Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Plângere penală făcută de un medic din Timișoara după ce a dat concurs la UMF Iași

GALERIE
solovan silviu caius
  • solovan silviu caius
- +

Un cunoscut profesor universitar din Timişoara afirmă că a fost nedreptăţit la un concurs desfăşurat de UMF Iaşi, la care a concurat împotriva unui conferenţiar. Medicul, şef de secţie în oraşul din Banat, a formulat plângere penală împotriva instituţiei ieşene, care a considerat că nu îndeplineşte „standardele minimale“. Reprezentanţii UMF susţin că profesorul are dreptul de a contesta concursul, însă spun că acesta s-a desfăşurat corect. Un exemplu dat de acuzat: a aflat cu numai trei minute înainte de Proba B că a fost respins la Proba A, nemaiputând face contestaţie. Ce acuză, concret, universitarul timişorean?

Profesorul universitar Solovan Silviu Caius, originar din Timişoara şi cunoscut în Banat ca unul din cei mai buni specialişti dermatologi, a formulat o plângere de abuz în serviciu împotriva reprezentanţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“ din Iaşi. Solovan susţine că a fost nedreptăţit de către instituţia de învăţământ ieşeană, fiind declarat respins, în opinia sa pe nedrept, la un concurs pentru ocuparea unui post de profesor.

„Nu îndeplineam standardele minimale“

Solovan Caius a participat la concurs dorind să ocupe postul de profesor universitar poziţia a 2-a, disciplina Dermatologie-Venerelogie, de la Facultatea de Medicină Generală, intenţionând să se mute aici din motive personale. Acesta a participat la concurs în calitate de profesor universitar dermatovenerologie de la UMF „Victor Babeş“ Timişoara. Pentru acelaşi post, se arată în plângerea obţinută de „Ziarul de Iaşi“, s-a mai înscris şi conferenţiarul Elena Daciana B. Prima probă a concursului a fost cea de analiză a dosarelor celor doi candidaţi.

În acest sens, pe 3 iulie s-a stabilit că este necesară o procedură de mediere, întrucât membrii comisiei aveau opinii diferite cu privire la îndeplinirea standardelor minimale şi obligatorii de către candidaţi. S-a stabilit tot atunci ca medierea să fie realizată în data de 5 iulie, în condiţiile în care, arată Caius, în aceeaşi zi, la ora 12.00, era programată proba a doua a concursului: prezentarea planului de dezvoltare a carierei universitare.

„În data de 05.07.2017, cu câteva minute înainte de ora 12:00, subsemnatul m-am prezentat în sală pentru a susţine Proba B, ocazie cu care am aflat cu stupoare faptul că nu pot face susţinerea orală motivat de faptul că, în urma medierii din aceeaşi zi, am fost declarat «respins» pentru neîndeplinirea standardelor minimale necesare şi obligatorii conform Probei A“, se arată în plângerea formulată de medicul timişorean.

Acesta a precizat că s-a plâns că nu a fost informat de faptul că a fost declarat respins în timp util pentru a face contestaţie, în condiţiile în care, spune el, rezultatul primei probe a fost afişat la 11.57, cu trei minute înainte de începerea probei a doua.

„Pe cale de consecinţă am fost împiedicat să susţin cea de-a doua probă, aspect ce a determinat favorizarea contracandidatei mele, ce a fost propusă pentru ocuparea postului de Profesor, pozitia 2 Disciplina Dermatologie-Venerologie“, a mai precizat Solovan Silviu Caius.

Medicul din Timişoara a mai arătat că reprezentanţii UMF ar fi încalcat şi metodologia de concurs, mai exact un articol conform căruia nu pot fi implicate în procedura de concurs persoane care „beneficiază ori au beneficiat în ultimii 5 ani anteriori concursului de servicii sau foloase de orice natură din partea unui candidat“.

Caius a precizat că din componenţa comisie de concurs ar fi făcut parte o persoană care a avut relaţii contractuale cu contracandidata sa, în urmă cu trei ani. 

Ce spune UMF

„Subsemnatul am dorit să mă alătur colectivului didactic din cadrul UMF Iaşi, nu pentru a promova în postul de Profesor universitar, titlu pe care îl deţin deja de mai mulţi ani. În atare condiţii, comisia de concurs a ignorat decizia MECT cu privire la titlul de profesor obţinut legal în anul 2006, şi a invocat aspecte legate de îndeplinirea standardelor minimale“, a mai precizat profesorul, potrivit plângerii citate.

Pe lângă plângerea penală, profesorul timişorean a formulat şi o acţiune în instanţă.

„Este o nouă acţiune şi o nouă plângere făcută împotriva clicii din UMF care, în opinia noastră, fraudează concursurile pentru posturi. Vom aştepta atât procesul cât şi ancheta pentru a arăta că al nostru client a fost nedreptăţit“, ne-a declarat Dragomir Tomaşeschi, avocatul lui Solovan Caius.

Într-un răspuns transmis reporterului „Ziarului de Iaşi“, rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, menţionează că UMF Iaşi nu a fost notificată cu privire la vreo eventuală plângere penală în privinţa concursului amintit.

„Concursurile pentru ocuparea posturilor didactice în sesiunea martie - iulie 2017 s-au desfăşurat conform reglementărilor în vigoare din Legea Educaţiei Naţionale şi Metodologiile proprii ale UMF Iaşi. Considerăm că persoana nemulţumită are asigurat dreptul de a contesta rezultatul concursului printr-o acţiune în contencios administrativ“, a precizat Scripcariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri