţii de artă fotografică, spaţii pentru expoziţii de pictură naivă etc.). Ca exemplu: se poate face în completare/extindere la „Tehnopolis“ şi cu preluarea unor active terenuri/clădiri din combinatul „Fortus“. Proiectul ar asigura servicii de calitate şi multiple facilităţi de petrecere a timpului liber cetăţenilor oraşului şi vizitatorilor. Trebuie să înţelegem că dezvoltarea ansamblurilor rezidenţiale este necesară, dar fără asigurarea unor locuri de muncă care să susţină economic dezvoltarea oraşului în viitor, riscăm să ajungem un oraş „pustiu“.

3. O instituţie cu activitate intensă, cu rezultate de excepţie, prezentă în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor prin mediile de comunicare de masă, pentru educarea lor în spiritul aplicării şi respectului pentru lege.

Pe parcursul zilei îi vom prezenta pe toţi cei opt candidaţi.

CITIŢI ŞI:

Mihai Chirica, în cursa pentru Primărie: „Ca să fii un primar bun, nu este suficient să vrei“

Radu Botez, candidat la Primărie: „Iaşul trebuie scos din provincialismul cronic“

Camelia Bogdănici, candidată la Primărie: „Iaşul trebuie orientat spre cercetare“

Marius Bodea, candidat la Primărie: „Ştiu să fac lucrurile mari să se întâmple“

Viorel Blăjuţ, candidat la Primărie: „Avem nevoie de o administraţie eficientă“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri